JJK Yhteiskuntavastuu julki: Vastuunkantoa toimintaympäristöstä

23.09.2010
JJK haluaa kantaa vastuuta toimintaympäristöstään

JJK julkaisi torstaina yhteiskuntavastuuohjelmansa, jonka keskeisenä päämääräänä on kaikkien seura- ja yritystoiminnan osa-alueilla tehtävien toimintojen sitouttaminen vastuullisuuteen.

JJK haluaa merkittävänä ihmisten liikuttajana kantaa vastuunsa toimintaympäristöstään. Seuran yhteiskuntavastuuohjelman pääperiaatteet muodostuvat taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristövastuun osa-alueiden ympärille.
Taloudellinen vastuu tarkoittaa hyvää taloudenhoitoa ja taloudellisen hyödyn tasaista ja pitkäjänteistä tuottamista eri sidosryhmille.
Sosiaalisen vastuun kulmakivi on jalkapalloharrastuksen muodossa tehtävä lapsi- ja nuorisotyö.
Ympäristövastuulla puolestaan tarkoitetaan yrityksen ja yhteiskunnan suhdetta, pyrkimyksenä muun muassa oikeudenmukaisuuden edistäminen, ihmisten elämänlaadun parantaminen ja luonnon huomiointi. JJK:n tapauksessa sosiaalinen vastuu ja ympäristövastuu kulkevat paljolti käsikkäin.

– Ohjelma saatettiin nyt paperille ja julki, mutta toiminta alkoi käytännössä jo vuonna 2007 SPR:n Veripalvelun kanssa tehdyn yhteistyön kautta. Yhteiskuntavastuullisuutta on tuotu koko ajan selkeämmin mukaan ja jatkossa toiminta sitoutetaan siihen yhä voimakkaammin, lähtien vaikkapa ottelutapahtumissa myytävistä tuotteista, toimitusjohtaja Joni Vesalainen sanoo.

Seura haluaa rakentaa Keski-Suomeen toimintamallia, jossa yrityselämä ja kansalaisjärjestötoiminta löytävät toisensa liikunta- ja yhteisöelämyksiä tarjoavan urheiluseuran välityksellä.

– Meidän pelaajista Abahassine on Lastu ry:n kummipelaaja ja hän kävi sen myötä jo viettämässä päivän keskussairaalan lastenosaston lasten kanssa. Korhosen Janne on YAD:n kummipelaaja, ja hän osallistuu siihen toimintaan syksyn mittaan. Koko seuraorganisaatio sitoutetaan ohjelmaan, ja haluamme aktivoida myös sidosryhmiä.

– Jatkossa rakennamme sellaista kolmikantaa, jossa  pääyhteistyösopimuksista menee tietty osuus konkreettisesti rahana jonkin järjestön toimintaan. Olemme kokeilleet tätä mallia muutaman yrityksen kanssa, ja he ovat pitäneet sitä hyvänä.

Huippu-urheilua on viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana viety Suomessa kaikilla rintamilla selkeästi viihdebisneksen suuntaan. Urheiluseuratoiminta on muodoltaan perinteisesti lähellä kansalaisjärjestötoimintaa ja pohjautuu yhä voimakkaasti vapaaehtoiselle nuorisotyölle. JJK haluaa pysyä lähellä juuriaan.

– Jalkapallotoiminta on meidän ydintoimintaa, mutta sitä voidaan tehdä yhteiskuntavastuullisesti. Me haluamme olla tämän sektorin edelläkävijä suomalaisessa urheilukentässä, tehdä toimintamme avoimeksi ja läpinäkyväksi joka osa-alueella. Samalla toivomme rohkaisevamme muita seuroja mukaan avoimeen yhteiskuntavastuullisuuteen, Vesalainen sanoo.

 

JJK