Waari: Kettupaidat ison haasteen edessä

27.08.2011

JJK:n mahdollisuus muuntua kauden päätteeksi hopeaketuiksi ratkaistaan lauantaina. FC Inter on päässyt jo kahdeksan pisteen karkumatkalle, joten JJK tarvitsee keskinäisestä pelistä ehdottomasti voiton, mikäli se aikoo vielä tällä kaudella taistella Veikkausliigan kakkossijasta.

Ottelussa MIFK:ä vastaan JJK aloitti hyvällä ilmeellä ja siirtyi jo viiden minuutin kohdalla Babatude Wusun maalilla johtoon. Joukkue ei onnistunut johtoasemassa jäädyttämään peliä vaan hyökkäsi hiukan liian innokkaasti ja MIFK iski nopeasti kaksi maalia. Wusu onnistui kuitenkin tasoittamaan ottelun ennen puoliaikaa. Toisella jaksolla joukkueet hyökkäsivät päästä päähän ja hakivat voittomaalia nopeilla läpisyötöillä.

JJK:n pelillinen ilme on selvästi parantunut pienen suvantovaiheen jälkeen. Joukkue taistelee ja voittaa kaksinkamppailuita, mutta lähtee liian helposti mukaan vastustajan määrittämään pelin tempoon. JJK:n pelisuunnitelmaan kuuluu pitkät, vastustajia väsyttävät hyökkäykset, jotka ovat KuPS- ja MIFK- otteluiden toisilta jaksoilta puuttuneet. Viime otteluissa vastustajien tekemät maalit eivät ole syntyneet JJK:n heikkouksien tai huonojen taktisten ratkaisujen takia vaan joukkue on selkeissä tilanteissa puolustanut liian huolimattomasti ja hätäillen.

Inter on tuloksellisesti jatkanut vahvasti, mutta joukkueen avainpelaajien otteita on leimannut väsymys. Maalipörssin kärjessä keikkuvat Mika Ojala ja Timo Furuholm eivät ole maajoukkuekomennuksen myötä päässet missään vaiheessa palautumaan alkukauden rasituksista. Maanantaina otteluun TPS:ä vastaan Inter lähti yllättäen passiivisella taktiikalla. Joukkueen puolustuslinja pelasi läpi ottelun syvällä ja Inter etsi mahdollisuuksia nopeille vastahyökkäyksille. Keskikentän pohjalla pelannut nuori Kalle Kauppi haki palloa erittäin alhaalta toppareiden välistä. Viime vuonna Vaajakoskella pelatussa ottelussa Inter yllätti JJK:n vastaavalla taktiikalla, joten mahdollisesti lauantaina vierailija hakee hopeatilaa varmistelevaa tasapeliä samantyyppisellä pelisuunnitelmalla.

Interiä vastaan JJK:n pitää pelata pallottomana erittäin aktiivisesti. Vierailijan toppareista erityisesti Toni Kallioon täytyy kohdistaa kova prässi, joka pakottaa vastustajan huonoihin avauksiin ja mahdollistaa nopeat riistot. Toppareiden avaukset keskikentän keskustaan täytyy pystyä järjestään estämään. Inter on vaarallisimmillaan, kun se pääsee keskustan kautta jakamaan palloa vaarallisille laitapelaajille. JJK:n pitää pystyä hyödyntämään Kallion hitautta ja epävarmuutta myös hyökkäystilanteissa. Parhaassa tapauksessa JJK saa pelattua palloja Interin linjan eteen ja siitä nopeasti linjan taakse, jonne Wusu ehtii ennen hitaasti kääntyvää toppariparia.

Tasapeliputkeen ajautunut JJK tarvitsee lauantaina kolme pistettä, mutta hyökkäävien pelaajien osalta äärimmäisen laadukkaan materiaalin omaava Inter on ottelun suosikki. Ottelun todennäköisyysarvio JJK 31%, tasapeli 27% ja FC Inter 42%.

Waari1

Kirjoittaja on JJK:n osakas ja vedonlyönnin ammattilainen.