Waari: JJK – RoPS tänään Harjulla

11.07.2011

JJK hävisi viikko sitten MyPa:lle ansaitusti lukemin 2-1. Kettupaitojen pallollinen peli oli nihkeällä nurmella luokatonta. JJK viljeli selvästi tavallista enemmän pitkiä palloja, jotka päätyivät säännöllisesti MyPan toppareiden päähän.

 MyPa-ottelu oli JJK:n joukkueelta HJK-pelin ohella kauden heikoin esitys. Joukkue juoksi ensimmäisellä jaksolla pallon ja vastustajan perässä ilman minkäänlaista kontrollia. JJK:n hyökkäyspeli oli lähes täysin Mikko Mannisen yksilötaidon varassa ja kokonaisuutena joukkue vaikutti hiukan tahdottomalta. Hyökkäyksessä Mikko Hyyrynen aloitti pirteästi, mutta tuli liian jo kolmannessa ottelussa peräkkäin liian alas hakemaan palloa, jolloin JJK:n hyökkäyspeli pysähtyi vastustajan puolustuslinjaan. Jani Virtanen ei päässyt missään vaiheessa peliin kunnolla mukaan ja taiturin pallolliset ratkaisut olivat liian vaikeita.

Maanantaina JJK on todellisen vedenjakaja-ottelun edessä. Kolmesta viimeisestä ottelusta Kettupaidat ovat saalistaneet ainoastaan yhden pisteen, joten RoPS:a vastaan on äärimmäisen tärkeää päästä takaisin täyden pistepotin makuun. Miellyttäväksi tilanteen tekee se, että vastustajaa väheksymättä JJK pystyy voittamaan sarjan heikoimman pelaajamateriaalin omaavan RoPS:n omalla onnistuneella peruspelaamisellaan.

RoPS lähtenee maanantain peliin yksinkertaisella vastaisku-taktiikalla. Edellisessä vierasottelussa Jaroa vastaan RoPS lähti mukaan pallolliseen haastamiseen, mutta Jaro repi syöttöpelin ja nopeiden puolenvaihtojen kautta vastustajan puolustuksen riekaleiksi. Todennäköisesti Jaro-ottelu tekee RoPS:n asenteesta erityisen varovaisen. RoPS:n keskuspuolustus on näyttänyt haavoittuvaiselta, kun tärkeä Etchu Tabe on ollut sivussa. Nuori Thomas Götzl on ollut suurissa vaikeuksissa, kun laitapuolustaja Janne Turpeenniemen nousut ovat avanneet vastustajalle tilaa. Todennäköisesti laitapuolustajana epävarmasti esiintynyt Tuomo Könönen palaa maanantaina toppariksi.

Kärsivällisyys on maanantaina JJK:n pelaamisen avainsana. Kettunuttujen täytyy läpi ottelun hallita palloa ja odottaa vastustajan väsymistä. Pelkkä keskialueen pallonsiirtely ei kuitenkaan väsytä RoPS:n puolustavia pelaajia maksimaalisesti vaan JJK:n täytyy pyrkiä pelaamaan palloa nopeasti eteenpäin laitojen kautta ja tarjota painetta ”boxiin”, jota RoPS on Taben poissaolon aikana puolustanut huonosti ja uhkarohkeasti. Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa JJK:ta vastaan RoPS pelasi erittäin korkealla puolustuslinjalla, mutta maanantaina linja todennäköisesti valuu lähelle maalivahti Alex Nyomia. JJK:n ei kannata lähteä liian yltiöpäisesti hakemaan avausmaalia. Normaalisti n. 60 minuutin kohdalla tapahtuvan altavastaajan väsymisen myötä kentällä avautuu tilaa ja syöttösuuntia, joihin JJK pääsee iskemään. RoPS:n kanssa kesäkuussa sopimuksen tehnyt Sakari Saarinen pelaa vastuullisessa roolissa keskikentän pohjalla. Saarisen pelituntuma ei kuitenkaan voi vielä tauon jälkeen olla erityisen hyvä, joten JJK:n täytyy ripeällä pallonliikuttelulla pyrkiä väsyttämään kokenutta sotaratsua. Kettupaitojen avainpelaajiin lukeutuvat Tuomas Latikka ja JP Tuomanen palaavat maanantaina avauskokoonpanoon.

JJK lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina. Todennäköisyysarvio JJK 67%, tasapeli 20% ja RoPS 13%.

 

Waari

Kirjoittaja on JJK:n osakas ja heinähelteissä Veikkausliigan ja Copa Américan kera hikoileva futisfanaatikko. Lue lisää waareiluja Twitterissä