Uutiset / 2009 / JJK nollasi Interin 1-0 (1-0) numeroin – katso videokooste!

19.07.2009

Aurinko paistoi JJK:lle lauantai-illan suvessa, kun se kukisti hallitsevan mestarin Interin lukemin 1-0 (1-0). Interin alamäen jatkaminen teki kettupaidoille todella mannaa niin pistepotin karttumisen kuin itseluottamuksenkin kannalta. Arvokkaalla voitollaan JJK nousi sarjassa pisteen päähän RoPSista ja suorasta säilymisestä liigassa.

– Pelistä jäi tosi hyvät fiilikset. Se oli semmonen taistelupeli. Joka jätkä oli pelissä sataprosenttisesti mukana, eikä annettu missään vaiheessa periksi. Ansaittu voitto, kolme IL-leijonaa pokannut Patrick Poutiainen (kuva) kommentoi ottelua naama messingillä kolhuista huolimatta.

Ottelun parhaan pelaajan palkinto meni oikeaan osoitteeseen. Avaukseen päässyt Patu rakensi peliä, syötti, taklasi ja raastoi. Ja ennen kaikkea nuori lupaus näytti tekemisen mallia kokeneimmille kavereilleen, jotka myös taistelivat täydet 90 minuuttia.

Vastustajan leirissä naamat olivat anti-messingillä ymmärrettävistä syistä. Turkulaiset esiintyivät kovin vaisusti potentiaaliinsa nähden, ja hyökkäyspelin tehottomuus tuotti tuskaa edelleen.

– Annan JJK:lle tunnustusta ensimmäisen puoliajan pelistä. Meidän peli ei kulkenut, ja joka kerta kun JJK sai pallon, se tuli vahvasti. Tokalla puoliajalla me tultiin paremmalla asenteella kentälle ja saatiin peli vielä haltuun. Mutta et sä voi voittaa, jos sä et tee maaleja. Tässä on peiliin katsomisen aika itellä ja myös muilla. Tällä laadulla pitää saada parempaa jälkeä aikaan. En ole tämänpäiväiseen esitykseen tyytyväinen oikein miltään osin, Interin näkyvin pelaaja Timo Furuholm sanoi.

JJK sai virtaa avausmaalista

Ottelu alkoi sekavissa merkeissä molempien joukkueiden osalta. Jyväskyläläisyleisön pulssi nousi kuitenkin jo 3. minuutilla, kun turkulaiset toivottivat lämpimästi tervetuloa Suomeen Georgi Hristoville raappaamalla miehen kentän pintaan. Paarit ehdittiin jo tuoda kentälle, mutta kettupaitojen tuore vahvistus pääsi kuin pääsikin itse ylös nurmen pinnasta ja kykeni jatkamaan peliä.

Sekavan alun jälkeen JJK iski 12. minuutilla näyttävän yhdistelmän päätteeksi. Nam jakoi pallon oikeaan laitaan avaukseen päässeelle Niko Markkulalle, joka käytti nopeuttaa hyväkseen ja pääsi keskittämään maalille nousseelle Mika Lahtiselle. Lada haistoi nappikeskityksen hyvin ja siirsi pallon röyhkeästi jalalla ilmasta maalin perukoille.

JJK sai varhaisesta maalista silmin nähden lisää virtaa ja itseluottamusta. Pallo liikkui näppärästi pelaajalta toiselle, ja hyökkäykset vyöryivät hienosti Inter-maalille molemmilta laidoilta. Ennen ottelua valmentaja Vile Prihan peräänkuuluttamia voimakkaita pystyynjuoksuja nähtiin, ja JJK pystyi rohkeampaan ja suoraviivaisempaan peliin hyökkäyssuuntaan.

Todelliset huippupaikat jäivät kuitenkin vähiin. Lähimpänä maalintekoa oli ensimmäisen maalin iskenyt Lahtinen, joka pääsi laukomaan vasemmalta rangaistusalueen tuntumasta. Interin maalivahti Patrick Bantamoi selvitti tilanteen täpärästi kulmaksi. Tilannetta edelsi Interin pelaajan selvä selkäänajo, josta ei jostain syystä tuomittu virhettä.

Kettupaitojen passivoituminen johti selviytymistaisteluun

Toisella puoliajalla JJK vetäytyi alemmaksi puolustamaan johtoasemaansa. Samalla joukkueen pelinrakentelu alkoi kärsimään, eikä ensimmäisellä puoliajalla nähdystä kontrolloidusta alakerran kautta pelaamista ollut enää tietoakaan. Pelinhallinta alkoi lipua pikkuhiljaa selviytysmistaisteluksi.

JJK:n onneksi Inter ei pystynyt hyödyntämään etsikkoaikaansa. Vierailijoiden pelinrakentelu oli mielikuvituksetonta, ja JJK selvitti vähäiset tilanteet helpohkosti hyvän puolustuspelaamisen ja maalivahtipelin avustuksella. Lähimpänä maalintekoa Inter oli 75. minuutilla, jolloin Mika Ojala pamautti vaparista ylähirteen.

Kotijoukkueen urakkaa piti helpottaa Alberto Ramirezin ulosajo 74. minuutilla. Ramirez taklasi Poutiaista rumasti takaapäin ja näki punaista toisen varoituksen seurauksena. Vaan eipä kettupaitojen peli rentoutunut, vaan meni entistä enemmän kipsiin, aivan kuten samassa tilanteessa pari peliä sitten RoPSia vastaan. Johtoasemassa pelaaminen vaatii sarjanousijalta lisää harjoittelua ja ennen kaikkea malttia.

– Me pelattiin enimmäkseen fiksusti, mutta varsinkin viimeiset 15 minuuttia olivat meille vaikeita, kun me päästiin pelaamaan ylivoimalla. Me ajateltiin, että peli oli sitä myöten selvä, mutta eihän se niin ole, kokenut Georgi Hritsov ihmetteli.

– Kun meillä on yksi pelaaja enemmän kentällä, tarvitaan lisää kypsyyttä pelaamiseen. Meidän pitää pystyä pitämään palloa ja pelaamaan pitkiä hyökkäyksiä. Nyt meidän hyökkäykset oli aivan liian lyhyitä, ja paine kasvoi omassa päässä. Johtotilanteessa pelaaminen vaatii lisää malttia ja järkeä, valmentaja Ville Priha tähdensi.

JJK:n osalta peli meni lähes suunnitellusti, Interillä korjattavaa ennen kaikkea asenteessa

Kettupaitojen ruorimies oli tyytyväinen joukkueensa esitykseen. Ottelu eteni juuri JJK:n haluamalla tavalla, ja tällä kertaa lopussa seisoi kiitos.

– Oli tosi tärkeää saada tappioputki poikki tänään. Hinnalla millä hyvänsä lähdettiin hakemään vähintään pistettä tänään, mutta saatiin kolme. Pisteet tulivat hyvään paikkaan paitsi pistepussin kannalta, niin myös itseluottamuksen nousemisen vuoksi, Priha pohti toisen liigavoiton merkitystä.

– Puolustaminen oli tänään järkevää. Me saatiin Inter pidettyä pois sieltä, mistä me haluttiin. Inter ei pystynyt hirveästi uhkaa aiheuttamaan, ja sen seurauksena oli nollapeli. Niin kuin mä olen sanonut, että siinä vaiheessa, kun puolustuspää alkaa pelaa, niin JJK tulee ottamaan pisteitä. Tämä on hyvä esimerkki siitä. Mä kyllä saadaan tarpeeksi omia tilanteita aivan varmasti joka pelissä, joista pystyy maalin tai pari iskemään, Priha jatkoi.

Virkaveli Job Dragtsma oli erityisen pettynyt siihen, etteivät pelaajat onnistuneet liigapeliin valmistautumisessa hävityn Mestareiden liigan karsintapelin jälkeen.

– Me ei voida aloittaa peliä niin kuin alotimme tänään. Meidän pitäisi pystyä olemaan aggressiivisempia, eikä vain odottaa asioiden tapahtuvan itsestään. Kaikista eniten olen pettynyt pelaajien asenteeseen. Europelin jälkeen joukkueella oli selvästikin vaikeaa keskittyä illan otteluun. Vaikka joukkue olisikin paperilla vastustajaa vahvempi, ei se takaa helppoja pisteitä. Puoliajalla psyykkaaminen herätteli joukkuetta toiselle puoliajalle, mutta se ei riittänyt tänään, Dragtsma puhisi.

Hristov vilautteli potentiaaliaan

Ensimmäisen pelin sitten maaliskuun pelannut Georgi Hristov esiintyi kentällä lupaavan oloisesti. Kokenut Hristov ei säväyttänyt ketään nopeudellaan ja energisyydellään, mutta muita JJK:n kaipaamia avuja miehellä eittämättä on. Pallovarma makedonialainen petasi muutaman hyvän paikan joukkuetovereilleen, suojasi palloa ja antoi tilaa ja aikaa muille kettupaidoille.

– On selvää, ettei mies ole vielä täydessä pelikunnossa. Varmaan jokainen, joka jalkapallosta jotain ymmärtää, näki miten iso apu mies on joukkueelle. Meillä on hyökkääjä, joka pystyy pitämään palloa omalla joukkueella. Inter-pojalla oli vaikeaa tulla hakemaan palloa shortsi selän takaa Hristovilta. Kaverin liike ei tietenkään ole huippuluokkaa, mutta jos se olisi sitä, mitä ehkä kymmenen vuotta sitten, mies tuskin pelaisi veikkausliigassa. Tulee olemaan erittäin iso apu meille, Priha kommentoi tuoreen hankinnan peliesitystä. Hristovilta on siis lupa odottaa, kunhan mies saa ensin hieman pelituntumaa alleen.

Ksml.fi parhaat tilanteet videokooste: www.ksml.fi/video-kuva/videot/jjk-inter-maalikooste/466255

Eero Lahtinen / fcjjk.com