JJK-ryhmä vierailulla Tanskassa yhteistyöseura Vejle BK:ssa

20.02.2012

JJK solmi vuonna 2010 yhteistyösopimuksen tanskalaisen Vejle BK:n kanssa ja nyt Jyväskylästä on lähtenyt viisihenkinen kokoonpano tutustumaan tanskalaisseuran toimintatapoihin. Vejle BK on 1800-luvun lopulla perustettu seura, joka on voittanut historiansa aikana sekä Tanskan mestaruuden että cupin useita kertoja. Tällä hetkellä Vejlessä pelataan ykkösdivisioonaa ja tavoitteena on nousu jälleen korkeimmalle sarjatasolle.

 

Aiemmin JJK:n seuraorganisaatiosta ovat Tanskassa käyneet toimitusjohtaja Joni Vesalainen, myyntipäällikkö Panu Sorjonen ja päävalmentaja Kari Martonen. Nyt Vejlen tapoihin tutustumaan lähtee ensimmäistä kertaa myös pelaajia, kun nuorisopäällikkö Jarkko Jokiranta, toppari Juha Pasoja – tällä kertaa valmentajan ominaisuudessa – sekä nuoret pelaajalupaukset Ville Viljala, Antto Hilska ja Benno Hanslian hyppäsivät lentokoneeseen kukonlaulun aikaan maanantaiaamuna. Jokiranta ja Pasoja tutustuvat Vejlessä valmennus- ja muihin toiminnallisiin kuvioihin, nuorukaiskolmikko taas liittyy Vejlen laadukkaiden A-junioreiden treenivahvuuteen. Paluu Suomeen ja Jyväskylään tapahtuu perjantaina 24.2.

 

Nuorisopäällikkö Jokiranta oli reissun kynnyksellä positiivisissa tunnelmissa ja avoimin mielin.

 

– Tosi kiinnostavaa lähteä katsomaan, miten siellä hommat tehdään – voi sitten verrata toimintatapoja ja ottaa vaikutteita. Lähtökohdat ovat tietenkin hyvin erilaiset – Vejlellä on esimerkiksi useita ammattivalmentajia junioripuolellakin ja olosuhteetkin ovat siellä aivan eri tasolla kuin täällä. Heillä on harjoituskeskus, jonka yhteydessä on useita kenttiä ja muun muassa A-juniorit asuvat keskuksen asuntolassa. Sinne nämä meidänkin pojat menevät yöpymään, selvittää Jokiranta viikon kuvioita.

 

– Meillä on tavoitteena Pasojan kanssa kiertää katsomassa niin paljon treenejä ja pelejä kuin vain suinkin ehditään. Pasoja keskittyy enemmän edustukseen ja A-junioreihin ja itse sitten nuorempien junioreiden kuvioihin. Itseäni kiinnostaa se, miten eri ikäluokissa toimitaan, millaisia painotuksia siellä on valmennuksessa ja miten heidän tekemänsä suunnitelmat toteutuvat käytännössä – vai toteutuvatko ne. Myös se kiinnostaa erityisesti, miten pelaajien kehitystä tarkkaillaan: millaisilla mittareilla edistystä mitataan ja miten suuri rooli siinä on yksinkertaisesti valmentajan ammattitaitoon perustuvalla arvioinnilla.

 

Reissun tarkoituksena on ennen kaikkea katsoa, miten Vejlessä hoidetaan jokapäiväistä toimintaa ja miettiä, saataisiinko sieltä poimittua toimintamalleja JJK:lle.

 

– Noin yleisesti kysellään ja katsellaan, miten heidän arkensa pyörii ja katsotaan saisiko siitä napattua jotain ajatuksia ja vinkkejä. Ei tässä nyt tarkoitus ole yhden reissun perusteella JJK:sta Vejlen kopiota tehdä, Jokiranta naurahtaa.

 

– Mutta jos ajatuksemme osuvat yksiin, niin tulevaisudessa voisi esimerkiksi olla niin, että meidän junnujoukkueet kävisivät tietyssä iässä aina opintomatkalla Vejlessä heidän valmentajiensa treenattavana, Jokiranta esittää.

 

 

 

Hyvää vaihtelua puurtamiseen”

 

Myös nuoret pelaajat olivat lähdöstä innoissaan – ymmärrettävästi.

 

– Tosi hyvältä tuntuu lähteä. Saa vähän vaihtelua Killerin hallissa treenaamiseen – ja muutenkin tähän puurtamiseen, huokaa Hilska, jota jalkapallon lisäksi työllistävät ylioppilaskirjoitukset.

 

– Mielenkiintoista päästä näkemään, millainen pelaajien taso siellä on ja millaiset olosuhteet ovat, toteaa Viljala.

 

– Voi sitten vertailla, miten siellä hoidetaan hommat JJK:hon verrattuna, Hanslian jatkaa.

 

– Tiivistettynä: kaikin puolin hyvät fiilikset reissusta, nivoo Hilska kaikkien ajatukset yhteen.

 

 

 

 

TM