Cupissa tappio Ilveksen vieraana

07.02.2021

Kakkosen Cupin merkeissä kilpakauden käynnistänyt JJK joutui taipumaan vieraskentällä Ilves/2:n käsittelyssä lukemin 4-1.

Veikkausliigaseura Ilveksen pääasiassa juniori-ikäisistä pelaajista koostuva reservijoukkue Ilves/2 lähetti vierailijansa JJK:n tänään tyhjin käsin kotimatkalle ja eteni itse Kakkosen Cupin puolivälierään kahdeksan parhaan joukkoon.

Ilves/2 pelasi varsin menestyksekkään kauden 2020 Kakkosen B-lohkossa ja taisteli pitkään lohkonsa kärjessä, mutta joutui lopulta tyytymään kakkossijaan HJK:n Klubi 04 juhliessa nousua Miesten Ykköseen. Joukkueet lähtivät tämän päiväiseen kamppailuun melko erilaisista asetelmista, sillä nuorella Ilves-ryhmällä oli talvelta allaan jo useampikin peli. Ari Kosken luotsaamalle kettulaumalle peli oli sen sijaan ensimmäinen peli kolmeen kuukauteen, erinäköisistä koronan ja kenttätilanteen aiheuttamista haasteista johtuen.

Ottelu käynnistyi tasaisissa merkeissä eikä kumpikaan joukkue oikein päässyt vaarallisille maalintekopaikoille. Kamppailun ensimmäinen osuma syntyy 36. minuutilla, kun Klubi 04:sta Ilvekseen tälle kaudelle siirtynyt Miska Peltola pelaa nopean vastahyökkäyksen päätteeksi Rasmus Lehtosen avopaikkaan, joka pääsee tykittämään pallon lähes tyhjään maaliin siirtäen kotijoukkueen näin 1-0 -johtoon. Maalin jälkeen Ilves ottaa entistä vahvemmin komennon itselleen eikä JJK pääse juuri hätyyttelemään Aku Kavénin vartioimaa Ilves-maalia enne taukoa.

Toisen jakson alkuun JJK hakee penkiltä uutta virtaa, Maxime Nzezan ja Altin Pllanan tehdessä tilaa Jonne Porkalle ja Jaakko Björnille. Vaihdot tuottavatkin tulosta, sillä JJK ottaa vahvan otteen pelistä pyöritellen hyökkäystä toisensa perään kohti kotijoukkueen maalia. Erityisesti Porkka, Björn, Joel Pasanen sekä kettukippari Robin Saastamoinen aiheuttavat harmaita hiuksia Ilves-puolustajille rakennellessaan maalipaikkoja. Vajaan tunnin kohdalla syntyy vihdoin tasoitus: Mikko Manninen jättää pallon ovelasti Pasaselle rangaistusalueen reunalla. Pasanen jatkaa pallon oikealle Saastamoiselle ja viime kauden maalikuningas laukoo pallon varmasti maaliin.

Viime kauden maalikuningas Saastamoinen jatkoi maalitehtailuaan (kuva: Foto-Antti)

Tasoitusosuman jälkeen JJK jatkaa painostustaan ja hetken aikaa näyttää jo, että ottelu on kääntymässä kokonaan vierasjoukkueelle, mutta Kettupaidat eivät saa yrityksistään huolimatta naulattua johto-osumaa verkon perukoille. 70min kohdalla kotijoukkue tuo uusia miehiä kentälle ja vaihtomies Teemu Hytönen iskee kuin varkain Ilveksen jälleen johtoon vain pari minuuttia vaihtonsa jälkeen. Hytösen kanssa samaan aikaan kentälle vaihdettu Badreddine Bushara aiheuttaa heti alusta asti JJK-puolustukselle isoja ongelmia ja peli alkaa jälleen kääntyä kotijoukkueelle.

83. minuutilla Ilveksen prässi toimii ja kotijoukkue pääsee katkaisemaan JJK-maalia vartioineen Tatu Österlundin avauksen. Pallo pelataan nopeasti Busharalle, joka pommittaa Ilveksen jo ratkaisevaan 3-1 -johtoon. Sama mies iskee vielä kertaalleen ottelun viimeisillä sekunneilla ja näin JJK:n taival cupissa katkeaa 4-1 -tappioon. Tappiosta huolimatta JJK:n ainokaisen osuman iskenyt Saastamoinen näki ottelussa myös hyviä elementtejä.

– Peli alkoi meiltä ihan hyvin ja ensimmäiset 20 minuuttia oli ihan tasaista vääntämistä. Ensimmäisen puoliajan loppua kohti peli alkoi kääntyä enemmän Ilvekselle ja jouduimme puolustamaan eikä saatu pallonhallintaa itsellemme, joten oma hyökkääminen oli aika olematonta. Toinen puoliaika olikin sitten meiltä jo paljon parempaa. Oikeastaan Ilveksen 2-1 -maaliin asti peli oli ihan meidän hallussa ja meilläkin oli siinä omat paikkamme tehdä johtomaali. Lopussa peli sitten harmittavasti vähän repsahti, kun nostimme riskitasoa ja prässiä. Jos ei tuijoteta tulosta niin varsinkin toinen puoliaika oli hyvää tekemistä. Uusi pelisysteemi, karanteenivalmistautuminen ja pitkä tauko peleistä niin siihen nähden ihan ok peli tänään. Tottakai häviäminen harmittaa silti aina, Saastamoinen harmittelee.

Kamppailu oli erityinen monelle kettumiehistön jäsenelle. JIPPO:sta siirtynyt Antti Åke teki debyyttinsä kettupaidassa ja niinikään topparin paikalla viimeisen puolituntisen luutineelle, vuonna 2004 syntyneelle Tuomas Koivistolle ottelu oli ensimmäinen edustusjoukkueessa. Myös muutaman vuoden jälkeen paluun JJK:hon tehnyt Altin Pllana pelasi ensimmäiset minuuttinsa JJK:n edustusjoukkueessa. Kettupaitojen päävalmentajan saappaisiin joulukuussa hypännyt Koski joutui puolestaan seuraamaan ensimmäistä otteluaan poikkeuksellisesti Jyväskylästä käsin, mutta oli melko tyytyväinen näkemäänsä.

– Pelihän oli sen näköistä mitä voi odottaakin kahden viikon karanteenin jälkeen ja omat haasteensa toi sekin, kun en itse päässyt mukaan paikan päälle. Ensimmäinen jakso vielä varovaista tunnustelua, jossa ei juurikaan näkynyt niitä asioita mitä tällä kaudella haluan. Toisen jakson alku oli vahva ja siinä alkoi sitten jo hetkellisesti näkyä oikeita juttuja. Siinä olisi pitänyt pystyä maali tekemään, kun paikkojakin oli useampia. Vastustajan maalit puolustettiin heikosti henkilökohtaisella tasolla ja joukkueen tasapainokaan ei säilynyt niissä. Meidän tasoitusmaali oli kuitenkin hienosti rakenneltu. Kaiken kaikkiaan tämä oli vasta ensimmäinen peli, missä pääsin näkemään pelaajia tositoimissa, joten sitä varten sain arvokasta tietoa. Nyt vaan vaihe vaiheelta ajetaan pelitapaa sisään, kun saadaan taas normalisoitua treenitilanne, Koski puntaroi tilannetta.

Vaikka JJK:n taival cupissa tyssäsi tänään, harjoitusottelut jatkuvat parin viikon kuluttua Mikkelin Pallo-Kissoja vastaan Vehkahallissa. Ottelu pelataan ilman yleisöä.

Ilves/2 - JJK 4-1 (1-0)