Ei mikään ihan perus nolla nolla – JJK-KPV maalittomaan lopputulokseen kahdesta rangaistuspotkusta huolimatta

29.04.2018

Vaikeisiin lähtökohtiin nähden tasapeli sarjan ennakkosuosikki KPV:tä vastaan olisi kuulostanut ennen ottelua sanottuna maukkaalta pisteeltä. Mutta kettulauma ei epäilijöistä piitannut. Kauden avauksessa lauantai-iltana Viitaniemen tekonurmella nähtiin energinen ja pirteä, mutta maltillinen JJK. Lopulta maalittomaan tasapeliin jäi karvas sivumaku, sillä ottelun selvästi parhaat maalintekopaikat loi kotijoukkue.

Ottelun ensimmäisen puoliajan ensimmäiset 25 minuuttia olivat vielä askelmerkkien hakemista JJK:n osalta. Pallonhallinta oli KPV:n, mutta erityisen vaarallisille maalipaikoille vierasjoukkue ei päässyt. Parhaimmat hyökkäyksensä vihreäpaidat saivat vasemman laitansa kautta, jossa viiletti vasempana laitapuolustajana pelannut tuore hankinta, Cesar Hinestroza. Vikkelä ja tekninen kolumbialainen tulee varmasti laitanousujensa kautta tekemään tällä kaudella vielä tuhoja KPV:n vastustajille.

Huolimatta KPV:n pallonhallinnasta pysyi JJK:n puolustuslinja tiiviinä. Kun väleistä ei tiloja löytynyt, joutuivat kokkolalaiset turvautumaan keskityspalloihin, jotka taasen hoiti hienon ottelun pelannut kettujen topparipari Gentrit Kovaqi Felix Gustavsson. Jos topparipari ei keskityksiin ehtinyt, poimi ne varmasti kautensa nollapelillä aloittanut maalivahti, Jere Pyhäranta. Yksi pikku lapsus Pyhärannalle sattui, kun ensimmäistä kauttaan KPV:ssä pelaavan JJK-kasvatti Patrick Poutiaisen kaukolaukaus lipsahti näpeistä selän taakse. Lopulta pallo valui kuitenkin maalin ohi. Tämän lähemmäksi KPV ei maalia ensimmäisellä puoliajalla päässyt.

Jere Pyhäranta piti nollan kauden avauksessa!

Pallonhallintaprosenteista viis, myös JJK:n pallollinen pelaaminen ensimmäisellä puoliajalla oli selvästi parempaa kuin talvikauden otteluissa. Pelinavaamista ja pallollista pelaamista treenikentillä painottaneet päävalmentajat Mikko Manninen Janne Korhonen olivat selvästi saaneet ajatuksiaan vietyä käytäntöön jo kauden avausotteluun.

Ensimmäisen puoliajan loppua kohden mentäessä JJK:n vastahyökkäykset muuttuivat alati vaarallisemmiksi. Puoliajan viimeisen viiden minuutin aikana ne myös tuottivat tulosta – rangaistuspotkujen muodossa. Ensin 42. peliminuutilla irtopalloon 16-alueen reunalla ahnaimmin mennyt JJK-kapteeni Tommi Kari sai KPV-puolustajan monosta osuman ylävartaloonsa ja pallo vietiin pilkulle. Viime kaudella vielä JJK-paidassa torjunut, sittemmin SJK:hon siirtynyt ja sieltä lainasopimuksella KPV:ssä pelaava Teppo Marttinen kuitenkin pysäytti Tomi Petrescun yrityksen. Heti perään JJK sai uuden rangaistuspotkun, kun Samu Suoraniemi teki vahvan nousun laitapakin tontiltaan. Hänet revittiin olkapäästä kumoon. Nyt oli kuitenkin Gentrit Kovaqin vuoro todeta, että Marttinen on illan paras KPV-pelaaja. Rehellisyyden nimissä täytyy toki todeta, että parempiakin rangaistuspotkuja voi kenkäistä.

Yksi ottelun ehdottomia hahmoja seisoi KPV-maalilla, ex-JJK maalivahti Teppo Marttinen ja kaksi torjuttua rankkaria samassa ottelussa..

JJK ei epäonnistuneista 11-metrisistään kuitenkaan lannistunut. Toiselle puoliajalle tulikin entistä sisuuntuneempi kettulauma. Toisen puoliajan alkupuolella JJK loi useita vaarallisia hyökkäyksiä, kun palloa saatiin pelattua hyvillä syöttökombinaatioilla KPV-puolustuksen selustaan niin oikealla laidalla viilettäneelle Manniselle kuin vasemmalla laidalla pelanneelle Jusif Alille. Yhteistyöseura Ilveksestä mukana ollut, ensi viikolla 18-vuotta täyttävä Ali oli läpi toisen puoliajan JJK:n vaarallisin pelaaja. Hurjan määrän duunia tehnyt laituri olisi ansainnut palkintonsa. Esimerkiksi 61. minuutilla Ali täräytti kovan volleyn takatolpalle pomppineesta keskityksestä, mutta Marttinen oli ohittamaton.

Ottelun viimeiset 20 minuuttia näyttivät siltä, että väsymys painoi itse kunkin pohkeissa. KPV sai pallonhallinnan takaisin itselleen, ja keskitykset JJK-maalin edustalle olivat vaarallisen oloisia. Kaiken lisäksi KPV vielä toi vaihdosta sisään 2-metrisen Henri Myntin, joten pääpeliuhka lisääntyi. JJK kuitenkin siivosi irtopallot maalinsa edustalta yhtä eleettömästi kuin avauspuoliskolla.

Avausottelun Ilves-laina Jusif Ali oli energinen, työteliäs ja alati vaarallinen pallon saadessaan..

Viimeiseksi kymmeneksi minuutiksi JJK vaihtoi sisään hyökkäykseen Petteri Åströmin. Hänen lisäkseen miesten Ykkösen tasolla pääsi debytoimaan myöskin viime hetkillä kehiin vaihdettu Eero Torkkola. Vielä ottelun lisäajalla JJK sai loistavan mahdollisuuden naulata kaikki kolme pistettä itselleen, mutta Mikko Mannisen laukaus 16-alueen rajalta viuhui niukasti takatolpan ohi.

Maalipaikkoja laskien, toki erityisesti kaksi rangaistuspotkua huomioiden, voi sanoa, että voitto lipsahti JJK:n käsistä. Mutta kokonaisuutta ajatellen kauden avausottelu oli erittäin lupauksia herättävä ja varmasti itseluottamusta antava. Tästä ottelut jatkuvat mukavasti viikko per peli -tahtia. Seuraavan kerran JJK pelaa ensi sunnuntaina Helsingissä, HJK:n reservijoukkue Klubi 04:n vieraana. Seuraava kotiottelu pelataankin sitten Harjun stadionilla, äitienpäivänä 13.5. klo 18:30! Tuolloin vieraaksi saapuu aiemmin keväällä Suomen Cupin välieriin asti tiensä selvittänyt EIF Tammisaaresta.

Valmennuksen mietteitä kauden avauksesta ja ajatuksia kohti Klubi 04 -kohtaamista tarjolla vapun jälkeen. Nyt, hyvää vappua ja kiitokset Viitaniemen illasta!

(Kuvat jutussa – Jussi Reinilä Photography)

JJK - KPV 0-0 (0-0)

JJK:n avauskokoonpano: Jere Pyhäranta (MV); Samu Suoraniemi, Felix Gustavsson, Gentrit Kovaqi, Honar Abdi;, Aatu Manninen, Saku Leppänen, Tommi Kari, Mikko Manninen, Jusif Ali (90+ min); Tomi Petrescu (82 min)

Vaihdossa: Aati Riihimäki (MV), Eero Torkkola (90+ min), Sami Nissinen, Eeli Liukkonen, Jarkko Heimonen, Väinö Vehkonen, Petteri Åström (82 min)