Oulusta tuomisina tasapelipiste

30.05.2021

JJK kohtasi lauantai-iltana Oulussa sarjanelosen OTP:n, joka oli kamppailuun lähdettäessä sarjassa ainoana joukkueena ilman tappioita. Kettupaidat taistelivat ottelusta itselleen tasapelipisteen 0-0-tuloksella.

Kotijoukkue OTP lähti lauantain kamppailuun hienoisena ennakkosuosikkina, sillä se oli onnistunut maalinteossa pelaamassaan kolmessa ottelussa kahdeksan kertaa ja oli ainoana joukkueena sarjassa yhä ilman tappioita. JJK:lla oli puolestaan takanaan vasta kaksi ottelua, joista viimeisimpänä kuitenkin vahva esitys kotikentällä.

Joukkueet kohtasivat edellisen kerran huhtikuussa harjoitusottelun merkeissä ja myös tuolloin ottelu näytti jo päättyvän maalittomana, kunnes Michael Ibiyomi karkasi puolustukselta ja pääsi iskemään voitto-osuman kymmenisen minuuttia ennen loppua.

OTP hallitsi myös lauantain ottelussa palloa, mutta JJK puolusti uhrautuvasti eikä palloa hitaahkon oloisesti liikutellut kotijoukkue päässyt aiheuttamaan suurempaa paniikkia kettumaalille. Edellisen kohtaamisen tapaan keskityttiin pitämään aina vaarallinen Ibiyomi kurissa ja miehessä iilimadon lailla roikkunut Tatu Hoffren muun joukkueen avustamana onnistuikin tehtävässään mainiosti eikä nigerialaishyökkääjä päässyt tällä kertaa juurikaan testaamaan JJK-maalia vartioinutta Tatu Österlundia.

JJK rakenteli hyökkäyksiään tuttuun tapaan pallovarmojen Mikko Mannisen ja Vertti Levon kautta, pääasiassa Joel Pasasen sekä paluun kokoonpanoon tehneen Juho Luoman hallitsemalta oikealta laidalta. Kettumiehistön viimeiset ratkaisut hyökkäyspäässä jäivät kuitenkin vähän vaisuksi tai tulivat puolustuksen blokkaamiksi, eikä OTP-vahti Tommi Lindholm joutunut juurikaan torjuntahommiin.

Ottelun ensimmäinen huippupaikka nähdään 14. minuutilla, kun OTP:n viime kauden maalikuningas Neil Livingstone vastaanottaa nappisyötön, kirmaa yksinään rangaistusalueen reunalle saakka ja pommittaa pallon JJK-maalin yläriman kautta yli päädystä.

Parin kymmenen minuutin kohdalla Manninen, Luoma ja Pasanen syöttelevät puhkoen OTP-puolustuksen ja Pasanen murtautuu jo rangaistusalueelle, kunnes pallo viedään tylysti ja mies menee tilanteessa myös nurin. JJK vaatii tilanteesta rankkaria, mutta tuomari antaa pelin jatkua.

Vaikka kotijoukkue olikin ottelussa hivenen hallitsevampi osapuoli, myös JJK sai ajoittain pitkiä pallonhallintajaksoja, joissa peliväline saatiin tuotua näppärästi syvällekin hyökkäysalueelle, mutta rangaistusalueella ei juurikaan tilaa hyökkääjille tai laukauksille jätetty ja tilanteet kuivuivat kokoon.

Neljänkymmenen minuutin kohdalla yleisö huokaisee, kun OTP on lähellä siirtyä johtoon. Jere Aallikko kokeilee kaukaa suoraan ilmasta nostaa pallon maalin perukoille, mutta hänen epäonnekseen peliväline tipahtaa vain maalin katon kautta maalipotkuksi.

Seuraavalla minuutilla mennään toisessa päässä: Pasanen murtautuu jälleen oikealta boksiin ja yrittää syöttää pallon aivan maalinedustalle, jonne on noussut kolmekin Kettupaitaa, mutta aivan viime hetkellä puolustus saa jalkaa väliin ja blokkaa syötön kulmaksi.

Pasanen oli juonimassa suurinta osaa Kettupaitojen maalipaikoista

Toisen jakson alkuun JJK suorittaa tuplavaihdon, muutaman ottelun pääosuman vuoksi huilannut Tuomas Koppelomäki sekä Maxime Nzeza tuovat tuoreita jalkoja kentälle. Jakso käynnistyykin vauhdikkaasti, sillä myös kotijoukkue tulee höyryllä tauolta kentälle ja ensimmäisen vartin aikana painellaan päästä päähän.

50. minuutilla JJK tulee vaihteeksi vasemman laidan kautta, kun Jonne Porkka ja Niklas Kauppinen pelaavat Pasasen vetopaikkaan rangaistusalueen reunalle. Ensimmäinen veto tulee jälleen puolustajan blokkaamaksi ja seuraava yritys päätyy maalivahti Lindholmin näppeihin.

Vajaan tunnin kohdalla on puolestaan JJK lähellä iskeä ottelun avausosuman: Pasanen tuo pallon ylös oikeata laitaa, keskittää sen maata pitkin vitosen viivalle nousseelle Nzezalle, joka ei kuitenkaan aivan yllä liukumaan palloa pömpeliin. Seuraavasta hyökkäyksestä Pasanen keskittää takatolpalle Kauppiselle, jonka pusku tipahtaa yläriman kautta Koppelomäen jalkoihin maalinedustalle, mutta Lindholm ehtii kuin ehtiikin vielä maaliltaan torjumaan miehen vedon.

Pelin viimeisen puolituntisen peli pysyy pitkälti JJK:n kenttäpuoliskolla paria kulmapotkua lukuun ottamatta, mutta hallinta on melko näennäistä, sillä varsinaisiin torjuntahommiin ei Österlund juurikaan joudu ja kettupuolustus pitää punapaitaisen kotijoukkueen pois vaarallisimmilta maalintekosektoreilta. Aivan ottelun viimeisillä sekunneilla nähdään kuitenkin vielä yksi vaaranpaikka, kun Callistus Chukwu pääsee tälläämään maalinedustalta volleysta, mutta yli leijailee ja pisteet jaetaan sopuisalla 0-0-tuloksella.

Näin JJK pitää jälleen oman maalinsa puhtaana ja OTP jätetään puolestaan ensimmäistä kertaa neljässä pelaamassaan ottelussa maaleitta.

Paluun pelikentille tehnyt Juho Luoma näkee tasapelipisteen ja nollapelin eräänlaisena taisteluvoittona.

– Ei ehkä mitään futiksen juhlaa tänään Castrenilla nähty, mutta kyllä muuten kettusydämet sykki koko joukkueella asenteen puolesta! Paljon jäi petrattavaa varsinkin omaan pallolliseen peliin, mutta luottavaisin mielin voi lähteä parantamaan, kun joukkueena ollaan noin yhtenäisiä. Hienoa oli myös päästä pitkästä aikaa itsekin pelaamaan, kun useampi kuukausi on tullut kuntoutettua J-P:n hellässä huomassa, Luoma myhäilee.

JJK:n ottelut jatkuvat ensi sunnuntaina kotikentällä, kun toinen oululaisseura OLS saapuu vierailulle klo 18:30 alkaen. Seuraavan viikon torstaille eli 10.6. merkitty vierasottelu Vaajakoskella on sen sijaan siirretty koronarajoitusten vuoksi 12.8. pelattavaksi.

Seuraava ottelu:  su 6.6.2021 JJK – OLS, Harjun Stadion klo 18:30.  Osta lippusi ennakkoon osoitteessa jjk.fi

OTP - JJK 0-0 (0-0)

JJK:n avauskokoonpano: Tatu Österlund (MV), Jonne Porkka, Antti Åke (C) (v), Tatu Hoffren, Juho Luoma, Vertti Lepo, Mikko Manninen, Eeli Liukkonen (46'), Joonas Madetoja (46'), Joel Pasanen (90+2'), Niklas Kauppinen (73')

Vaihdossa: Aati Riihimäki (MV), Maxime Nzeza (46') (v), Fabian Hanslian, Tuomas Koppelomäki (46'), Ville Kirvesoja (73'), Altin Pllana (90+2')