Avausottelusta ei pisteitä matkaan

18.05.2021

JJK avasi vihdoin pitkän odotuksen jälkeen Kakkosen kautensa maanantai-iltana SJK Akatemian vieraana. Sarjan ennakkosuosikkeihin lukeutuva kotijoukkue piti pisteet Seinäjoella 3-1-lukemin.

JJK:n ja SJK Akatemian välinen kamppailu alkoi vauhdikkaasti, kotijoukkueen hallitessa kenttätapahtumia sateen kastelemalla OmaSP Stadionilla. SJK rakentaa jo ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana pari vaarallista hyökkäystä. Ensimmäinen maalintekoyritys tulee kuitenkin JJK-puolustuksen blokkaamaksi ja jälkimmäisessä SJK:n nuori ghanalaishyökkääjä Kingsley Ofori on jo päästä tuikkaamaan keskityspallon aivan maalinedustalta verkkoihin, mutta liukuukin pallon sijasta suoraan Aati Riihimäkeä jaloille ja saa palkinnoksi varoituksen. Vikkeläkinttuinen Ofori aiheutti yhdessä JJK-kasvatti Nooa Laineen kanssa vastustajalleen useampaankin otteeseen harmaita hiuksia, mutta kettupuolustus selvitti tilanteet taistelemalla paljon töitä kentällä tehneen Mikko Mannisen tukemana.

Jakson edetessä myös JJK saa muutamia tilanteenpoikasia rakenneltua, vaikka joutuukin yhä käyttämään liikaa energiaa pallon perässä juoksemiseen. Ensimmäinen vaarallinen maalintekotilanne syntyy vajaan parin kymmenen minuutin kohdalla, kun Manninen pujottelee ”manumaiseen” tyyliinsä yksin lähes koko kentän läpi, kunnes tulee torpatuksi rangaistusalueen kaaren tuntumassa. Erotuomari viheltää tilanteesta vaparin Mannisen mentyä nurin, vaikka kettumiehistö haluaisi pelata hyökkäyksen loppuun saakka. Altin Pllana pääsee tykittämään vaparista kovan vedon, joka kuitenkin pysähtyy muuriin.

33. minuutilla kotijoukkue käy puolestaan lähelle avausosumaa, kun Valtteri Olsbo pommittaa kulmapotkun jälkitilanteesta pelivälineen ensin tolppaan ja jatkotilanteesta veto viuhuu maalinedustalta vain hieman ohi takatolpan.

Hetken päästä tapahtuu jo toisessa päässä: Riihimäen pitkä avaus löytää oikeasta laidasta Joonas Madetojan, joka syöttää kentän poikki pallon Arttu Leivoselle rangaistusalueen nurkalle. Leivonen harhauttelee boksissa ja laukoo matalan vedon puolustajien välistä kohti maalia, johon maalivahti William Rosenlöf saa vaivoin näppinsä väliin. Pallo liruu ohi tolpan ja siivotaan lopulta kulmaksi.

Muutaman minuutin päästä puhkotaan jälleen SJK-puolustusta. Poikkeuksellisesti oikean laitapakin paikalla pelannut Tuomas Koivisto nousee keskiympyrän tuntumaan ja syöttö löytää tiensä Manniselle, joka jatkaa pallon oikealta juosseelle Madetojalle. Futsal-Liigassa kliinisestä viimeistelystään tunnettu ”Made” ei kuitenkaan aivan onnistu laittamaan palloa verkon perukoille vaan Rosenlöfin jalkatorjunta estää JJK:n siirtymisen johtoon.

Kun JJK ei pysty hyödyntämään paikkojaan iskee kotijoukkue itsensä johtoon. Tilanne saa alkunsa pallonmenetyksestä keskialueella. Daniel Säily nappaa pelivälineen ja pujottelee vauhdilla itsensä vetopaikkaan rangaistusalueen tuntumaan ja pommittaa pallon varmasti pömpeliin siirtäen SJK:n 1-0-johtoon.

Kettupaidat eivät kuitenkaan takaiskusta lannistu vaan hakevat ahnaasti tasoitusta tauon lähestyessä. Manninen, Madetoja ja hyökkäystä tukemaan noussut Koivisto syöttelevät SJK:n päädyssä keskenään ja lopulta Koivisto pujottelee itsensä oikealta jo vitosen alueen reunalle ja syöttää pallon maalinedustalle noussutta Joel Pasasta hakien, mutta SJK-puolustus vie pidemmän korren eikä Pasanen pääsee tuikkaamaan palloa sisään.

Painostus tuottaa vihdoin tulosta lisäajalla, kun Leivonen nousee vasenta laitaa pallon kanssa aina lähes päätyrajalle asti ja syöttää sieltä alaspäin pilkun kohdalle vapaasti nousseelle Manniselle, joka tykittää ansaitun tasoitusosuman.

Ikinuori Manninen iski kettujen ainokaisen osuman (Kuva: Jussi Reinilä 2.7.2020 JJK – FCV)

Toisen jakson käynnistyessä JJK saa organisoitua puolustuspelinsä ensimmäistä jaksoa paremmin, mutta samalla sillä on isoja vaikeuksia päästä pois omalta kenttäpuoliskoltaan maalintekosektoreille kotijoukkueen pitäessä palloa.

SJK on lähellä siirtyä uudestaan johtoon 55. minuutilla, kun nopean vastahyökkäyksen päätteeksi Georg Westerlund laukoo tulisesti kohti JJK-maalia, mutta Riihimäki torjuu vedon. 61. minuutilla kotijoukkue onnistuu siirtymään johtoon Kettupaitojen kannalta erittäin epäonnekkaasti, kun maalinedustalla kulmapotkutilanteessa puolustaneen Leivosen syötönkatkoyritys livahtaa suoraan omaan maaliin.

Ensimmäisellä jaksolla paljon juoksemaan joutuneen kettumiehistön jalka alkaa painaa toisen jakson edetessä eivätkä vaihtomiehien tuoreet jalatkaan auta kääntämään ottelua, vaikka yksittäisiä paikkoja maalintekoon aukeaakin. Lähimpänä käy 85. minuutilla Antti Åke, joka tällää Mannisen antaman kulmapotkun voimalla kohti SJK-maalia, mutta Rosenlöf on jälleen hanskoineen välissä ja ohjaa vedon maalin yli kulmaksi. Kulman jälkitilanteessa Tatu Hoffren menee nurin rangaistusalueella, mutta peli saa jatkua protestoinnista huolimatta.

Viimeisen niitin pääsee iskemään viisi minuuttia ennen ottelun loppua vaihtomies Omar Adawi. Matala keskitys oikealta kimpoaa lapikkaansa syötön eteen venyttäneen Åken jalasta suoraan taka-alueella kytänneelle Adawille, joka ei paikassaan erehdy vaan iskee taululle loppulukemat 3-1 ja jättää ketut tyhjin käsin kotimatkalle.

Stephen Clarkin miehistö oli reissussa varsin siipirikkoisena ja pelinrakentelussa sekä vaarallisimmille maalipaikoille pääsyssä oli selvästi nähtävissä mm. hyökkäyksiä normaalisti rakentelevien Robin Saastamoisen, Tuomas Koppelomäen, Ville Kirvesojan, Eeli Liukkosen sekä Juho Luoman puuttuminen kokoonpanosta. Loukkaantumiset avaavat kuitenkin näyttömahdollisuuksia muulle joukkueelle ja kamppailussa nähtiinkin peräti kolme debytanttia, kun Pllana, Koivisto sekä Leivonen nappasivat kukin avauksen paikan ensimmäisessä ottelussaan Kakkosen tasolla ja kiittivät vastuusta esiintymällä miehekkäin ottein.

– Olen ylpeä siitä taistelusta ja asenteesta, jolla pelasimme. Vaikean preseasonin jälkeen oli hieno nähdä kuinka paljon töitä teimme joukkueena. Pallollinen tekeminen oli tietysti vielä hiukan hakusessa ja vastassa oli varmaankin sarjan parhaiten organisoitu joukkue, Veikkausliiga-tason pelaajilla höystettynä. Henkilökohtaisesti tuntui hienolta pukea Kettupaita ensimmäistä kertaa päälle edustuksen virallisessa sarjapelissä, mutta niin kuin koko joukkueella, niin myös itselläkin jäi vielä paljon parannettavaa, etenkin pallolliseen tekemiseen. Onneksi seuraava peli tulee nopeasti niin päästään parantamaan suoritusta ja napataan Harjulla kauden ensimmäiset kolme pinnaa kotiin! Koivisto kommentoi debyyttinsä jälkeisiä fiiliksiä.

SJK Akatemia - JJK 3-1 (1-1)