Waari: Tasaista tiedossa, mutta JJK lähtee Espooseen haastajan asemasta

08.09.2011

Veikkausliigan viimeinen kolmannes käynnistyy JJK osalta pronssitaistelun kannalta äärimäisen tärkeällä ottelulla FC Honkaa vastaan. Honka esiintyi elokuussa pelillisesti vahvasti ja joukkue on vaikean alkukauden jälkeen ilmoittautunut mukaan mitalitaistoon.

 

Hongan ja JJK:n kaksi aikaisempaa kohtaamista ovat päättyneet oikeutettuihin tasapeleihin. Joukkueiden pelityylit ja kenttämuodostelmat ovat melko samanlaisia ja molemmat joukkueet pyrkivät hallitsemaan palloa. Pelillisenä erotuksena Honka pyrkii murtautumaan maalintekopaikkoihin JJK:ta enemmän keskustan kautta ja JJK on puolestaan vaarallisempi terävissä vastaiskuissa.

 

Hongan peli on parantanut kauden edetessä, mutta joukkueella on edelleen selkeitä ongelmakohtia. Honka pystyy kotonaan hallitsemaan palloa kaikkia Veikkausliigajoukkueita vastaan, mutta keskustassa tapahtuvien pallonriistojen jälkeen joukkue on haavoittuvainen vastaiskuille. Hyökkäyssuuntaan Honka on äärimmäisen vaarallinen, mikäli se pääsee pelaamaan palloa vastustajan keskikentän ja puolustuslinjan väliin. Tiivisti keskustaa puolustavaa vastustajaa vastaan Honka on ollut Demba Savagen yksilötaidon ja onnistuneiden haastamisten varassa. Torstain peliin Hongan lähtökohdat eivät ole optimaaliset sillä joukkueen pelaajista Rasmus Schuller, Savage, Tapio Heikkilä, Tim Väyrynen ja Duarte Tammilehto olivat viimeisen viikon aikana maajoukkuetehtävissä. Erityisesti U21-maajoukkueen riveissä esiintyneet Schuller, Heikkilä ja Tammilehto joutuivat tiistaina pelaamaan todella raskaissa olosuhteissa. Hongan avauskokoonpanon arvaaminen torstain otteluun on erittäin vaikeaa. JJK-taustan omaava uusi hankinta Tomi Petrescu tekee todennäköisesti torstaina debyytin Honka-paidassa.

 

JJK:lla on ollut tällä kaudella maaottelutaukojen jälkeisessä ottelussa vaikeuksia päästä pelirytmiin kiinni. Tällä kertaa tauko tuli kuitenkin erinomaiseen saumaan sillä pienistä kolhuista kärsineet pelaajat ovat toipuneet takaisin pelikuntoon. Alkukaudella valtavasti urakoineelle ja Inter-ottelun loppupuolella todella väsyneeltä näyttäneelle Mikko Manniselle ansaittu tauko tuli sopivaan aikaan. JJK pelasi Interiä vastaan puolustussuuntaan erittäin tasapainoisesti. Mannisen ja flunssasta pelikuntoon toipuneen Jani Virtasen yksilötaidon ansiosta JJK pystyy luomaan jokaisessa ottelussa riittävän määrän maalipaikkoja, joten joukkueen puolustuspelaamiseen tiiviys on ratkaisevassa asemassa. Oman maalin puhtaana pitäminen Tapiolassa takaisi loistavat lähtökohdat loppukaudelle.

 

JJK:n avainasia torstaina on pitää pelikentän keskusta tiiviinä ja estää Hongan syöttöpeli puolustuslinjan eteen. Hongan laitapelaajat osaavat myös kaventaa laitapuolustajien ja toppareiden väliin jääviin ”taskuihin”, joten Honkaa vastaan JJK:n laitapuolustajien nousujen täytyy olla erityisen tarkasti ajoitettuja. Hongan toppareista Roope Heilala on selvästi paras pelinavaaja, joten JJK:n hyökkääjien täytyy pyrkiä antamaan painetta oikealla puolella pelaavalle Heilalalle.

 

Pronssikamppailun kannalta tasapelikin olisi JJK:lle peliteoreettisesti hyvä tulos. Honka on kotonaan erittäin vahva, mutta toisaalta pelaamaan pyrkivänä joukkueena JJK:lle sopiva vastustaja. Ottelun todennäköisyysarvio Honka 49%, tasapeli 26% ja JJK 25%.

Waari1

Kirjoittaja on JJK:n osakas ja vedonlyönnin ammattilainen.