Vakion Kesäkisa käyntiin – JJK-legendana mukana Janne Särkkä

26.06.2015

20150624_142827

Veikkaus järjestää Vakion Kesäkisan, jossa on mukana legendoja useista seuroista. JJK-legendana mukana on henkeen ja vereen futismies Janne Särkkä, joka on ollut mukana JJK:n ja sen edeltäjän JyP-77:n toiminnassa aina 80-luvun alusta asti.

Särkkä on paljasjalkainen jyväskyläläinen, joka on harrastanut liikuntaa koko ikänsä. Peliurallaan hän pelasi vuosikaudet JJK:n edeltäjän, JyP-77:n maalilla Ykkös- ja Kakkosdivisioonissa. Aktiiviuran jälkeen Särkkä siirtyi seuratyöhön ja on kaiken kaikkiaan ollut monessa mukana aina JJK:n syntymästä asti.

Särkän päälaji löytyi jo varhain.

– Jalkapallo on ollut ykköslaji pienestä pitäen, vaikka isä onkin tehnyt pitkän uran jääkiekon puolella. Monipuolisesti eri lajeja on tullut silti harrastettua käytännössä aina ja tuntuu, että monipuolisuus on ollut suureksi hyödyksi.

Syytä juuri jalkapallon vetovoimaan Särkkä ei osaa sen kummemmin eritellä.

– Laji vain kiehtoi niin paljon. Ja vaikka nuorena pelasin myös kenttäpelaajana, on maalivahdin rooli silti

Maalivahtius onkin sukuvika – velipoika Jori, entinen maalivahti itsekin, lukeutuu Suomen arvostetuimpiin maalivahtivalmentajiin ja lähipiiristä löytyy muutenkin useampi maalivahti.

– Olosuhteet eivät tosin erityisen paljon suosineet futista Jyväskylässä silloin 70-80-luvuilla. Kenttiä ei pahemmin ollut, pelattiin pihoilla ja talvisin lyötiin autonrenkaiden nastoja kengänpohjiin, että pihalla olisi pysynyt pystyssä, Särkkä muistelee.

– Monilla oli silti paljon motivaatiota ja onhan täältä noustu aina A-maajoukkueeseen asti, kuten Petri Järvinen ja Kimmo Tarkkio.

Särkkä nousi JyP-77:n edustusjoukkueen kokoonpanoon jo 15-vuotiaana – vierasottelussa Kemissä KePS:n vieraana Kakkosessa.

–  18-vuotiaana pääsin pelaamaan Ykköstä, vuosi oli 1981. Pääasiassa 80-luvulla pelasimme kuitenkin Kakkosta.  Kapteeninnauhan sain hihaani jo 20-vuotiaana, kaipa se kertoo sitten jotain luonteesta ja persoonasta, Särkkä naurahtaa.

2-divari-harju-1983-janne-sarkka-tarkkio-vesalainen-lahtinen

Kakkosdivaria Harjulla kaudella 1983. Särkän lisäksi kuvassa Kimmo Tarkkio (6), Heikki Vesalainen (4) sekä Matti Lahtinen.

Kuten nuorilla futareilla kautta aikojen, siinsivät ulkomaan ammattilaiskentät myös Särkän mielessä. Mahdollisuus avautuikin 80-luvun puolivälissä.

– Sain kutsun Leicesterin testiin ja olin heidän mukanaan miltei pari kuukautta. Leicester pelasi silloin korkeimmalla sarjatasolla. Hienoimpana muistona siitä jäi mieleen heti alkupuolelta, kun pelasimme reservijoukkueella edustusjoukkuetta vastaan ja olin reservien maalissa. Edustuksen kärjessä pelasivat Gary Lineker ja Alan Smith, mutta voitimme 2-0 – ihan mukavia nimiä nollattavaksi!

– Olisi ollut mahdollisuus jatkaa vielä testimatkaa Skotlantiin, mutta palasin Suomeen, jossa oli kaudet alkamassa. Ulkomaille pelaamaan pääseminen olikin tuolloin varsin monen mutkan takana, työlupien ja muun saaminen oli huomattavasti paljon vaikeampaa kuin nykyään.

Käännekohta uralla oli vuonna 1990, kun Särkän siirto JyP-77:sta ylemmälle sarjatasolle, Rovaniemelle Mestarussarjan RoPS:n riveihin oli jo sinettiä vaille valmis.

– Siirto oli seurojen kesken jo sovittu, yhteisymmärrykseen siirtokorvauksesta oli päästy. Tulin kuitenkin lopulta siihen tulokseen, että jään Jyväskylään ja panostan siviilitöihin OPKK:lla, kun oli kaksi pientä lastakin. Silloin oma panokseni alkoi myös siirtyä enemmän pelaamisesta seuratyöhön.

Särkän vetovinkit sunnuntain kierrokselle voit tsekata lauantaina julkaistavasta Kesäkisa-videosta! Seuraamme legendamme veikkausten onnistumista aina heinäkuun lopulle asti. Toinen osa henkilökuvasta sekä videovinkeistä julkaistaan ennen 11.7. pelattavaa JJK – PS Kemi – ottelua!