Uutiset / 2009 / JJK:lle avausvoitto Liigassa – FC Lahti kaatui 2-1 (1-0)

18.06.2009

JJK:lle ensimmäinen voitto veikkausliigassa

4299-päinen jyväskyläläisyleisö voi aloittaa juhannuksen vieton hyvillä mielin, kun FC Lahti kaatui Harjulla lukemin 2-1 (1-0). Maukkaasta voitosta voi pitkälti kiittää herroja Tommi Kari ja Mika Lahtinen, joiden hieno yhteispeli päättyi näyttävään voittomaaliin, joka siivitti JJK:n historialliseen avausvoittoon.

Ja yleisö kiittikin paitsi Karia ja Lahtista niin myös koko joukkuetta, joka sai raikuvat aplodit ottelun jälkeen. Helpottava avausvoitto oli kelpo suoritus JJK:lta, vaikkei joukkue esityksellään tyylipisteitä paljon kerännytkään hienoja maaleja lukuun ottamatta.

Samaa mieltä oli myös vahvasti kaikissa maaleissa mukana ollut Tommi Kari.

– Kolmeen pisteeseen olen todella tyytyväinen, joukkueen peliesitykseen taas en. Jalkapallo on kuitenkin tulosurheilua: kolme pistettä ja sitä myötä täydellinen ottelu meiltä.

– Täytyy rehellisesti myöntää, että Lahdella oli enemmän paikkoja. Mutta välillä näinkin päin – kääntyy nämä pelit meillekin joskus. Todella tärkeä voitto joukkueelle, voittomaalin iskenyt Lahtinen komppasi.

Nopea avausmaali määräsi pelin luonteen

JJK aloitti ottelun aggressiivisesti, ja se palkittiin jo  7. peliminuutilla. Lahden puolustus sähläsi rajaheiton jälkitilanteessa kohtalokkain seurauksin. Pallo ajautui jälkitilanteesta suoraan Karille kuin tarjottimelle rangaistusalueen tuntumaan, ja Kari pommitti pallon ruuhkasta tarkasti Lahti-maalin oikeaan alakulmaan.

Maalin jälkeen ensimmäistä puoliaikaa mentiin täysin lahtelaisten komennossa. Varhainen avausmaali passivoitti JJK:n peliä, eikä syötötkään meinanneet millään löytää omille. Myös kova vastatuuli hankaloitti JJK:n peliä ensimmäisellä puoliajalla entisestään.

Lahden valmentajan Ilkka Mäkelän mukaan varhainen avausmaali määräsi pitkälti pelin luonteen.

– Maalin jälkeen kotijoukkueen oli varmaan aika helppoa motivoitua puolustamaan tiiviinä. JJK:n puolustuslinja oli alhaalla, ja meidän oli vaikeaa päästä kunnon maalipaikoille.

JJK:n valmentaja Ville Prihan mukaan kettupaitojen passiivisuus oli kuitenkin kaikkea muuta kuin suunniteltua. Suurimmaksi syyksi joukkueen saamattomuuteen Priha näki jälleen huonon syöttöpelin.

JJK:n passiivisuudesta huolimatta muutamaa vaarallista kulmapotkua lukuun ottamatta vieraiden todelliset maalintekopaikat olivat vähissä ensimmäisellä puoliajalla, ja pallonhallinta oli näennäistä.

Lahti hallitsi myös toista jaksoa

Toinen puoliaika näytti pian, ettei Lahden pelinhallinta perustunut pelkästään myötätuuleen. Lahti painoi päälle kerta toisensa jälkeen, ja pallo pyöri vaarallisen oloisesti JJK:n kenttäpuoliskolla.

Kun peliä oli takana 65 minuuttia, Lahden pyöritys palkittiin. Fofana pääsi kokeilemaan kahteen kertaan maalintekoa samalta paikalta vasemmalta tulleista keskityksistä. Ensimmäisessä tilanteessa JJK-maalivahti Mihaly Szerovay torjui hienosti Fofanan ratkaisun, mutta toisella kertaa JJK-maalin verkko heilui. ”Misi” lähti seikkailemaan maaliltaan tavoitellen keskitystä, ja Fofanalla oli helppo työ laittaa pallo puolityhjään maaliin.

Lahden tasoituksen jälkeen JJK pääsi peliin hieman paremmin mukaan. Uuden pelisysteemin toimivuutta ei päästy kuitenkaan kunnolla testaamaan, sillä syöttöpeli tuotti edelleen ongelmia, ja pallonhallinta pysyi lahtelaisilla.

Lahtinen neppaili JJK:n avausvoittoon

Siitä huolimatta 85. peliminuutilla Harjulla tuuletettiin tähän mennessä kauden hienointa maalia. JJK sai riiston ja pääsi nopeaan vastahyökkäykseen. Ehkä hieman onnekkaastikin pallo meni lahtelaistoppareiden läpi Karille, joka oli nokikkain maalivahti Juha Tuomen kanssa päätyrajan tuntumassa. Kari ei hakenutkaan omaa ratkaisua, vaan näki etutolpalle nousevan Lahtisen. Lahtinen neppasi pallon takajalalla Tuomen längistä sisään.

– Ratkaisut tuollaisissa tilanteissa tulevat suoraan selkärangasta. Ei siinä paljon ehdi miettiä, että mitä tekee. Joskus tuollaiset menee ja joskus ei, Lahtinen kommentoi voittomaalia.

Osuma riitti JJK:n ensimmäiseen täyteen pistepottiin. Jyväskyläläisyleisö huokaili, kun Rafaelille ja Drilon Shalalle tarjottiin sankarin viittaa aivan ottelun loppuhetkillä, mutta sivuverkkoa lähemmäksi maalintekoa lahtelaiset eivät päässeet.

Avausvoitto ei oikeuta vielä rinnan röyhistelyyn

Vieraiden valmentaja Ilkka Mäkelä oli syystäkin pettynyt ottelun jälkeen, sillä selvästä hallinnasta huolimatta Lahden pistetili ei karttunut.

– Erityisesti toisella jaksolla me saatiin maalipaikkoja hyvin. Tasoitukseen jälkeen näytti siltä, että meillä on hyvät mahdollisuudet kääntää ottelu vielä voitoksi. Tietysti harmittamaan jäi se, mistä JJK:n voittomaaliin johtanut tilanne lähti liikkeelle.

– Kokonaisuutta ajatellen täytyy sanoa, että yksi piste kahdesta pelistä tauon jälkeen on surkea saldo, varsinkin kun ottaa huomioon, miten hyviä me ollaan oltu näissä peleissä.

JJK:n valmentaja Ville Priha oli syystäkin iloinen avausvoitosta. Tapa, jolla voitto tuli ei kuitenkaan mairitellut Prihaa. Huonoa syöttöpeliä ei voi pistää kentän piikkiin, silllä pallo liikkui lahtelaisilla pelaajalta toiselle paljon JJK:ta paremmin.

– Saatiin hyvä alku otteluun. Jalat liikkuivat hyvin, prässättiin ja saatiin painetta vastustajan päätyyn. Avausmaalin jälkeen Lahti vei täysin peliä oikeastaan niiden tasoitukseen saakka. Sen jälkeen peli tasoittui, ja me saatiin luotua hyökkäyksiä. Molemmilla oli paikkoja ratkaista ottelu, mutta ihan mukavaa, että kävi tällä kertaa näin päin ja sitä myötä avattua voittotili, Priha sanoi.

– Joukkueen ongelmat kiteytyivät jälleen syöttöpeliin. Puolustettiin hyvin ja saatiin riistoja, mutta sen jälkeen pitäisi saada syöttö kontrolloidusti omille pelaajille, ja se osoittautuikin aika vaikeaksi. Aina kun me saatiin ryöstettyä pallo, niin se oli aika nopeasti taas lahtelaisilla.

Monta hikipisaraa piti JJK-leirissä vuodattaa, ennen kuin gorilla vihdoin tippui selästä. Ennen keskikesää saavutettu avausvoitto ei saanut Prihaa tuulettelemaan sen enempää.

– Jos juhannusta vietetään ja ensimmäinen voitto tulee nyt, niin ei kannata hirveästi paidan nappeja availla ja alkaa rintaa röyhistelemään. Mutta onhan avausvoitto tosi hyvä homma pelaajien moraalin kannalta, tai oikeastaanhan me ollaan voittoputkessa, kun kaadettiin Cup-pelissä Kotkan ikämiehet.

Saa nähdä, saako JJK:n voittoputki jatkoa samoista sijoista taistelevaa VPS:ää vastaan.

Eero Lahtinen / fcjjk.com