Uutiset / 2007 / Jalkapallo kasvussa Suomessa ja maailmalla

19.06.2007

 

Jalkapallon suosio jatkaa kasvuaan Suomessa ja maailmalla. Kansainvälisen jalkapalloliiton (FIFA) mukaan maailmassa on tällä hetkellä 270 miljoonaa jalkapallon harrastajaa. Suomessa harrastajamäärät ovat olleet jatkuvassa kasvussa.

 

Jalkapallon suosio jatkaa kasvuaan niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin. Jalkapallon kansainvälisen liiton FIFA:n ”Big Count 2006” kertoo lajin harrastajamäärän kasvaneen kuluneella vuosikymmenellä lähes kymmenellä prosentilla. Jalkapalloa harrastaa maailmanlaajuisesti 270 miljoonaa ihmistä. Suomen Palloliiton Kilpa ja Huippu-urheilun tutkimuskeskuksella teettämän lisenssiselvityksen mukaan lajin harrastuneisuus on kasvanut 2000-luvulla 27 % yltäen edellisellä lisenssikaudella lukemaan 112 463. Kansallisen liikuntatutkimuksen (2005 – 2006) mukaan jalkapalloa pelaa viikoittain 390 000 suomalaista, minkä lisäksi lajilla on vapaaehtoistoimijoita yli 90 000.

Jalkapallo on maailman katsotuin ja harrastetuin urheilulaji. FIFA toisti vuonna 2000 edellisen kerran toteuttamansa FIFA Big Count –tutkimuksen. Jalkapalloa pelaa tuoreimman tiedon mukaan yhteensä 265 miljoonaa miestä ja naista, minkä lisäksi lajilla on viisi miljoonaa erotuomaria, valmentajaa ja toimihenkilöä. Jalkapallon 270 miljoonaa harrastajaa on noin 4% koko maailman väkiluvusta. Naisia lajin harrastajista on noin kymmenen prosenttia eli 26 miljoonaa. Euroopassa jalkapallon harrastajia on noin seitsemän prosenttia koko väkiluvusta eli 62 miljoonaa.

Suomessa jalkapallon kasvu jatkuu tasaisena. Laji liikuttaa viikoittain noin 500 000 suomalaista eli noin kymmentä prosenttia koko väestöstä. Rekisteröityjen pelaajien määrä on jatkanut tasaista kasvuaan viime vuosikymmenen loppupuolelta saakka päätyen lisenssikaudella 2006 – 2007 lukemaan 112 463. Näistä 22 348  (19,9%) on tyttöjä ja naisia. Kasvu perustuu lasten ja nuorten aiempaa parempaan lajissa mukana pysymiseen sekä tyttöjalkapallon vahvaan kasvuun. Jalkapalloa harrastavien tyttöjen ja naisten määrä kasvaa vuosittain noin kymmenellä prosentilla.

Jalkapallon rekisteröityjen pelaajien määrä suhteessa syntyvyyteen on kehittynyt vakaasti koko 2000-luvun. Kun joka kolmastoista suomalainen seitsemänvuotias lapsi harrasti jalkapalloa vuonna 2000, suhteellinen osuus on kivunnut viime vuonna jo joka yhdeksänteen eli 11 %:iin. Kymmenvuotiaissa osuus on vahvistunut joka kahdeksannesta joka kuudenteen ja 13-vuotiaissa joka yhdennestätoista joka kahdeksanteen. Suhteellisesti kasvu on ollut voimakkaampaa tytöissä, mutta vastaavasti pojissa jalkapalloilevien lisenssipelaajien osuus koko ikäluokasta on 10-vuotiaissa jo 25 % tasolla.

Menossa olevalla Palloliiton toimintasuunnitelma kaudella 2007 – 2009 suomalaisessa jalkapallossa keskitytään sekä entistä laadukkaampaan seuratoimintaan että kehittämään uusia harrastamisen muotoja nuorille ja aikuisille jalkapallosta kiinnostuneille tytöille, pojille, naisille ja miehille. Tärkeä osa tätä kehitystyötä on Suomessa elo-syyskuussa 2009 pelattava Naisten EM-lopputurnaus, joka tulee näkymään valtakunnallisesti jo vuodesta 2008 alkaen lukuisina jalkapallon promootio- ja kehittämistoimenpiteinä.

www.palloliitto.fi / fcjjk.com