Sarja-avauksesta tuliaisena komea 0-3-voitto

01.05.2022

JJK potkaisi Kakkosen sarjakautensa käyntiin vieraskentällä, kun se vieraili sarjan kärkikastiin povatun OTP:n luona Castrenin tekonurmella Oulussa. Vakuuttavan esityksen päätteeksi kettulauma pääsi kotimatkalle kolmen pisteen kanssa.

Kakkosen C-lohkossa kauteen 2022 lähdettäessä sarjanousun tavoitteekseen ilmoittaneen JJK:n lisäksi kärkipäästä on arveltu löytyvän pitkä lista oululaisjoukkueita. Vaikka kausi onkin juuri alkanut, näyttää sarjataulukko yhden pelatun kierroksen jälkeen juurikin ennakoidun kaltaiselta, sillä tasapisteissä sarjan kärjessä on JJK:n lisäksi kaksi oululaisseuraa: Veikkausliigaseura AC Oulun kakkosjoukkueena toimiva OLS sekä kahtena edelliskautena C-lohkossa kolmen kärkeen yltänyt Hercules. Sarjan kolmas Oulusta tuleva seura on juurikin OTP, joka kaatui vappuaattona Kettupaitojen käsittelyssä lukemin 0-3.

Viime kaudella sarjanousijan statuksella pelannut OTP pysyi kärkipäässä etenkin ensimmäisen puolikkaan ajan, mutta ajautui syksyn myötä voitottomaan kierteeseen ja jäi lopulta viidenneksi. Oululaisseura on tehnyt paljon muutoksia niin pelaajistoon kuin valmennusosastollekin ja on vahvistanut joukkuettaan vielä aivan kauden kynnyksellä. Harjoitusotteluissa oululaiset ovatkin onnistuneet hyvin niin maalinteossa kuin oman maalinsa vartioinnissa. Vappuaaton ottelussa vieraileva joukkue oli kuitenkin askeleen verran edellä.

Tiivistahtiseen viikkoonsa valmistautunut kettulauma sai Ouluun liikkeelle vahvan miehistön ja myös vaihtopenkiltä löytyi viime kauden avauskokoonpanon miehiä. Viime kauteen verrattuna JJK on vahvistunut muutamalla pelaajalla, mutta avauskokoonpanosta ainoastaan MP:stä saapunut, KuPS-taustainen toppari Reetu Räsänen sekä vasemman laidan kiituri Daniel Säily pelaavat ensimmäistä kauttaan Kettupaidassa. Lauantaisen kokoonpanon 18 pelaajasta kahden edellä mainitun lisäksi ainoastaan kaksi muuta (Antti Åke ja Robin Saastamoinen) eivät ole JJK-kasvatteja, joten vahvasti oman kylän poikien pohjalta rakennettu joukkue lähti haastamaan pitkälti Oulun ulkopuolelta kasattua miehistöä.

JJK aloittaa ottelun vahvasti ja vasenta laitaa noussut Säily onnistuu hankkimaan ottelun ensimmäisen kulmapotkun pelin viidennellä minuutilla. Mikko Mannisen kulma kiertää nätisti maalille ja Räsänen saa pallon tuikattua takatolpalta verkkoihin. Ilmeisesti tuomari näkee tilanteessa jonkinlaisen rikkeen, sillä viitottuaan ensin jo keskiympyrään peliä jatketaankin vapaapotkulla OTP-vahti Mattia Guarnierin toimesta.

Kettuleirin vielä protestoidessa edellistä tulee jo seuraava tilanne, mikä kuumentaa tunteita kentällä. Säilyä liu’utaan rajusti sukille sivurajan tuntumassa ja tilanteesta vaaditaan juuri hetkeä aiemmin itsekin kolhua saaneelle Shamsadin Abakarille jopa punaista. Kortin väri on kuitenkin keltainen ja peliä jatketaan JJK:n vapaapotkulla.

10. minuutilla puolestaan OTP:lla on oma paikkansa iskeä ottelun avausosuma, mutta JJK-maalia vartioinut Ville Viljala venyttää näppinsä Jere Aallikon laukauksen tielle ja saa ohjattua sen yli maalin.

2004 syntynyt Roope Salo on vakuuttanut talven aikana päävalmentaja Lehtisen kypsillä otteillaan

20. minuutin kohdalla avauskokoonpanopaikan talven aikana itselleen pelannut 17-vuotias Roope Salo syöttää Aatu Mannisen läpi, mutta Manninen on pinkonut sen verran kovaa jaloistaan, että on ehtinyt paitsioon. Hetkeä myöhemmin mennään jälleen vauhdilla toiseen päähän, missä Viljala pääsee tällä kertaa esittämään jalkatorjuntataitojaan.

Ottelun 28. minuutilla aiempi kuvio toistuu. Salo heittää pallon linjan taakse ja Aatu kirmaa perään. Tällä kertaa lippu ei nouse, Aatu etenee boksiin asti, harhauttaa ja laukoo nopeasti aivan maailmanluokan maalin oikeaan ylänurkkaan.

Viitisen minuuttia ennen taukovihellystä JJK prässää pallon itselleen ja pääsee käytännössä 3v3 hyökkäykseen. Aleksis Lehtonen etenee rangaistusalueelle, mutta jalat sotkeutuvat OTP-puolustajan kanssa ja mies menee nurin. Pilkkua ei tilanteesta vaatimuksista huolimatta vihelletä.

JJK lisää johtoaan heti toisen jakson alkuun. Kotijoukkueen purku epäonnistuu ja päätyy suoraan Lehtosen lapikkaaseen. Lehtonen nostaa pallon Manulle, joka ohjaa sen suoraan ilmasta ohi Guarnierin. 0-2.

54. minuutilla OTP käy lähellä kavennusta, kun keskialueelta annettu vapaapotku löytää vapaasti boksiin livahtaneen ja Åken matkan varrella jyränneen Franco Marchettin. Marchettin laukaus näyttää kiertävän uhkaavasti kohti maalia, mutta Viljala venyttää näppinsä väliin ja torjuu yrityksen kulmaksi.

Vartti ennen loppua OTP tulee jälleen. Vaihdosta sisään tullut rutinoitunut nigerialaishyökkääjä Michael Ibiyomi rynnistää vastustamattomalla voimalla rangaistusalueella kohti maalia, mutta jostain liukuu Juho Luoma oikea-aikaisesti jalkoineen ja siivoaa pallon väljemmille vesille.

Ottelun viimeinen osuma syntyy lisäajalla vaihtomiesten toimesta. Ville Kirvesoja pelaa tärkeitä sekunteja pelikellosta ja vie pallon kulmalipun tuntumaan. Pallo löytää tiensä Maxime Nzezalle, joka pyörähtää kohti maalia ja jatkaa maalille Robin Saastamoiselle. Saastamoinen laukoo ja Guarnieri joutuu torjumaan eteensä. Irtopalloon ehtii ensimmäisenä Shirman Osso, joka nappaa pelivälineen ja sinetöi JJK:n voittolukemiksi 0-3. Maali on 2004 syntyneelle Ossolle ensimmäinen Miesten Kakkosessa.

Viime kaudella edustusjoukkueessa debytoinut Shirman Osso pääsi iskemään avausosumansa Miesten Kakkosessa

JJK:n toisen osuman iskenyt ja pirteällä pelipäällä ollut konkari Manu Manninen oli ottelun jälkeen varsin tyytyväinen kolmeen vieraspisteeseen ja näki joukkueensa esityksessä vaikeaa vastustajaa vastaan muutenkin paljon positiivista.

– Hyvä startti kauteen, kun vieraista hakee 0-3-voiton! Pallollisesti olis voitu olla parempiakin, mutta vastustaja pelasi todella korkealla puolustuslinjalla, mikä sitten pakotti meidät menemään selustaan aika suoraviivaisesti ja sieltähän ne maalit sitten tulikin. Pidempiä pallonhallintajaksoja olisi kaivattu, mutta tuommoista vastustajaa vastaan on tärkeää käyttää tila sieltä mihin se jää ja siinä me onnistuttiinkin ihan hyvin, kun eivät päässeet riistämään vaarallisilta alueilta, vaikka koko ajan yrittivät puolustaa eteenpäin aika isolla riskilläkin.

– Puolustussuuntaan oltiin mielestäni hyviä, eikä vastustaja päässyt purkamaan pelaamalla meidän prässejä oikeastaan kertaakaan, vaikka taitavia jätkiä siellä onkin. Muutamia erikoistilanteita ja keskityksiä saivat, mutta meidän boksin puolustaminen on hyvällä tasolla, niin eipä niistä lopulta mitään isompaa vaaraa ollut. Tästä on hyvä jatkaa! Manninen analysoi.

JJK:n pelit jatkuvat jo heti ylihuomenna tiistaina kovalla haasteella, kun Kettupaidat matkustavat Suomen Cupin 4. kierroksen ottelussaan Joensuuhun JIPPO:n vieraaksi. Kamppailua voi seurata livenä Ruutu+ -palvelussa.

Kakkosen kotiavaus pelataan puolestaan lauantaina 7.5. klo 17 alkaen poikkeuksellisesti Viitaniemessä, kun vieraaksi saapuu RoPS. Mikäli kausikorttisi on vielä hankkimatta, pääset korttiostoksille sivun oikeasta reunasta löytyvästä ”osta lippuja” painikkeesta. Jos taas kausikortti on jo hankittu, mutta vielä noutamatta, voit noutaa sen otteluun saapuessasi lippuluukulta nimeä vastaan.

OTP - JJK 0-3 (0-1)

0-1 28' A. Manninen (Salo)

0-2 48' M. Manninen (Lehtonen)

0-3 90+1' Osso

JJK:n avauskokoonpano: Ville Viljala, Jonne Porkka, Reetu Räsänen, Antti Åke, Juho Luoma, Vertti Lepo (67'), Daniel Säily (63'), Aatu Manninen, Roope Salo (63'), Mikko Manninen (82'), Aleksis Lehtonen (67')

Vaihdossa: Aati Riihimäki, Maxime Nzeza (82'), Shirman Osso (67'), Jimi Saarikko (67'), Robin Saastamoinen (63'), Ville Kirvesoja (63'), Lauri Paananen