Osakkaat: Olli Virta uskoo joukkueurheilun voimaan

30.06.2010
Osakkaat: Olli Virta uskoo joukkueurheilun yhteisölliseen voimaan

Olli Virta on 80 000 euron osuudellaan yksi JJK Keski-Suomi Oy:n suurosakkaista. Hammasalan yrittäjänä Hammasairaala Oralissa Jyväskylässä toimiva Virta uskoo JJK:n mahdollisuuksiin paitsi menestyä, ennen kaikkea tuottaa hyvinvointia maakuntaan.

– Olen hyvin kotiseuturakas ihminen ja minusta Jyvässeutu tarvitsee positiiviia joukkueurheiluelämyksiä tarjoavan seuran myös kesäaikaan. Jalkapallossa taivas on kattona. Kun sarjapaikka ensin vakiinnutetaan, tässä lajissa on riittävän vakailla taloudellisilla pohjilla erittäin hyvät mahdollisuudet nousta maan huipulle ja mitaleille, hän sanoo.

 

Sosiaaliset vaikutukset

HoNsU:n koripallotoiminnan taustaryhmässä vuosikymmeniä joukkueenjohtajasta koripallojaoston puheenjohtajaan toiminut Virta on viimeisen päälle joukkueurheilumies. Hänestä joukkueurheilun tarjoamista elämyksistä ja niiden merkityksellisyydestä keskustellaan liian vähän.

– Tyypilliselle vetäytyvälle, ujolle ja hiljaiselle keski-ikäismiehelle on erittäin tärkeää, että saa kuulua johonkin heimoon, kuten vaikka JJK-heimoon. Ne elämykset, mitä ottelussa samanmielisten kanssa kokee, tuovat arkeen valtavasti iloa ja jaksamista.

Virran tunnustamiin sosiaalisiin arvoihin kuuluu myös alkoholiton elämäntapa. Hän ei halua kuitenkaan saarnata, vaan toivoo joukkueurheilun voivan tarjota päihteille vaihtoehdon.

– Ei minua haittaa, jos joku juo kaljaa. Mutta haluan olla mukana edustamassa niitä arvoja ja tuoda esiin sitä ajatusta, että joukkueurheilu voi osaltaan tarjota sellaisia elämyksiä, jotka vähentävät tarvetta päihteiden käyttöön. Ihmisillä on usein tiedostamaton tarve olla osa jotakin.

 

Pelivaraa talouteen

Virta tutustui HoNsU:n aikoinaan myös silloiseen pelaajalupaus Joni Vesalaiseen, joka tätä nykyä toimii JJK:n toimitusjohtajana. Miesten välillä on side, joka vaikutti ratkaisevasti Virran päätökseen lähteä seuran osakkaaksi.

– En minä olisi mukana tässä ilman Jonia. Kun näin, että hän vetää toimintaa ja on laittanut omat rahansa likoon, tiesin että jollei Joni saa sitä menestymään, ei kukaan muukaan.

Virta käy Vesalaisen mukana katsomassa miltei kaikki JJK:n vierasottelutkin. Hän korostaa joukkueurheilun sosiaalisia puolia, mutta tiedostaa yrittäjänä myös talouden realiteetit. Jalkapallo on liiketoimintaa, joka tarvitsee tukevan taloudellisen kivijalan voidakseen toimia pitkäjänteisesti.

– Kenellekään yrittäjälle, jolla on sydän auki joukkueurheilulle ja junioreille, ei 5000 euroa ole liian iso raha. Minä olen antanut osan eläkerahoistani seuran käyttöön ilman tuotto-odotuksia, sijoituksen saa tunnepuolella monin kerroin takaisin. Seura tarvitsee taloudellista pelivaraa voidakseen reagoida tilanteisiin tulevaisuudessa.

– Suomalainen on sellainen, että se tuntee olevansa ulkopuolinen niin kauan kuin ei ole laittanut vähän rahaa mukaan. Panostettuaan asiaan itse hän kuuluu joukkoon. Toivottavasti tästä saadaan koko Keski-Suomen juttu, jossa ihmiset ovat sydämellä mukana.

JJK
yleiso tps