Martonen: Mitali on uskoa vahvistava välisaavutus

31.10.2011

Kettupaitojen päävalmentaja Kari Martoselle lauantaina varmistunut pronssi on valmentajauran kuudes Veikkausliigamitali, mutta ensimmäinen päävalmentajana. Mitalin maku on päävalmentajana hieman erilainen.

Martonen ja makeaakin makeampi mitali

– Vahvistaahan se uskoa, kun on kaksi vuotta ollut päävastuussa ja siirtänyt omia ajatuksia kentälle. Tuntuu makealta, että tavoite kolmen joukkoon pääsemisestä toteutui. Hienoa nähdä, että oma tapa tehdä asioita ja pelata futista on sellainen, että sillä on mahdollista tehdä tulosta. Ettei vain pelata kaunista futista, vaan että se on myös tehokasta ja tuloksellista, Martsi myhäilee.

– Itsellä on isompia haaveita, jotka on asetettu muutaman vuoden päähän, ja tämä on tärkeä välisaavutus, porras eteenpäin.

Lauantain kamppailu Turussa oli varsinaista tunteiden vuoristorataa. Tunnelmat niin kentällä kuin katsomossa kulkivat ääripäästä toiseen Babatunde Wusun avausosuman, Hongan Maarianhaminassa tekemän johtomaalin ja IFK:n tasoituksesta kantautuneen tiedon välillä.

– Interin johtoasemassa, pelin päätöksen lähetyessä oli kyllä aika epätoivoiset fiilikset. Sitten riemu taas nousi pintaan, olihan se aika jännä tilanne kun pelin päätyttyä sekä voittaja että häviäjä riemuitsivat.

Martonen saapui Jyväskylään kaksi vuotta sitten Hongan kakkosvalmentajan pestistä. Tuolloin JJK:lla oli takanaan rakettimainen nousu Kakkosen putoamiskamppailusta Veikkausliigaan, ja siellä avauskaudella täpärästi onnistunut selviytymistaistelu.

– Heti silloin hämmästyin sitä, miten iso juttu jalkapallo ja JJK ovat Jyväskylässä. Matkan varrella olen ilolla seurannut ja välillä ihmetellytkin sitä, että voiko se olla totta. Että ihmiset ovat niin kiinnostuneita meidän tekemisistä ja tulevat kannustamaan kotipeleihin.

– Kun Turkuun tulee vieraspeliin noin paljon ihmisiä, tajuaa kuinka paljon meillä on merkitystä Jyväskylän ja Keski-Suomen ihmisille. Se on vuorovaikutusta, joka kantaa myös joukkuetta kentällä. Laivalla oli paljon kannattajia mukana, ja siinä heidän kanssaan jutellessa ja fiilistellessä silmät aukesivat taas kerran, tuli uskoa tämän touhun jatkuvuuteen, Martonen sanoo.

Päävalmentajan ohjelmassa on seuraavaksi parin päivän huili, jonka jälkeen katseet käännetään kohti ensi kautta. Marraskuussa ohjelmassa on taustaryhmän kasaaminen ja harjoitusohjelman suunnittelua. Myös joukkueen tarvitsemien vahvistusten kartoitus alkaa pian.

Joukkue aloittaa harjoittelun joulukuun alussa, jolloin mukaan rinkiin liittyy kymmenen pelaajaa oman seuran A- ja B-nuorista.