Kauden viimeinen kolmannes käyntiin torstaina Valkeakoskella

19.08.2015

2015-06-25_jjk-haka_0017

Ykkösen kautta 2015 on pelattu nyt kaksi kolmasosaa ja edessä on huima viimeinen kolmannes. Se starttaa JJK:n osalta Valkeakoskella Hakan vieraana.

Viimeiselle ottelukierrokselle lähdettäessä JJK on siellä missä kauden alla ennakoitiinkin – tiiviissä kärkiryhmässä vahvasti mukana taistelussa paikasta tulevan kauden Veikkausliigassa.

Kausi on sujunut varsin hyvin päävalmentaja Juha Pasojan suunnitelmien mukaan. Kauden kahdelta ensimmäiseltä kolmannekselta tilille on tullut vain kaksi tappiota – yksi kummaltakin ottelukierrokselta. Voittojakin on kertynyt tilille tasaiseen tahtiin ja tämänhetkinen paikka kärkikolmikossa on vähintäänkin ansaittu, vaikka muutama tasapeli onkin kettuleirissä jäänyt kaivelemaan.

Hyvien tulosten lisäksi oman kylän pojista koottu Pasojan nuorekas kettulauma on tarjonnut seuraajilleen taistelua suurella sydämellä ja tasapainoista peliä niin puolustus- kuin hyökkäyssuuntaankin. Onnistumisia on nähty laajalla rintamalla niin konkareiden kuin nuorempien tulokkaidenkin osalta.

Myös nyt vastaan asettuvaa Hakaa povailtiin kärkikahinoihin, mutta koskilaisten peli ei ole rullannut odotetusti, vaan Haka ja AC Oulu ovat pitkään majailleet keskikastina kärki- ja putoamiskamppailujen välillä. Hakallakin on kuitenkin edelleen omat mahdollisuutensa ponnistaa mukaan nousutaisteluun – tällä hetkellä koskilaiset majailevat kuudentena, seitsemän pisteen päässä kolmossijaa pitävästä kettulaumasta.

2015-06-25_jjk-haka_0009

Keskinäinen tasapeliputki

Kaksi kettupaitojen hampaankoloon jääneistä tasapeleistä on tullut juuri Hakaa vastaan. Kausi aloitettiin keskinäisellä kohtaamisella Harjulla ja tuolloin JJK siirtyi kahteen kertaan ottelussa johtoon – ja kahteen kertaan Haka myös tasoitti. Seuraavalla kerralla käsikirjoitus oli tismalleen sama ja pisteet jaettiin Harjulla jälleen 2-2-tuloksella.

Jos Haka on viime aikoina ollut Kettupaidoille vaikea vastus, ovat etenkin Valkeakosken vierailut olleet JJK:lle vaikeita – edellinen Kettupaitojen vierasvoitto on Veikkausliigasta kaudelta 2011. Kotonaan ketut ovat ottaneet täysiä pisteitä tuon jälkeenkin, viimeksi syksyllä 2012, jonka päätteeksi Haka putosi Ykköseen.

Viime kaudella  joukkueet kohtasivat Valkeakoskella kahdesti ja noista Haka vei voiton ensimmäisestä, jälkimmäisessä taas pisteet jaettiin 2-2-lukemilla. Niinpä peräti kolme viimeisintä keskinäistä kohtaamista on päättynyt samaiseen 2-2-tulokseen.

Molemmilla on myös tasatulokset alla edellisten kierrosten otteluista: JJK väänsi maalittoman tasapelin AC Oulua vastaan, Haka taas on tasannut pisteet niin VIFK:n kuin TPS:nkin kanssa.

– Lähdetään kuitenkin siitä, että haetaan voitto, eikä tasapeliä, Pasoja naurahtaa.

– Tehtaan kenttä on hieno paikka vierailla, vaikka tulosten puolesta hankala onkin viime aikoina ollut. Nyt siellä on melko uusi tekonurmi, joka on meille vielä uusi tuttavuus. Hakalle se taas on tuttu, he tietävät, miten pallo siinä käyttäytyy, kausina 2002-05 Hakaa edustanut ex-toppari toteaa vanhasta kotikentästään.

2015-06-25_jjk-haka_0026
Myös Janne Korhonen vierailee entisellä kotiareenallaan.

Oma pää puhtaana

Viime otteluissa Kettupaitojen murheenkryyninä ovat olleet useat poissaolot. Saku Leppänen, Tommi Kari ja Benno Hanslian ovat nyt palanneet pitkiltä huileiltaan kokoonpanoon, mutta toiseen suuntaan sairastuvalle päätyivät Mikko Manninen ja Jasin Abahassine, jotka lienevät pois kentiltä pitkälle syksyyn.

Edellisessä ottelussa pelikiellossa ollut Matti Lähitiekään ei pysty matkaamaan Valkeakoskelle Vantaalla saamansa tällin takia. Polvitoipilaana olevan Teemu Vaarakallion loppukauden kattanut sopimus taas purettiin yhteisymmärryksessä ja toppari matkasi Yhdysvaltoihin jatkamaan kuntoutustaan – ja aikanaan pelejään.

Kun vakiokasvot ovat riveistä poissa, on penkiltä löydyttävä uusia ratkaisijoita ja vastuunkantajia. Pasojan suojatit ovatkin vastanneet huutoon, sillä muun muassa loukkaantumisen takia PK-35:n vieraana kentälle vaihdettu Arjan Goljahanpoor ratkaisi ottelun JJK:lle ja kentän toisessa päässä Honar Abdi ja Severi Vielma ovat täyttäneet ruutunsa mainiosti, kun käsky kentälle on käynyt.

– Pojat ovat osoittaneet, että etenkin puolustussuuntaan kaikki taistelevat ja tekevät töitä hyvin ja puolustus saadaan pidettyä tiiviinä, vaikkei hyökkäys rullaisikaan. Eniten poissaolot viime ottelussakin näkyivät ylöspäin pallollisessa pelissä, jota ei saatu toimimaan missään vaiheessa niin hyvin kuin olisi pitänyt.

– Kun emme saaneet omaa peliä käyntiin, jouduimme liikaa ottamaan vastaan ja juoksemaan pallon perässä.

AC Oulu hallitsikin viikonloppuna Harjulla ajoittain ottelua, mutta jäi silti lopulta vähille maalipaikoille – ja ne vähän kettupuolustus ja viimeistään Janne Korhonen hoiteli varmasti.

– Nollan pitäminen omassa päässä on tietenkin aina positiivista ja antaa hyvät edellytykset myös voittoon. Pitää vain myös pystyä käyttämään paikat hyökkäyspäässä.

”Palloa liikkeelle”

Kettupaitojen puolustuspelaaminen onkin toiminut kauden mittaan hyvin – tilastojen valossa JJK:n puolustus on TPS:n jälkeen kaikkein pitävin. Nyt edessä on jälleen kuitenkin kova testi, Haka kun on tehnyt sarjassa eniten maaleja yhdessä tällä hetkellä piikkipaikalla olevan PS Kemin kanssa.

– Jos ollaan aikaisemmista Haka-peleistä jotain opittu, niin se, että erikoistilanteet pitää puolustaa nyt paremmin. Samoin keskitysten kanssa on oltava tarkkana.

Etenkin yksi mies on selkeästi merkitty Pasojan papereissa – kuten varmasti muidenkin valmentajien, sillä viime kaudella maalipörssin voittanut Kalle Multanen on jälleen pörssikärjessä yhdessä PK-35:n Pablo Couñagon kanssa. Multanen on myös tasoittanut pelin kertaalleen jokaisessa kolmesta viimeisimmästä tasapelistä JJK:ta vastaan.

– Aina kun Multanen on boksin lähettyvillä, pitää olla varuillaan. Hänet pitää saada pidettyä nyt kurissa paremmin kuin aiemmissa peleissä.

– Puolustussuuntaan yhtä tiiviinä kuin oululaisiakin vastaan, toiseen suuntaan lisää pelirohkeutta ja sitä kautta palloa liikkeelle ja Hakan miehet juoksemaan – jos siinä onnistutaan, pitäisi voiton kyllä tulla.

Ykkösen 19. kierros: Haka – JJK, torstaina 20.8. klo 18:30, Tehtaan kenttä, Valkeakoski

harpo-valkeakoski-away-ilmo-20082015