Jatkosarja käyntiin lauantaina Salossa

15.09.2023
Kuvat: K-S Jalkapalloviikko / Olli Rosti

Ykkösen runkosarja saatiin päätökseen pari viikkoa sitten ja nyt pienen huilin jälkeen on edessä ratkaisevat, ns. ylä- ja alaloppusarjat. JJK sijoittui Ykkösen runkosarjassa viimeiseksi (12.) ja edessä on näin viisi alemman loppusarjan peliä, joista ensimmäinen pelataan lauantaina Salossa.

Loppusarjassa kuusi runkosarjan viimeistä joukkuetta pelaavat keskenään yksinkertaisen sarjan ja runkosarjassa kerätyt pisteet jäävät voimaan. Vaikka Kettupaidoille onkin parhaassa tapauksessa jaossa vielä 15 pistettä, kimurantiksi yhtälön tekee se, että kaikki muutkin häntäpään joukkueet pelaavat loppusarjassa keskenään, joten muutkin putoamista vastaan taistelevat joukkueet tulevat joka tapauksessa saamaan pisteitä.

Lauantain vastustaja SalPa sijoittui runkosarjassa seitsemänneksi ja on loppusarjan joukkueista ylimpänä 26 pisteellään, mutta silläkin on matkaa niin sanotulle putoamisviivalle vain kuuden pisteen verran. Jokaisella loppusarjan joukkueella on siis yhä isosti pelattavaa. JJK:n kiipeäminen kolmen viimeisen joukosta turvaan on sarjasysteemistä johtuen melko teoreettinen, eikä enää pelkästään omissa käsissä, mutta kettuleirissä työmoraali on pysynyt vaikeasta kaudesta huolimatta koko vuoden hyvällä tasolla ja Toni Lehtisen miehistö onkin yhä valmis taistelemaan jokaisesta pisteestä.

SalPa pääsi juhlimaan nousua Ykköseen voitettuaan Kakkosen B-lohkon viime syksynä peräti 21 vuoden odotuksen jälkeen. Joutsenlauma lähtikin kauteen kunnianhimoisin tavoittein ja satsasi joukkueeseen myös taloudellisesti ja käytännössä tuplasi pelaajabudjettinsa edelliskauteen verrattuna. Joukkueessa onkin paljon laatua ja alempaan jatkosarjaan jääminen oli Tero Suonperän luotsaamalle miehistölle varmasti loppujen lopuksi pettymys.

SalPa hyökkää suoraviivaisesti ja se on vaarallinen etenkin erikoistilanteissa, joten JJK saa tehdä täyden päivätyön pitääkseen fyysisen kotijoukkueen aisoissa. SalPa vei runkosarjassa molemmat joukkueiden väliset kohtaamiset nimiinsä ja oli etenkin toukokuussa pelatussa kotiottelussaan Kettupaidoille todella vaikea vastustaja. Harjulla pelattu taisto oli sen sijaan tasaisempi myös pelillisesti, vaikka päättyikin vierasjoukkueen 0-1-voittoon.

Yksi JJK:n kauden valopilkuista, SJK Akatemiasta Kettupaitaan talvella siirtynyt 22-vuotias Oskar Pihlaja, on etenkin viime kierroksilla ollut eräänlainen joukkueensa taistelun ruumiillistuma. Laitahyökkääjä on viimeistellyt kauden aikana seitsemän osumaa, joista kolme syntyi runkosarjan kahdella viimeisellä kierroksella.

JJK:n maalinteko kärsi ison kolauksen kesäkuussa, kun viime vuosina joukkueen tehoista pääasiassa vastanneen ja huippuvireeseen kesällä päässeen Robin Saastamoisen kausi päättyi ennen aikojaan polvivammaan ja samoihin aikoihin myös hyökkäyspelin kannalta tärkeät palaset Mikko Manninen ja Ville Kirvesoja tipahtivat viikoiksi sairastuvan puolelle. Alkukaudesta ja pre-seasonilla joukkuetta piinanneet maalintekovaikeudet palasivat ja etenkin heinä-elokuussa maalinteko alkoi kasvaa jo melkoiseksi apinaksi harteilla.

Pihlaja katkaisi JJK:n maalittoman putken elokuun lopussa kotikentällä JäPS:iä vastaan kirmattuaan karkuun vierasjoukkueen epäonnistuneen vapaapotkutilanteen seurauksena ja jatkoi maalitehtailuaan vielä Pietarsaaressa runkosarjan päätöskierroksella tuomalla joukkueensa tasoihin peräti kahdesti, joista jälkimmäinen maali äänestettiin myös Ykkösen kierroksen osumaksi. Jaron verkkoon isketyt maalit palauttivat JJK:n samalla myös pistekantaan pitkäksi venähtäneen tappioputken päätteeksi.

– Henkisesti katsottuna meille oli todella tärkeää saada tappioputki poikki ja tietysti myös se, että ollaan alettu viime kierroksilla onnistumaan taas maalinteossakin vaikeiden vaiheiden jälkeen luo hyvää pohjaa loppusarjalle.

– Loppusarjaan lähtiessähän meillä ei ole muuta kuin voitettavaa eli lähdetään hakemaan jokaisesta jäljellä olevasta pelistä täysiä pisteitä ja katsotaan lopuksi mihin se riittää! Pihlaja vakuuttaa.

SalPa – JJK || la 16.9. klo 16 (HUOM alkamisaika siirtynyt tunnilla alkuperäisestä)

Ruutu+ näyttää ottelun suorana lähetyksenä täällä.

Alemman jatkosarjan ohjelma:

la 16.9. SalPa – JJK klo 16:00
la 23.9. JJK – JäPS klo 16:00
ke 27.9. KäPa – JJK klo 18:30
su 1.10. JJK – FF Jaro klo 16:00
la 7.10. KPV – JJK klo 14:00

Kotiotteluiden liput ovat myynnissä nyt sivun oikean reunan JJK Shopissa. Kausikortit ja ennakkoon hankitut pääsylippupaketit ovat voimassa myös jatkosarjan kotiotteluissa.