Yhteistyökumppanin kynästä: Osuuspankin blogi

04.06.2016

2016-05-16_jjk-jaro_0047

Yhteistyökumppanimme Osuuspankin tuorein blogiteksti käsittelee äärimmäisen tärkeää asiaa – verenluovutusta.

Myös JJK on tehnyt jo usean vuoden ajan yhteistyötä SPR:n Veripalvelun kanssa: JJK ei luovuta – paitsi verta!

Liity sinäkin hengenpelastajien joukkoon!

Ystävänpäivänä se alkoi, nyt olen tehnyt sen jo kahdesti. Olen luovuttanut. Verta. Ei sattunut yhtään. Luovutuksen jälkeen sain maittavat pullakahvit sekä hyvän mielen itselleni. Ei huono juttu ollenkaan, suosittelen!

OP Keski-Suomi on mukana monenlaisessa yhteiskuntavastuullisessa toiminnassa. Tänäkin vuonna olemme mukana työllistämässä keskisuomalaisia Nuorten kesätyökampanjan kautta, tukeneet Pelastakaa Lapset ry:tä sekä Sylva ry:tä. Olemme olleet piristämässä vanhusten arkea Keljon palvelutalolla konserttivieraan kera ja lahjoittaneet koululaisille liikuntavälinepaketteja joitakin mainitakseni. Ystävänpäiväviikolla käynnistimme koko vuoden 2016 kestävän verenluovutuskampanjan henkilökuntamme ja hallintomme keskuudessa. Jo ensimmäisellä viikolla OPlaisten tekemät verenluovutukset auttoivat kaikkiaan 42 potilasta.

Luovuttajia tarvitaan vuodesta toiseen

Viime vuonna 18–70-vuotiaista jyväskyläläisistä noin 3,7 % (5091 henkilöä) luovutti verta. Näistä 619 oli uusia luovuttajia. Tämä on ihan hyvä taso, mutta uusia ja säännöllisiä luovuttajia kaivataan koko ajan lisää. Uusien verenluovuttajien löytämisessä Veriryhmillä on tärkeä tehtävä. Usein ensikertalaisille on pienempi kynnys saapua luovuttamaan verta tutun ystävän tai vaikkapa asiasta innostuneen työporukan kanssa. Onnistuneesta ensimmäisestä luovutuksesta poikii toivottavasti toinen ja kolmas luovutuskerta. Verenluovutus on monella säännöllinen tapa auttaa lähimmäisiä. Yhdellä luovutuskerralla voi auttaa kolmea potilasta.

Me olemme OPssa huomanneet, että kun luovuttaa ryhmässä, myös apu moninkertaistuu. Veren luovuttaminen on kuin säästäisi rahaa pankkiin tai vakuuttaisi itsensä, paitsi että luovuttaminen ei maksa mitään. Koskaan ei voi tietää, milloin itse tai joku rakkaista lähimmäisistä sairastuu tai joutuu onnettomuuteen ja tarvitsee verta. Siksi onkin tärkeää huolehtia, että auttamisen ketju toimii vuodesta toiseen.

Haastamme mukaan luovuttamaan

OP Keski-Suomi toimii paikallisten yhdistysten, urheiluseurojen ja järjestöjen kanssa kumppanuuden periaatteella. Yhteistoimintamme on hyvin laajaa ja monipuolista. Kumppanuuteen perustuen haastammekin kaikki kumppanimme mukaan verenluovutukseen. Kannustamme juuri sinua keräämään porukan tai sitten vain itse menemään suoraan veripalvelun luovutuspisteeseen. Halutessanne organisaationne voi perustaa oman Veriryhmän tai voitte halutessanne tehdä luovutuksen OP Keski-Suomen perustamaan veriryhmään. OP Keski-Suomen veriryhmän toimintaa ja ”talletusten” karttumista seurataan aika ajoin OP Keski-Suomen Facebook sivulla.

Itse olen jo merkannut seuraavan luovutuksen kalenteriini 11.7. maanantaipäivän kohdalle. Nähdäänkö silloin SPR:n veripalvelun toimipisteellä, Kalevankatu 8?

OP Keski-Suomen hengenpelastajien puolesta
Timo Kalmari

SPR Veripalvelu

JJK ei luovuta – paitsi verta