Waarin WetoWinkit eli WWW: AC Oulu vs. JJK 5.2.2011 Liigacup

04.02.2011

JJK-ACOulu-Markkulan-tuuletus

JJK otti viime vuonna makeimman kotivoittonsa juuri AC Oulua vastaan Niko Markkulan tuulettaessa keltaisen kortin arvoisesti 6-1 murskavoittoa.


Waarin WetoWinkit eli WWW: AC Oulu vs. JJK 5.2.2011 Liigacup

AC Oulun organisaatio iskettiin keskiviikkona ainakin hetkellisesti kanveesiin, kun Palloliiton lisenssikomitea eväsi joukkueen liigalisenssin tulevalle kaudelle. Seura ei kuitenkaan suostu vielä luovuttamaan ja lauantaina joukkue antaa näytön urheilullisen puolen vahvuudesta Liigacup-ottelussa JJK:ta vastaan. AC Oulun pelaajisto on valmentaja Juha Malisen johdolla käsitellyt lisenssitilanteen keskuudessaan ja asiasta puhjennut mediamyrsky ja negatiivinen huomio pyritään kääntämään kentälle näytönhaluiseksi energiaksi.

Liigacupin avauksessa AC Oulu kohtasi vierasottelussa Jaron ja hävisi selvin 4-0 lukemin. Molemmat joukkueet lähtivät otteluun aktiivisella ja rohkealla taktiikalla, mutta Jaro pystyi ensimmäisellä jaksolla hyödyntämään omat tilaisuutensa ja iski 15 minuutissa neljä upeaa maalia. Toisella jaksolla Oulu piti enemmän palloa hallussaan, mutta joukkueen maalitili ei avautunut edes rangaistuspotkusta. Jaro ansaitsi voittonsa, mutta maalilukemat eivät kuvaa pelitapahtumia.

Viime vuonna AC Oulu oli vahva Liigacupissa sillä tuoreen sarjanousijan pelaajarunko säilyi kauden jälkeen hyvin kasassa, mutta tänä talvena AC Oulu ei ole profiililtaan paras mahdollinen Liigacupia ajatellen. Joukkueen hyökkäyspää on edelleen rakennusvaiheessa ja viime kauden maaleista on siirtojen ja loukkaantumisten myötä hävinnyt yli 60%. Tällä hetkellä kokemattomat pelaajat joutuvat kantamaan aivan liian suuren vastuun joukkueen hyökkäyspelistä ja yhteispeli eteenpäin on lähinnä kokeneen Mika Nurmelan varassa. Dominic Yoben vaihtuminen Jani Kauppilaan tuo keskikentälle lisää puolustusvoimaa, antaa hyökkääjille vapaudet vielä voimakkaampaan prässipeliin ja vapauttaa Mika Nurmelan hyökkäyssuuntaan vapaampaan rooliin. AC Oulun kokeneet ammattilaiset juuri Nurmelan ja Kauppilan johdolla kuitenkin helposti varovat halliotteluissa alitajuisesti loukkaantumisia.

AC Oulu lähtee otteluun hyvin samanlaisella avauskokoonpanolla kuin viime viikonloppuna Jaroa vastaan. Testissä ollut maalivahti Jeremy Vuolo solmi jo joukkueen kanssa vuoden sopimuksen, mutta keskikenttäpelaaja Armend Nexhipi antaa vielä viikonloppuna näyttöjä osaamisestaan. Henkisen kuormituksen lisäksi Oulun joukkue on kahden ankaran harjoitusviikon jälkeen tiukoilla myös fyysisesti, joten lauantain ottelu toimii hyvänä mittarina jatkoa ajatellen.

JJK avasi Liigacup-taipaleensa maalittomalla tasapelillä VPS:ä vastaan. Kettupaitojen esitys oli todella lupauksia herättävä sillä joukkue pystyi luomaan hankalassa vierashallissa enemmän maalintekotilanteita ja olisi ansainnut ottelusta jopa täyden pistepotin. JJK:n teemana oli aktiivinen reagointipelaaminen puolustussuuntaan. Pallopelien ikiaikaisten lakien mukaan terävä reagoiminen ja siitä seuranneet tiiviit etäisyydet pelaajien välillä tuottivat kuin itsestään myös laadukasta hyökkäyspelaamista. Yksittäisistä pelaajista erityisen onnistuneesti esiintyivät testipelaajana joukkueen mukana oleva toppari Mikk Reintam sekä laidallaan peliä väkevästi eteenpäin vienyt Mikko Manninen, joka antoi esimakua ensi kesänä Harjun kotiyleisöä hivelevästä taituruudesta.

Viikonlopun vieraskiertueella JJK jatkaa samaa aktiivisen ja nopean reagoinnin sekä laadukkaan puolustamisen tematiikkaa kuin Vaasassa. Lauantain ottelu AC Oulua vastaan on ennakkoon kiinnostavampi ja laadukkaampi pelitapahtuma. Sunnuntaina lyhyen palautumisajan jälkeen vastaan asettuva RoPS sai joukkueensa kasaan tällä viikolla ja todennäköisesti sarjanousijan pelillinen paletti on vasta hahmottumassa. Lauantain mielenkiintoisin nimi JJK: n kokoonpanossa on keskikentän keskustassa nilkkavaivaisen Patrick Poutiaisen paikan ottava Tamás Gruborovics. Sunnuntaina ottelua koskien erinomaisen positiivinen uutinen JJK-leiristä on Juha Pasojan paluu kokoonpanoon pitkän toipumisjakson jälkeen.

JJK on materiaaliltaan molempia viikonlopun vastustajia parempi joukkue ja VPS-ottelun perusteella myös pidemmällä kauteen valmistavassa prosessissa. Hallissa pelattavissa otteluissa kotietua ei kuitenkaan voi aliarvioida ja erityisesti Oulussa jännite voi purkautua kotijoukkuetta auttavalla tavalla. AC Oulun heikosta hyökkääjätilanteesta huolimatta joukkue on tutulla alustalla ottelun niukka suosikki. Lauantain ottelun todennäköisyysarvio AC Oulu 41% – tasapeli 26% – JJK 33%.

 

-Waari

Kirjoittaja on JJK:n osakas ja vedonlyönnin ammattilainen