Waari: taitavaa ja tasaista wääntöä luvassa tänään iltapäivällä

19.03.2011

JJK varmisti viime lauantain Jaro-ottelun voitolla kotiedun Liigacupin puolivälieriin, joten tällä viikolla Vehkalammin tekonurmelle saapuu vieraaksi FC Inter. Inter on selvästi Jaroa laadukkaampi joukkue, joten lauantain ottelusta on odotettavissa hyvätasoinen. FC Inter on materiaaliltaan liigan parhaimmistoa ja alustavasti HJK:n ja FC Hongan ykköshaastaja. Viime kaudella avainpelaajien loukkaantumisista kärsinyt Inter tippui mestaruustaistosta, mutta hyvin valmennettu ja laajan pelaajamateriaalin omaava ryhmä tulee tänä vuonna hyvin todennäköisesti parantamaan sijoitustaan.

JJK pelasi Jaroa vastaan lupauksia herättävästi vaikka toki vastustajan otteista paistoi ottelun merkityksettömyys jatkopaikan kannalta. Erityisesti Jaron varovaisuus näkyi keskikentällä, jossa Eero Kortteella ja Jukka-Pekka Tuomasella oli läpi ottelun aikaa ottaa pallo rauhassa haltuun. Lauantaina ankarasti prässäävä ja pallonriistoihin pyrkivä Inter heittää keskustan kaksikolle ajan ja tilan suhteen selvästi suuremman haasteen.

Kokonaisuutena JJK pystyi pitämään Jaroa vastaan pelinsä tiiviinä ja pelaajien väliset etäisyydet riittävän lyhyinä. Erilaiset hyökkäysvariaatiot toimivat hyvin, joten JJK:n hyökkäyspeli oli luovaa ja vaikeasti ennakoitavaa. Pelaajien paikanvaihdot onnistuivat kitkattomasti ja Jaron pallollisesti heikoille laitapuolustajille annettu kollektiivinen prässi oli erinomaista. Jaron heikkouden aistinut JJK prässäsi ensimmäisellä jaksolla herkeämättä, mutta huono-onninen viimeistely teki ottelusta lopulta vaikean. Toisella jaksolla JJK:n joukkue väsyi, mutta Mikko Manninen pystyi henkilökohtaisella huippusuorituksella ratkaisemaan voiton Kettupaidoille.

Vasemmassa laidassa myös tänä lauantaina aloittava Tamás Gruborovics on henkilökohtaisella panoksellaan nostanut JJK pelillistä tasoa selvästi. Gruborovics on äärimmäisen älykäs ja hyvin sijoittuva pelaaja, joka tekee kentällä kaiken huolellisesti ja ammattimaisesti. Monipuolisen pelaajan syötöt ja vastaanotot ovat poikkeuksetta laadukkaita ja erikoistilanteissa Gruborovics on JJK vaarallisin ratkaisija oikea-aikaisuutensa ansioista. Gruborovics helpottaa laitapuolustajan roolia opiskelevan Niko Markkulan pelaamista sillä Gruborovics osaa vaihtaa ”lennosta” vartioitavaa pelaajaa kun vastustajan laitapuolustaja nousee hyökkäyksen tueksi. Gruborovics tekee omalla pelaamisellaan joukkueensa muistakin pelaajista parempia.

Jaro ei saanut koko ottelussa käytännössä yhtään ylivoimatilannetta JJK:n toppareita vastaan. Virheettömän ottelun pelannut Samu Nieminen jatkaa lauantaina JJK:n alakerrassa ja saa rinnalleen topparipariksi Juha Pasojan. Tärkeimmät asiat JJK:n kannalta lauantaina ovat puolustuslinjan ja keskialueen keskustan pelaajien lyhyet etäisyydet sekä kärsivällisyys. Interin yksittäinen kärkipelaaja pyrkii liikkumisellaan tekemään tilaa keskikenttäpelaajien nousuille, joten JJK:n toppareiden täytyy tarkasti hahmottaa kuinka pitkälle alaspäin laskeutuvaa hyökkääjää voi seurata. Keskikenttäpelaajien puolestaan on puolustustilanteessa laskeuduttava riittävän alas ottamaan topparin seuraama pelaaja vartiointiinsa, jolloin puolustuslinjan taakse ei synny vapaata tilaa.

Inter on teoriassa JJK:lle sopiva vastustaja vaikka vierailijalla on keskikentän keskustassa ylimääräinen pelaaja JJK:n keskikenttäryhmitykseen nähden. ”Lyhyellä” kenttäryhmityksellä pelaava JJK pystyy muuttamaan Interin pallollisen hallinnan näennäiseksi ja estämään ylivoimatilanteiden syntymisen rangaistusalueen lähettyvillä. Inter joutuu omassa pelisuunnitelmassaan huomioimaan JJK:n huippuvaaralliset vastaiskupelaajat, joten Inter ei ota ylimääräisiä riskejä syöttöpelissään vaan pyrkii liikuttamaan palloa helpoilla syötöillä. JJK:n täytyy jaksaa kärsivällisesti pitää oma pelinsä tiiviinä ja odottaa Interin herpaantumisia, jolloin kotijoukkue pääsee Jaro-ottelun kaltaisella aggressiivisella prässillä riistämään pallon. JJK:n pitää kuitenkin annostella ankaraa prässiä sopivasti, sillä Interillä on laadukkaita vaihtopelaajia, joiden ansiosta ottelun luonne voi muuttua lopussa radikaalisti jos JJK väsyy. Hyvin organisoitua Interiä vastaan JJK:n hyökkäyspelaamisen kannalta ensiarvoisen tärkeitä ovat taitavat laitapelaajat, jotka pystyvät hyvien 1 vs 1- ominaisuuksiensa ansiosta luomaan ylivoimatilanteita potentiaalisilla maalintekoalueilla.

FC Inter on joukkueista puolustussuuntaan laadukkaampi, mutta JJK:lla on paremmat hyökkäävät ratkaisupelaajat. Kokonaisuutena Inter on hieman vahvempi, mutta kotietu tasaa ottelun voimasuhteet.

Todennäköisyysarvio JJK 35%-tasapeli 30%-Inter 35%.

Waari1

Kirjoittaja on JJK:n osakas ja uskomattomista ûberalles-suorituksista ulvova ulkoilmajalkapallomies.