Waari: Kotijoukkueella tänään hyvät saumat kotivoittoon

09.05.2011

Mikko Manninen palaa Harjulle - uulalaa!

Mikko Manninen pelaa tänään ensimmäisen pelinsä JJK-nutussa Harjulla piiiiitkään aikaan – tervetuloa kotiin Manu!

MyPa avasi kautensa jo viikko sitten kotonaan MIFK:ta vastaan. Ottelu oli alusta lähtien fyysisesti pelanneen vierasjoukkueen hallussa eikä MyPa saanut missään vaiheessa omaa pallollista peliään käyntiin. Materiaaliltaan MyPa kuuluu sarjan alempaan keskikastiin ja joukkue tulee varmasti maanantaina parantamaan esitystään hermostuneesta avausottelusta. MyPa:n joukkueen vahvuus on tasaisuus, mutta harjoituskauden loukkaantumiset yhdistettynä uuden päävalmentajan sisäänajamaan erilaiseen pelitapaan voivat tehdä toukokuusta joukkueelle haasteellisen. Pelaajamateriaaliltaan MyPa on samantasoinen kuin viime vuonna. Tärkein vahvistus Mikko Innanen paikkaa Ilari Äijälän jättämän pelillisen tyhjiön laidassa. Vielä kirjoittamaton kortti on Tottenhamin organisaatiosta vuokrattu nuori Jake Nicholson, joka voi tuoda keskikentän keskustaan kaivattua yllätyksellistä syöttövoimaa. Avausottelussa MyPa oli heikko erikoistilanteissa. Joukkueessa on paljon vahvoja pelaajia, jotka pystyvät tekemään maaleja rangaistualueen sisältä. Kokonaisuutena MyPan suurin heikkous on luovien ja teknisten ratkaisupelaajien puute.

JJK kauden avaus Tapiolassa sujui positiivisissa merkeissä. Joukkue loi runsaasti hyviä maalipaikkoja, mutta Hongan maalivahti Tomi Maanojan huipputorjunnat estivät kerta toisensa jälkeen JJK:n kauden avausmaalin. Kettunuttujen esitys oli todella vahva ja Hongan toisen jakson pallollisesta hallinnasta huolimatta JJK oli kokonaisuutena joukkueista aavistuksen parempi. Erityisesti ensimmäisellä jaksolla JJK:n tilanneprässi toimi oikea-aikaisesti ja joukkue sai luotua korkeista pallonriistoista loistavia maalintekotilanteita. JJK hyökkäsi kollektiivisesti ja maalitilanteet syntyivät riistojen lisäksi syöttöketjujen päätteeksi eikä sattumanvaraisista vastaiskuista.

Janne Korhosen lisäksi JJK:sta onnistuivat erityisesti Anssi Viren ja Jani Virtanen. Viren tuki ensimmäisellä jaksolla aktiivisesti hyökkäyksiä ja piti peliryhmityksen hyökkäyssuuntaan leveänä. Tämä mahdollisti Tamás Gruborovicsin siirtymisen keskemmälle kenttää, jolloin JJK sai tilapäisesti yhden ylimääräisen pelaajan keskustaan ja keskikentän hallinnan itselleen. Toisella jaksolla Viren ymmärrettävästi väsyi ja keskittyi enemmän puolustuspelaamiseen. Jani Virtanen liikkui ovelasti Hongan puolustuslinjan ja keskikentän välissä ja rakensi kentän keskisektorista ensimmäisen jakson parhaat tilanteet. Positiivisista esityksistä vastasivat myös Eero Korte ja Tommi Kari. Keskikentän keskustan Korte reagoi Honka-ottelussa nähtyä voimakkaammin myös hyökkäyssuuntaan ja Karin liikkuminen oli terävämpää kuin talven cup-otteluissa. JJK:n hyökkäyspelaaminen oli luovaa ja vaikeasti ennalta-arvattavaa. Joukkueen valmennusjohto onnistui pelaajavaihdoissa erinomaisesti.

MyPa on saanut valmistautua otteluun jo viikon, mutta JJK:lle jää vain kaksi välipäivää Honka-pelin jälkeen. Alkukaudesta rasituksella ei ole vielä suurta merkitystä ja JJK voi jopa hyötyä tilanteesta, jossa joukkue on fyysisesti heti valmiina pelaamaan. Perjantain ottelu lisäsi Kettupaitojen itseluottamusta ja tyyni puolustaminen loppuminuuteilla viimeistään nollasi Lahti-ottelun katastrofin. MyPa pyrkinee horjuttamaan JJK:ta aggressiivisella keskikenttäpelillä, melko alhaalla pelaavalla puolustuslinjalla ja Innasen kautta kulkevilla nopeilla vastaiskuilla. Kolmen pelaajaa keskikentän keskustassa pitävät joukkueet ovat tuottaneet JJK:lle vaikeuksia, joten reagointi keskustassa tapahtuvien pallonmenetysten jälkeen on ensiarvoisen tärkeää. MyPa pyrkinee erikoistilanteissa nostamaan pelaajia ylös jopa pienellä riskillä sillä JJK:n miesvartiointi kulmapotkuissa on ailahdellut harjoituskaudella.

Kokonaisuutena JJK on joukkueista selvästi vahvempi ja ottelun itseoikeutettu suosikki. Todennäköisyysarvio JJK 51%, tasapeli 27% ja MyPa 22%.

Waari1

Kirjoittaja on JJK:n osakas ja tarkkasilmäinen taktiikoiden tuumailija. Lue lisää Waarin wiisauksia osoitteesta www.twitter.com/kettuwaari.