Waari: Kallavett’ ken pelkäis

31.07.2011

Tästä lähti yksi jalkapallohistorian komeimmista maaleista joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Harjulla.

Tästä lähti yksi jalkapallohistorian komeimmista maaleista joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Harjulla.

Kettupaidat hyvästelevät helteisen heinäkuun kuumalla paikalliskamppailulla KuPS:a vastaan.  KuPS on perinteisesti ollut JJK:lle hankala vastustaja, mutta kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Harjulla keltapaidat kaatuivat numeroin 2-0.

KuPS oli viime sunnuntaina MIFK:n vieraana suurissa vaikeuksissa, mutta onnistui euro-otteluiden väsyttämänkin taistelemaan arvokkaan 2-2 tasapelin. Viikon mittainen pelitauko on todennäköisesti tehnyt KuPS:lle hyvää ja sunnuntaina joukkue esiintyy taistelevalla ilmeellä. KuPS kärsii tällä hetkellä pahoista loukkaantumisista sillä tähtipelaaja Dicksonin lisäksi sivussa ovat ainakin Patrice Ollo, Mikko Vilmunen ja Balasz  Balogh. Baloghin paikan toisena topparina ottanee Pyry Kärkkäinen tai Pietari Holopainen, mutta viime peleissä hyvin yhteen hitsautuneen topparikaksikon Balogh-Markus Joenmäki hajoaminen voi hiukan horjuttaa KuPS:n puolustuspeliä.  KuPS hakee pitkiä avauksia Ilja Venäläiselle, joka erinomaisen pelinlukutaitonsa ansiosta osaa jakaa palloa oikea-aikaisesti eteenpäin. Dicksonia ottelukohtaisella sopimuksella paikkaava Paulus Roiha ei ole vielä sataprosenttisessa kunnossa ja Roiha jää helposti ilman palloja mikäli JJK:n topparit uskaltavat puolustaa Venäläistä riittävän lähituntumalla.

JJK esiintyi TPS:ä vastaan vahvasti, mutta menetti voiton viisi minuuttia ennen loppua tulleella takaiskumaalilla. Kettupaidat väsyttivät TPS:n hyvällä pallokontrollilla. Toisella jaksolla JJK loi lukuisia hyviä maalintekotilanteita, joista ottelu olisi pitänyt pystyä ratkaisemaan. Ensimmäisellä jaksolla TPS pääsi muutamiin tekopaikkoihin nopeilla vastaiskuilla, mutta toisella jaksolla Patrick Poutiainen siirtyi pelaamaan entistä ylempänä timanttimuodostelman kärkenä, jolloin TPS:n pelinrakentaja Toni Kolehmainen ei päässyt kiinni palloon ja TPS:n avauspelaaminen hyytyi täydellisesti.

KuPS muistuttaa tällä hetkellä TPS:ä sillä joukkue avaa peliä nopeasti pitkillä palloilla hyökkääjän päähän. Jopa joukkueen tämänhetkinen kärkipari Venäläinen-Roiha muistuttaa vahvuuksiltaan TPS:n kaksikkoa Mika ÄäritaloNjazi Kuqi. KuPS:n pelaaminen on kuitenkin yksipuoleisempaa, sillä joukkueella ei ole keskialueella Kolehmaisen tyyppistä pallollista moottoria. Keskuskentän tekonurmi on ollut JJK:lle edellisinä vuosina hankala, mutta periaatteessa nopean alustan pitäisi suosia syöttöpeliin pelinsä perustavaa joukkuetta. JJK pitää liikuttaa palloa napakoilla syötöillä ja välttää kuljettamista sillä fyysisesti vahva KuPS on parhaimmillaan kaksinkamppailupelissä. KuPS on kauden aikaisemmissa otteluissa ollut vaikeuksissa pallokontrollijoukkueiden kanssa. Materiaalinsa rajallisen teknisen osaamisen takia KuPS ei säännöllisesti pääse harjoittelemaan pelaamista Jani Virtasen tai Mikko Mannisen kaltaisia taiturimaisia pelaajia vastaan. Fyysistä ja kookasta KuPS:a vastaan on tärkeää keskittyä erityisen huolellisesti erikoistilanteiden puolustamiseen.

Ilman Dicksonia KuPS on materiaaliltaan alemman keskikastin joukkue, joten kotietu ja tekonurmi huomioidenkin JJK lähtee niukkana suosikkina sunnuntai-illan trilleriin. Todennäköisyysarvio KuPS 35%, tasapeli 27% ja JJK 38%.

 

Waari

Kirjoittaja on JJK:n osakas ja suloisten savolaissointuanalyysien siisti suoltaja. Lisää asiaa jalkapallosta, urheilusta ja muustakin elämästä Twitterissä.