Waari: JJK-VPS tänään – kotitaika jatkukoon

09.06.2011

KettuWaariAlkukauden tiiviin pelirytmin jälkeen kiduttavan pitkältä tuntunut sarjatauko on ohi ja Veikkausliigaa jatkuu torstaina. JJK saa vieraakseen seitsemän pistettä alkukaudella keränneen VPS:n. VPS on selvästi tuloksiaan parempi joukkue, joten aurinkoisella Harjun Stadionilla on torstai-iltana luvassa laadukas ja jännittävä ottelu.

JJK:n toukokuu päättyi tappioon Helsingissä HJK:n vieraana. Monipuolisesti hyökännyt HJK iski kovalla prosentilla osumia maalipaikoistaan ja takoi tulostaululle tylyt 6-2 lukemat. JJK:n joukkue oli otteluruuhkan myötä selvästi väsynyt ja liukas tekonurmi aiheutti Kettupaidoille suuria ongelmia. Suurin osa HJK:n maaleista syntyi JJK:n pelaajien henkilökohtaisista virheistä. Väsymys näkyi erityisesti puolustuslinjan ja keskikentän pallottomassa liikkumisessa. HJK pääsi pyörittämään peliä JJK:n kenttämuodostelman sisällä ja välillä kotijoukkueen hyökkääjät näyttivät yllättyneiltä vapaan tilan määrästä.  Torstaina JJK pääsee kotikentälleen tuorein jaloin pelaamaan tutulla alustalla sulavaa syöttöpeliä.

VPS vahvistui talven aikana ja joukkue on materiaaliltaan sarjan keskikastia. Joukkue pyrkii pelaamaan tiiviillä kenttäryhmityksellä ja lyhyillä pelaajien välisillä etäisyyksillä. Vierasotteluissa VPS on pelannut hiukan vetäytyvämmin ja maltillisemmalla prässillä kuin kotonaan. Yksittäisistä pelaajista erottuvat erityisesti todella taitava ja hyvin syöttävä laitapelaaja Edgar Bernhardt ja nopea laitapuolustaja O’Brian Woodbine. Todennäköisesti VPS tulee torstainakin puolustamaan tiiviisti ja iskemään pallonriiston jälkeen nopeasti laitapelaajien kautta. VPS:n taitava kärkipelaaja Alexander Kokko menee koko ajan fyysisesti eteenpäin ja on jo nyt suuri uhka rangaistusalueen lähettyvillä. Loukkaantumisen jälkeen VPS:n kokoonpanoon todennäköisesti palaava Tero Koskela tuo joukkueen keskikentälle kaivattua pallollista taitoa ja kykyä rytmittää hyökkäyspeliä.

JJK:lle tärkeintä on jatkaa Harjun kotiyleisölle tutuksi tullutta nopeaa lyhytsyöttöpeliä. Torstai-illalle on sääennustuksissa luvattu ankaraa hellettä, joten palloa hallitseva joukkue pystyy kärsivällisellä pelillä väsyttämään vastustajansa. JJK:n ei saa puolustussuuntaan vetäytyä vaan joukkueen täytyy pitää VPS:n vastahyökkäyksien varalta kenttätasapaino hyvänä ja pelaajien etäisyydet lyhyinä. Hyökkäyspelissä JJK:n täytyy hyödyntää molempia laitoja ja avata VPS:n tiivistä joukkuepuolustusta nopeilla puolenvaihdoilla tyhjään tilaan. VPS:n Woodbine nousee riskilläkin mukaan hyökkäyksiin, joten riistojen jälkeen Tamas Gruborovics pääsee hyödyntämään vasemman laidan tyhjää tilaa. Kotijoukkueen riveissä Harjun yleisön edessä esiintyy pitkästä aikaa loukkaantumisistaan toipunut laitapuolustaja Antto Tapaninen.

JJK voittaa ottelun kotikentällään hiukan useammin kuin joka toisella yrittämällä. Kettupaitojen täytyy jaksaa liikuttaa kärsivällisesti palloa helpoilla syötöillä ja odottaa VPS:n tiiviinä pakettina pelaavan puolustuksen väsymistä ja sitä kautta avautuvia syöttöväyliä maalintekotilanteisiin. VPS:n vastahyökkäykset JJK:n täytyy pystyä katkaisemaan heti ensimmäisen tai toisen syötön kohdalla. 

 

PÄIVITYS: VPS:n jalkavammasta kärsivä Bernhardt ei pysty tänään pelaamaan, joten päivitetty arvio otteluun 53%-26%-21%.

 

Kirjoittaja on JJK:n osakas ja aurinkoinen aluepelianalyytikko. Lue lisää Waarin wiisauksia Twitterissä.