Waari: FC Honka vs. JJK

23.03.2011

jjk-honka-2010-hyyry-vaantaa

Kapteeni Mikko Hyyrynen tarttuu jälleen ruoriin ja on valmiina vääntämään Hongan kumoon.

JJK taisteli tiensä Liigacupin välieriin vaikka joukkue oli vaikeuksissa kotikentällään FC Interiä vastaan. Inter oli huolellisesti scouttanut JJK:n hyökkääjätilanteen ja laatinut pelisuunnitelmansa sen mukaisesti. Vierailija prässäsi JJK:n puolustuslinjaa läpi ottelun voimakkaasti ja pakotti kotijoukkueen alakerran pitkiin avauksiin. Inter ei pyrkinyt prässillään pallonriistoihin vaan sulki JJK:n syöttösuunnat, jolloin pallon pelaaminen prässin alta maata pitkin oli mahdotonta. Babatunde Wusun loukkaantumisen ja Mikko Hyyrysen pelikiellon myötä JJK oli hyökkäyksen pääpelivoiman suhteen rajallinen ryhmä ja Interin topparit pystyivät helposti voittamaan korkeat pallot omalle joukkueelleen.

FC Inter oli molemmilla jaksoilla parempi joukkue ja yksittäisistä pelaajista erityisesti keskikentän keskustan Joni Kauko ja Ari Nyman vakuuttivat. Lauantaina esityksen perusteella Inter on varmasti mukana mitalitaistossa ensi kaudella. Avausjaksolla JJK:n kärjessä pelannut nopea Zakaria Abahassine haki hyvin palloja, mutta ei lähtenyt aktiivisesti haastamaan Interin puolustusta selkeissä 1 vs. 1-tilanteissa jolloin vastahyökkäykset pysähtyivät. Toisella jaksolla Tommi Kari tuli pirteästi peliin mukaan ja aiheutti liikkumisellaan Interin korkealle puolustuslinjalle vaikeuksia. Jakson edetessä Kari ajautui liikaa laitoihin, jolloin JJK pelasi käytännössä ilman kärkipelaajaa. JJK:n pelastaja oli jälleen kerran Mikko Manninen, joka henkilökohtaisilla taidonnäytteillään loi kotijoukkueen parhaat maalitilanteet. Manninen teki myös läpi ottelun nöyrästi töitä puolustussuuntaan.

Välierissä vastaan tulee liigan HJK:n ohella tulevan kauden suurimmaksi mestarisuosikiksi luettava FC Honka. Honka on onnistunut talven pelaajanhankinnoissa erinomaisesti. Joukkueeseen ovat liittyneet Dudu ja Ilari Äijälä, jotka molemmat paikkaavat Hongan heikkouksia ja tuovat peliin uusia elementtejä. Vahva Dudu on erinomainen target-pelaaja ja taitava Äijälä puolestaan tuo Hongan laitapelaamiseen kaivatun vasenjalkaisen vaihtoehdon. Dudu ja Äijälä ovat olleet talven Liigacupissa lähes pitelemättömiä. Vahvistusten lisäksi Hongan joukkueen kokonaislaatua nostaa nuorten lupaavien pelaajien jatkuva kehitys Mika Lehkosuon valmennuksessa.

Honka ja JJK on pelitavoiltaan ja pelifilosofioiltaan lähellä toisiaan. Molemmat joukkueet pyrkivät pitämään palloa ja pelaamaan lyhyillä syötöillä tiiviinä joukkueena eteenpäin. Talven mittaan molempien pelitapa on muuttunut perinteisestä 4-4-2 ryhmityksestä lähemmäksi 4-4-1-1 muodostelmaa, jossa target-kärjen alapuolella ”keskilaiturina” pelaa JJK:lla Jani Virtanen ja FC Hongalla Demba Savage. Joukkueiden avauspelaamisessa on tosin eroavaisuuksia: JJK pyrkii hyökätessä maksimaalisesti hyödyntämään taitavia laitureitaan ja Honka avaa peliä enemmän kentän keskelle.

Tuomas Latikka ja Mikko Hyyrynen tekevät keskiviikkona paluun JJK:n avauskokoonpanoon. Pelikiellosta vapautuva Hyyrynen on tärkeä osa JJK:n hyökkäyspeliä. Hyvin vapaan tilan kentältä löytävä Hyyrynen pystyy liikkumisellaan sekoittamaan vastustajan toppareiden pelaamista ja tekemään tilaa pallollisesti taitaville Virtaselle, Manniselle ja Tamás Gruborovicisille. Hyyrynen tuo merkittävän lisäpanoksen myös JJK:n erikoistilanteisiin. Anssi Viren paikkasi lauantaina Latikkaa hyvin, mutta Latikan nopeus mahdollistaa paremmin tärkeät taustanousut, joiden ansiosta vastustajat eivät pysty vartioimaan Mannista kahden pelaajan voimin.

Honka on joukkueista materiaaliltaan parempi ja ottelun itseoikeutettu suosikki vaikka kotietu ei arkipäivänä klo 16:00 pelattavassa kamppailussa ole erityisen suuri. Ottelun todennäköisyysarvio: FC Honka 55%, tasapeli 25% ja JJK 20%.

 

Waari1

Kirjoittaja on JJK:n osakas.