Waari: FC Honka vs. JJK

06.05.2011

Pitkään odotettu Veikkausliiga-kausi alkaa JJK:n osalta Tapiolassa FC Hongan vieraana. JJK:n kenraaliharjoitus Lahdessa ei mennyt suunnitelmien mukaan sillä joukkue menetti kolmen maalin johdon 20:sä minuutissa. Tasaisen ensimmäisen puoliajan jälkeen JJK:n sai pallollisen pelinsä rullaamaan upeasi ja teki toisen puoliajan alussa nopeaan tahtiin kolme maalia. Johtoasemassa joukkueen peli kuitenkin passivoitui ja puolustuslinja valui lähelle omaa maalia. FC Lahti sai pelin otteen itselleen ja teki lähes jokaisesta paikastaan maalin. Toisen puoliajan loputtua imaginäärisellä tulostaululla seisoi ensimmäisen puoliskon tai toisen jakson alun 25 minuutin pelitapahtumiin nähden erittäin epätodennäköiset 4-3 lukemat. Dramaattinen ja upeita maaleja sisältänyt ottelu ei kuitenkaan laskenut JJK:n menestyksen odotusarvoa Veikkausliigan osalta. Lahden innoittunutta esitystä vähättelemättä JJK joutui ottelussa myös sattuman uhriksi, sillä kotijoukkueen maalipaikkojen hyödyntämisprosentti toisella jaksolla suhteutettuna peliaikaan oli tilastollisesti niin harvinainen tapahtuma, ettei JJK joudu normaaliolosuhteissa vastaavan uhriksi kuin kerran seuraavan 120:en Veikkausliiga-kauden aikana.

Kauden avausvastustajaksi FC Honka on mahdollisimman yllätyksetön. Joukkue pitää tinkimättömästi kiinni omasta tavastaan pelata lyhytsyöttöpeliin perustuvaa jalkapalloa. FC Honka on niin pelaajistoltaan kuin valmennukseltaan laadukas joukkue. Joukkue kärsii kauden alun vieraspeleissä huonokuntoista kentistä, mutta on silti HJK:n vahvin haastaja mestaruuskamppailussa. Honka vahvistui talvikaudella merkittävillä täsmähankinnoilla. Viime kauden loppupuolella joukkue ei saanut realisoitua selkeääkään pelinhallintaa maaleiksi. Tällä kaudella ongelman ratkaisee liigan paras ”boxipelaaja” Dudu. MyPa:ssa hiukan sivuraiteille ajautunut Ilari Äijälä tuo erikoistilanteisiin vaarallisen vasenjalkaisen vaihtoehdon ja tekee älykkäällä liikkumisellaan Hongan pelaamisesta tasapainoisempaa. Ruotsista palannut maalivahti Tomi Maanoja on torjujana erinomainen ja samalla ”Psyko” tuo uudistuneeseen puolustuslinjaan Rami Hakanpään preesensin korvaavaa johtajuutta. Mielenkiintoinen nimi Hongan kokoonpanossa on nuori atleettinen toppari Lum Rexhepi, joka on vakuuttanut talven cup-otteluissa. Vielä kokematon Rexhepi tulee tilanteisiin turhankin voimakkaasti ja aiheuttanee kauden aikana vastustajille muutamia tahattomia rangaistuspotkuja.

Hongan nopeaa pallonliikuttelua vastaan JJK:n täytyy olla Lahti-ottelua paremmin hereillä ja valmiina pelaamaan heti ottelun alusta. Joukkueiden samankaltaiset kenttäryhmitykset aiheuttavat paljon yksi vastaan yksi-tilanteita, joissa kärsivällisyys on avainasia. Joukkueiden välisessä Liigacup-ottelussa JJK:n hyvin ajoitettu tilanneprässi toimi erinomaisesti ja JJK pääsi riiston jälkeen vaarallisiin vastaiskuihin organisoimatonta puolustusta vastaan. Joukkueiden hyökkäyspelissä on paljon samankaltaisuutta, mutta Honka pyrkii enemmän murtautumaan maalintekotilanteisiin kentän keskisektorilta.  JJK puolestaan hyödyntää erittäin taitavia laitapelaajiaan.

JJK:n kunnianhimoinen pelitapa on tuottanut ennen kauden alkua pelatuissa cup-otteluissa loistavia pelillisiä jaksoja, mutta vain muutamassa ottelussa kokonaisuus on kestänyt ehjänä täydet 90 minuuttia. Vastustajat ovat kuitenkin tehneet luotuihin maalipaikkoihin nähden valtavasti maaleja, joten JJK on ollut jopa tuloksiaan parempi pelillisesti. Otteluiden loput ovat olleet JJK:lle usein vaikeita sillä aktiivinen ja kollektiivinen pelaaminen vaatii jokaiselta yksittäiseltä pelaajalta täyttä vireystilaa. Heikot syötöt tai liian pitkät pelaajien väliset etäisyydet etenevät ketjureaktiomaisesti läpi kenttämiehityksen. Pitkittynyt kauden alku oli JJK:lle eduksi sillä uudistunut joukkue on päässyt harjoittelemaan tapaansa pelata ja oikeat ratkaisumallit ovat juurtumassa pelaajien selkäytimiin, jolloin kokonaisuus pysyy hallinnassa väsyneenäkin.

Kahta pelaajaa keskikentän keskustassa käyttävä Honka on pelitavaltaan JJK:lle sopiva vastus. Perjantaina Tapiolassa nähdään todennäköisesti kahden pallollisesti taitavan joukkueen laadukas kohtaaminen. Paremman materiaalinsa ja kotiedun turvin Honka on ottelun suosikki, mutta JJK omaa täydet mahdollisuudet yllätykseen. Todennäköisyysarvio Honka 51%, tasapeli 27%, JJK 22%.

Waari toivottaa JJK:n joukkueelle ja valmennusjohdolle parasta menestystä ja waltawaa halua palloon Veikkausliigakaudelle 2011!