Waari: ennakon ennakkoa lauantain Juhlaottelulle – panokset kasvavat

02.08.2011

jjk-hjk-viime-vuonna-1-2

Viime vuonna vastaavassa kamppailussa HJK vei pisteet Helsinkiin lukemiin 1-2, mutta JJK:kin sai stadilaismaalille hyvää hässäkkää aikaiseksi varsinkin ottelun loppupuoliskolla.

Odotusarvot lauantain huippuotteluun JJK-HJK ovat äärimmäisen korkealla. Harjun stadion tulee pullistelemaan innostunutta jalkapallokansaa ja sarjajohtaja HJK antaa JJK:n joukkueelle pelillisesti kovimman mahdollisimman haasteen. Kasassa ovat ainekset todella nautinnolliselle jalkapalloillalle!

Sunnuntaina JJK kävi tarjoamassa savolaiselle jalkapalloyleisölle viihdettä koko rahan edestä. Ottelu KuPS:a vastaan päättyi värikkäiden, ja valmennusjohdon hermoja piinanneiden vaiheiden jälkeen melko oikeutettuihin 4-4 lukemiin. Ensimmäisellä jaksolla JJK pystyi pelaamaan itselleen ominaista lyhytsyöttöpeliä ja erityisesti oikean laidan taitoduo Jani VirtanenMikko Manninen aiheutti KuPS:n puolustukselle suuria vaikeuksia. KuPS:n oma avauspelaaminen oli täysin oikeaan laitaan suuntautuneiden pitkien pallojen varassa. JJK kuitenkin hukkasi johtoasemansa aivan jakson loppusekunneilla huolimattomasti pelatun oman vapaapotkutilanteen jälkeen. KuPS sai tasoitusmaalista selvästi lisää itseluottamusta ja energiaa.

Toisella jaksolla KuPS paransi omaa syöttöpeliään. JJK puolestaan sortui pallon kuljettamiseen ja antautui suosiolla KuPS:lle sopivaan kaksinkamppailupeliin. KuPS siirtyi ansaitusti 3-2 johtoon, jonka jälkeen JJK:n valmennusjohto reagoi tilanteeseen ja toi vaihdoilla Kettupaitojen hyökkäyspeliin lisää juoksuvoimaa. Erityisesti kapteeni Mikko Hyyrynen tuli otteluun vahvasti sisään ja onnistui viimeistelemään tasoitusmaalin Patrick Poutiaisen loistavan esityön päätteeksi. Ottelun viimeiset 20 minuuttia mentiin melko suruttomasti päästä päähän ja molemmat joukkueet hakivat ottelusta täyttä pistepottia. Vaihtojen myötä JJK:n taktiikaksi muovautui erittäin hyökkäävä ja harvoin nähty 3-4-3.

JJK:n pelissä KuPS:a vastaan ei ollut rakenteellisesti vikaa vaan maalit tulivat huolimattomuuden, löysän vartioinnin ja heikon merkkaamisen seurauksina. Maaleihin johtaneissa tilanteissa JJK:lla oli riittävästi pelaajia puolustavissa asemissa ja esimerkiksi ”umpivasurina” tunnettu Miikka Ilo pääsi kaksi kertaa käyttämään vasenta jalkaansa liian helposti tuhoisin seurauksin. Positiivista ottelussa oli tietenkin neljä tehtyä maalia. Kotietu Keskuskentällä oli merkittävä ja muutama vihellys meni selkeästi kotijoukkueen hyväksi. Tommi Kari riisti loppuhetkillä terävästi KuPS:n maalivahti Mika Hilanderin pudottaman pallon, mutta erotuomari Tero Nieminen vihelsi tilanteesta vähintään kyseenalaisesti hyökkääjän rikkeen.

Lauantain vastustaja HJK joutuu otteluun haastavista lähtökohdista. Joukkueen avainpelaajat ovat euro-pelien myötä joutuneet kovaan kuormitukseen ja kahdessa edellisessä Veikkausliiga-ottelussa väsymys on selvästi näkynyt HJK:n suoritustasossa. Alkukaudella HJK:n valmennusjohto on onnistunut pelaajien kierrätyksessä erinomaisesti ja kovan rutiinin omaava joukkue on varamiehisenäkin kääntänyt ottelut edukseen. Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa JJK:ta vastaan HJK hyödynsi maksimaalisesti kotistadioninsa erikoisen tekonurmen ja iski taululle tylyt 6-2 lukemat. JJK hyötyy lauantaina Harjun stadionin tutusta luonnonnurmesta.

HJK:n keskiviikkoisen euro-ottelun tulos vaikuttaa lauantain pelin arviointiin. Paras vaihtoehto JJK:n kannalta olisi HJK:n vähintään kahden maalin voitto. Jatkopaikan mukanaan tuoman euforian pauloissa HJK-pelaajilla olisi todennäköisesti suuria vaikeuksia latautua lauantain otteluun. Toisaalta myös jatkopaikan menettäminen tiukan taistelun jälkeen ja siitä seuraava henkinen tyhjyys vaikuttaisi negatiivisesti HJK:n suoritukseen. Pahimmassa mahdollisessa skenaariossa Dinamo Zagreb ratkaisee otteluparin jatkajan jo ottelun alussa ja HJK kääntää puoliajalla fokuksensa lauantain otteluun.

HJK on pelaajamateriaaliltaan Veikkausliigan ylivertaisesti paras joukkue. Hallitsevalla mestarilla on käytännössä jokaiselle pelipaikalle kaksi hyvää vaihtoehtoa. Yksittäisistä pelaajista erottuvat joukkueen tukipilari Rafinha ja keskikentän keskustan taitava kaksikko Dawda Bah ja Alexander Ring. Oikea laitapuolustaja Rafinha pelaa molempiin suuntiin äärimmäisen laadukkaasti ja pelaamisen taso ei käytännössä lainkaan ailahtele. Rafinha pystyisi hyvin pelaamaan Keski-Euroopan sarjoissa suuressa roolissa. Ring ja Bah ovat erittäin taitavia ja juonikkaita pelaajia, jotka monipuolisen syöttötyöskentelyn lisäksi pystyvät pallollisena haastamaan vastustajansa. Onnistuneen ohituksen jälkeen keskustassa avautuva tila tarjoaa usein vaarallisen hyökkäyksen mahdollisuuden. Kärjessä kaksikko Berat SadikTeemu Pukki täydentää hyvin toisiaan ja rajallisesti peliminuutteja saanut ”kolmoskärki” Aleksi Pelvas on iskenyt maaleja hyvillä tehoilla. HJK:n laitapelaajat tarjoavat kärjille monipuolisesti laadukkaita palloja, joten hyökkääjien kierrätys ei merkittävästi heikennä joukkueen iskukykyä.

Ottelun ehdoton avainkysymys on, miten JJK:n valmennusjohto ratkaisee keskikentän keskustan haasteen. Alkukaudella pelejä dominoineet Eero Korte ja JP Tuomanen ovat tästä ottelussa sivussa loukkaantumisen ja pelikiellon takia. Todennäköisin kaksikko keskustassa on Poutiainen ja Tamas Gruborovics, jotka kohtaavat kovan vastuksen todennäköisesti Bahn ja Ringin muodossa. HJK:n aktiivisesti hyökkäävien laitapelaajien myötä JJK:n laitalinkit eivät pysty kaventamaan puolustustilanteessakaan kovin keskelle Poutiaisen ja Gruborovicsin avuksi. Todennäköisesti JJK:n täytyy pitää kenttämiehitys hiukan normaalia alempana ja tavallistakin tiiviimpänä. Toissa viikonloppuna Jaro pystyi voittamaan väsyneen HJK:n hallitsemalla palloa, mutta lähtökohtaisesti lauantaina joukkueet ovat vuorotellen ottelussa ”kuskin paikalla”. Mielenkiintoinen mahdollisuus on Mikko Mannisen peluuttaminen keskikentän keskellä, mutta toisaalta ”Manu” oikealla laidalla Mikko Sumusaloa tai Tuomas Kansikasta vastaan yhdessä Virtasen kanssa on selkeästi potentiaalisin reitti murtaa HJK:n puolustus.

JJK:n osalta ratkaisevaan rooliin voi nousta alkukaudella usein vaihdosta peliin mukaan tullut Touko Tumanto. Tumanto oli nivusvaivan takia sunnuntaina sivussa, mutta pystynee pelaamaan jo lauantaina. Avauksessa juoksuvoimainen ja kestävä pelaaja pystyisi puolustussuuntaan seuraamaan nopeaa Rafinhaa ja tätä kautta yksipuolistamaan HJK:n hyökkäyspeliä. Omassa hyökkäyspelissä ”Token” täytyy rohkeasti haastaa vastustajansa 1 vs. 1-tilanteissa ja ajaa pallollisena sisään rangaistusalueelle. Harjun lehterit täyttävä ennätysyleisö luo väistämättä erotuomarille kovan henkisen paineen, jolloin kynnys viheltää rangaistuspotku kotijoukkueen hyväksi madaltuu selkeästi.

HJK on euro-ottelun rasituskin huomioiden ottelun selkeähkö suosikki. Harjun hurmoksessa JJK tulee varmasti heittämään tiukan haasteen ”Suomen Rosenborgille”. Ottelun alustava todennäköisyysarvio JJK 24%, tasapeli 26% ja HJK 50%.

 

Waari

Kirjoittaja on JJK:n osakas ja kiihkeästi nyt lauantaina 6.8. klo 18:30 Harjulla pelattavaa JJK vs. HJK -kamppailua odottava pelimies. Lisää Waaria Twitterissä.