Vahva alku, heikko toinen puoliaika – AC Oulu voitti kettupaidat toistamiseen tänä kesänä lukemilla 2-1

20.08.2018

JJK meni AC Oulua vastaan nopeasti johtoon Mikko Mannisen komealla soololla. Toisella puoliajalla kettupaidat olivat kuitenkin vaisuja, joten oululaiset veivät lopulta kaikki kolme pistettä mukanaan.

JJK ja AC Oulu ovat molemmat tahoillaan olleet liikkeellä Älä Kiusaa -kampanjan myötä. Menossa mukana myös saattajina toimineet JJK:n kesän Kortteliliigan lapset.

JJK joutui tekemään lauantai-illan AC Oulu -ottelun kokoonpanoonsa vielä viime hetkillä muutoksia, kun puolustuslinjasta sairastelujen ja pikku kolhujen myötä tippuivat pois Felix Gustavsson, Severi Vielma ja Väinö Vehkonen. Niinpä laitapuolustajan rooliin valmistautunut Ilves-laina Martti Haukioja siirrettiin toppariksi. Avauskokoonpanossa toisena topparina nähtiin pitkästä aikaa Gentrit Kovaqi, joka oli esiintynyt mainiosti alkukaudesta, mutta viettänyt kesällä pitkän tovin loukkaantuneiden kirjoissa.

Toinen Ilves-apu AC Kajaani -vierasottelun tapaan oli hyökkääjä Niklas Jokelainen. Pelikieltoisena sivussa viime ottelun ollut Saku Leppänen tuli keskikentän keskustaan Tommi Karin aisapariksi.

JJK aloitti ottelun myrskyn lailla. Vain viisi minuuttia oli pelattu, kun kettupaidat siirtyivät 1-0 johtoon komean vastahyökkäyksen päätteeksi. Suurimman työn osumaan teki maalin myös viimeistellyt Mikko Manninen. Mikko Ala-Porkkunen katkaisi oululaisten hyökkäyksen, syötti keskustaan Jokelaiselle, joka rauhoitti tilanteen, kääntyi ja levitti pallon oikeaan laitaan Manniselle. Taituri ohitti muutaman oululaisen terävällä rytminmuutoksella ja nosti pallon yli vastaan rynnänneen veskari Juhani Pennasen. Pallo tippui yläriman kautta verkkoon ja Manninen pääsi tuulettamaan kauden kolmatta osumaansa!

Tässä vaiheessa näytti hyvältä; oululaispuolustaja Walter Moore päivittelee, kun ketut ryntäävät onnittelemaan Mikko Mannista upeasta osumasta.

Maalin jälkeen oululaiset pyrkivät pallonhallintaan, mutta parhaat maalipaikat loi edelleenkin JJK. 18. peliminuutilla Leppänen otti keskiympyrässä riiston, jonka myötä kettupaidat pääsivät kolmen miehen voimin terävään vastaiskuun. Lopulta Jokelainen pääsi pamauttamaan paremmalla jalallaan eli vasurilla, mutta päin maalivahti Pennasta. 24. minuutilla JJK rakensi Haukiojan ja Jokelaisen kautta mainion paikan Patrik Alaharjulalle, mutta jälleen Pennanen otti varman torjunnan.

Oululaiset ovat olleet erinomaisessa vireessä, sillä joukkueen saldo JJK-vierailun jälkeen viidestä viimeisimmästä ottelusta on neljä voittoa, yksi tasapeli. Pikku hiljaa ensimmäisen puoliajan edetessä kettupaidat joutuivatkin vetäytymään lähemmäksi ja lähemmäksi omaa maaliaan AC Oulun liikuttaessa palloa. Vaarallisille paikoille vierailijat eivät kuitenkaan päässeet murtautumaan kuin vasta 39. peliminuutilla. Tuosta, oikeastaan ensimmäisen puoliajan ainoasta selvästä maalipaikastaan, AC Oulu sitten iski 1-1 tasoituksen.

Oululaisten laitapuolustaja Walter Moore avasi pitkän syötön JJK-boksiin. Kovaqi pääsi katkoon, mutta liukastui samalla, ja pallo päätyi Jere Aallikolle. Aallikko otti pari kosketusta eteenpäin ja sijoitti varmasti 12 metristä takakulmaan. Toisen ottelunsa kettupaitojen maalilla pelannut Paavo Valakari oli tilanteessa voimaton.

Tauolle tilanteessa 1-1.

Tämän kaksinkamppailun vei Patrik Alaharjula.

Toisen puoliajan alussa molemmat joukkueet saivat yhden mainion tilaisuuden siirtyä johtoon. Mikko Manninen keskitti matalan pallon maalin eteen, ensimmäisenä tilanteeseen liukui Alaharjula, mutta vaikeasta asennosta laukaus jäi piippuun. AC Oulu sai pian tämän jälkeen vapaapotkun 20 metristä, mutta brassitaituri Jair laukoi ohi.

Näiden paikan puolikkaiden jälkeen mentiin ilman todellisia läheltä piti -tilanteita pitkään. Rehellisyyden nimissä ote kääntyi koko ajan selvemmin vierailijoille, sillä JJK:n tekeminen oli selvästi ensimmäistä puolikasta vaisumpaa. Tämän myönsi myös ottelun jälkeen päävalmentaja Janne Korhonen.

-Kerrankin saatiin otteluun hyvä startti. Eka puoliajan alku oli hemmetin hyvä. Toisella puoliajalla oltiin ihan luokattomia pallollisesti, Korhonen manaili lehdistötilaisuudessa.

Ja vaikka pallonhallinta oli oululaisten, puolusti JJK mainiosti omaa maaliaan. Kunnes 77. peliminuutilla JJK-puolustuksessa tapahtui sekaannus siitä, kuka ottaa hoitaakseen oululaisten keskialueelta lähettämän harhasyötön. Puolustajat päästivät pallon menemään kohti maalivahti Valakaria, joka heittääntyi tilanteeseen. Palloon ryntäsi myös oululaishyökkääjä, joka osui Valakariin ja kaatui. Tuomari osoitti hetken pohdittuaan rangaistuspotkua. Jair pussitti pallon, vaikka Valakari oli lähellä venyä torjuntaan – AC Oulu 1-2 johtoon.

Valakari oli mainiosti mukana Jairin rankkarissa, mutta ei aivan yllä.

Rangaistuspotkun aiheuttanut tilanne aiheutti kovaa parranpärinää vielä ottelun päättymisen jälkeenkin. Tehköön jokainen omat johtopäätöksensä tämän raportin perässä olevasta koosteesta.

Tappioasemassakaan kettulauma ei saanut enää konettaan kunnolla käyntiin, vaikka vaihdosta hyökkäysvoimaa ja tuoreita jalkoja oli haettu Settyslas Loutelamion, Jasin Abahassinen ja Aatu Mannisen kautta. Niinpä AC Oulu pääsi toistamiseen tällä kaudella juhlimaan lukemin 2-1 tullutta voittoa JJK:sta.

AC Oulu -matsi päätti JJK:n osalta Ykkösen toisen ottelukierroksen. Kettupaidat kohtaavat vielä siis kertaalleen jokaisen Ykkösen vastustajansa, joten otteluita on jäljellä yhdeksän. Tämä tarkoittaa, että pisteitä on jaossa 27. Viikonlopun tulosten myötä JJK:n matka pois putoajan paikalta, edellä olevaan AC Kajaaniin, on kaksi pistettä. Kaikki on vielä siis täysin omissa käsissä, mutta AC Oulu -ottelun toisen puoliajan kaltaisesta esityksestä kettupaitojen täytyy toki petrata.

Mahdollisuus siihen aukeaa jälleen ensi viikonloppuna vieraskentällä Kokkolassa. Vastustaja on kova, Veikkausliiga-nousu vahvasti mielessään kauteen lähtenyt KPV. Toisaalta JJK:n saldo tällä kaudella KPV:tä vastaan on mainio; tasapeli ja voitto.

JJK:n seuraava kotiottelu pelataan 9. syyskuuta, jolloin Harjulle vieraaksi saapuu tämänhetkinen sarjakärki EIF Tammisaaresta. Tuo matsi on Hope-teemaottelu! Lisätietoja tästä piakkoin JJK:n kanavissa..

Alla vielä maalikooste ottelusta JJK – AC Oulu sekä tilastot.

JJK - AC Oulu 1-2 (1-1)

1-0, 5', Mikko Manninen

1-1, 39', Jere Aallikko

1-2, 78', Jair (rp.)