Vaaleanpunaistuneet Kettupaidat Tampereen kaadossa tänään Liigacupin kamppailussa

09.03.2011

jjk-tamu-kauden-2010-eka-vieraspeli-700w

JJK avasi Veikkausliigakautensa viime vuonna juuri Tamperetta vastaan ja lukemat olivat Roosapaidoille suosiolliset. Miten käy tänään?

Liigacupin pohjoislohkosta on muodostunut uskomattoman tasainen sillä kaikilla joukkueilla on vielä mahdollisuudet jatkoon ennen kahta viimeistä kierrosta. Ainoa jatkopaikkansa varmistanut joukkue on kahdeksan pistettä kerännyt FF Jaro. Yksi jatkopeleissä esiintyvä joukkue selviää todennäköisesti keskiviikkona Pirkka-hallissa sillä Tampere Unitedin ja JJK:n välisen ottelun voittaja varmistaa paikkansa puolivälierissä.

Tampere United on JJK:n tavoin vielä Liigacupissa ilman tappiota. Täydet kolme pistettä United saalisti kotiottelustaan AC Oulua vastaan. Unitedin joukkue on muuttunut viime kaudesta melkoisesti sillä kokeneet Tomi Petrescu, Vili Savolainen, Tuomas Haapala, Antti Pohja, Toni Järvinen ja Dema ovat poistuneet kokoonpanosta. Raju nuorennusleikkaus koskettaa myös valmennusta sillä pitkän päivätyön Tampereen peräsimessä tehneen Ari ”Zico”Hjelmin paikan peri joukkueen monivuotinen avainpelaaja ja komean uran ulkomailla tehnyt Jarkko Wiss.

United operoi tällä hetkellä todella kapealla ja nuorella materiaalilla sillä edellä mainittujen pelaajien lisäksi loukkaantumisten takia sivussa ovat kokemusta edustavat Henri Myntti ja Sakari Saarinen. Tampere Unitedilla on käytettävissään ainoastaan 12 tervettä kenttäpelaajaa, mutta joukkue saa lisävoimaa vaihtopenkille Ilveksestä. Liigacupin otteluissa Tampere on materiaalinsa kapeuteen nähden ollut yllättävän hyvä. Joukkue on Wissin alaisuudessa nopeasti omaksunut käytössä olevalle materiaalille parhaiten sopivan energisen, vauhdikkaan ja teräviin suunnanmuutoksiin perustuvan pelitavan. Joukkue on panostanut sovitun puolustuspelaamisen muodon säilyttämiseen ja erityisesti puolustuslinjan kurinalaisuuteen. Tampere United pääsi täyteen harjoitusrytmiin hiukan muita joukkueita myöhemmin, joten Liigacup on toiminut hyvistä tuloksista huolimatta ennen kaikkea Veikkausliigakauteen valmistavana projektina.

Tampere United keskittyy jatkossakin erityisesti puolustuspelin kehittämiseen. Edellisissä Liigacup-otteluissa United on pelannut 4-4-2 ryhmityksellä, jossa keskialueen pelaajien muodostelma on vaihdellut timantista perinteiseen neljän linjaan. Keskialueen pallollisena moottorina toimii kokenut Jari Niemi, mutta pallollinen peli ja pelaajien tekninen taitotaso ovat selvästi materiaalin suurimpia heikkouksia. Tampere Unitedin ringissä on paljon fyysisesti vahvoja pelaajia, jotka ymmärtävät pelillisesti toisiaan. Wissin ohjauksessa tiivis ja aggressiivinen joukkue voi alkukaudesta olla hankala vastustaja taidokkaammillekin ryhmille.

JJK piti onnistuneen Espanjan leirin jälkeen viikon loman, joka valitettavasti muutamilta pelaajilta sujui sairastellessa. Tampereelle joukkue lähtee kuitenkin hyvin levänneenä, mutta molemmilla joukkueilla voi lepojakson jälkeen olla ottelun alussa vaikeuksia löytää normaalia peli- ja syöttörytmiä. JJK jatkaa edelleen tutuksi tulleella lyhyiden etäisyyksien, hyvän reagoinnin ja tiiviin puolustuspelin tematiikalla. Kettupaitojen verkkoon on tehty paljon maaleja, mutta silti puolustuspelaaminen on kehittynyt ja erityisesti prässin alta pelaaminen ja nopeiden hyökkäysten käynnistäminen helpoilla syötöillä on onnistunut hyvin. Voimakkaasti prässäävä Tampere United on tällä tavalla JJK:lle sopiva vastus. Unitedin laitapuolustajat ovat myös hiukan virhealttiita, joten JJK:n taitavat laitapelaajat Mikko Mannisen johdolla pääsevät hyödyntämään vahvuuksiaan. Vierasjoukkueen maalin suulla nähdään loukkaantumisensa jälkeen erinomaisesti harjoituksissa esiintynyt Mihály Szerovay.

JJK on materiaaliltaan joukkueista selvästi parempi ja taitavampi, joten se on vieraissakin ottelun niukka suosikki. Varsinkin ottelun alku voi olla hyökkäyssuuntaan melko sekavaa pelaamista, joten tasapelin todennäköisyys on suurempi kuin hallipeleissä yleensä.

Tamu vs. JJK tänään klo 18:30 Pirkkahallissa. Todennäköisyysarvio: Tampere United 34%, tasapeli 29% ja JJK 37%.

 

Waari1

Kirjoittaja on JJK:n osakas ja wiekkaiden wetowihjewärssyjen wiisas wäsääjä