Uutiset / 2009 / JJK:lle tappio Harjulla. VPS parempi 1-2. Taistelu jatkuu…

26.09.2009

JJK:lle katkera tappio

Dramatiikkaa ei puuttunut JJK:n kauden toiseksi viimeisestä kotiottelusta. Jyväskyläisten harmiksi lupaavalta näyttänyt kamppailu päättyi kuitenkin tuskalliseen tappioon, ja pisteet matkasivat VPS:n mukana Vaasaan lukemin 1-2 (0-0). Karvas tappio tietää kotijoukkueelle entistä vaikeampaa lopputaivalta, kun sillä on enää kaksi ottelua pelaamatta liigassa.

– Peli meni suunnitelmien mukaan. Saatiin luotua ihan hyviä paikkoja ja mentiin johtoon. Sitten tapahtui se, mitä ei saisi tapahtua: kaveri rankaisi heti maalin jälkeen rankkarista. Ja kaveri teki vielä vaparista seuraavan maalin heti perään. En tiedä, miten niin voi käydä, JJK-kapteeni Christian Sund ihmetteli kotijoukkueen katastrofaalista viimeistä kymmentä minuuttia todella pettyneenä.

Samaa äimisteli myös jyväskyläläisyleisö Harjulla. Tilanne oli kutkuttavan hyvä, mutta vain hetken. Minuutissa pitkään haettu johtoasema oli vaihtunut tappioasemaan, eikä kadonneen itseluottamuksen kanssa viime aikoina paininut kotijoukkue enää toipunut.

JJK:n valmentaja Ville Prihakaan ei keksinyt järkevää selitystä ottelun lopun tapahtumille.

– Ehkä se on vaan niin, että nyt on sellainen vaihe menossa että kaikki menee päin mäntyä – olihan tuo yksi uskomattomimmista pilkuista [1-1-maaliin johtanut tilanne] – harvoin tuommoista näkee jalkapallokentällä. Vielä sitten sattui toinenkin kömmähdys, ja se se siitä, Priha päivitteli epäuskoisena.

Ulosajo muutti pelin luonteen

Dramaattisen lopun saanut peli alkoi vieraiden komennossa. Taitavaksi tiedetty VPS esitti näyttävää syöttöpeliä ja pystyi luomaan muutaman vaarallisen maalipaikan kamppailun alussa.

Ottelun luonne muuttui ratkaisevasti jo 21. minuutilla, kun JJK pääsi vaaralliseen vastahyökkäykseen. Georgi Hristov antoi nappisyötön Tommi Karille oikeaan laitaan. Torjuntavastuussa ollut Henrik Moisander lähti maaliltaan ulos katkaisemaan tilannetta, arvioi tilanteen väärin ja joutui kaatamaan Karin. Seurauksena ansaitusti punainen kortti.

Ulosajon myötä JJK otti kenttätapahtumat haltuunsa. Ratkaisuja haettiin lähinnä pitkiä ristipalloja lähettämällä laitoihin, mikä tuottikin muutamia maalitilanteita, kun vaasalaisten puolustuslinja ei ollut vetäytynyt kotijoukkueen kannalta vielä liian alas. JJK-pelaajat kuitenkin hautoivat palloa liian kauan, ja laukaukset loistivat poissaolollaan.

Toisella jaksolla sama taktiikka ei enää toiminut. JJK pelasi edelleen pitkää palloa, mutta VPS:n ryhmitys oli valmiina. JJK ei tuntunut millään löytävän keinoja, millä päästä ohi vaasalaisten puolustussumpusta.

– Me oltaisiin voitu pelata monipuolisemmin. Ristipalloilla oli helppo saada tilanne vastakkaiselle puolelle ja sieltä keskityspaikkaa ja murtautumismahdollisuutta. Meidän olisi pitänyt kuitenkin käyttää enemmän toista  vaihtoehtoa, eli välillä yrittää hyökätä myös kontrolloidusti maata pitkin, Priha kommentoi kukkupallon pelaamista.

Vaikka JJK hallitsi, VPS iski vastaan pariin otteeseen todella vaarallisesti, ja ilman Mihaly Szerovayn loistotorjuntoja JJK-maalin verkko olisi soinut ensimmäisenä jo pariin otteeseen.

 

Pitkään haettu avausmaali ja romahdus

Tehottomasta hyökkäyspelistä huolimatta JJK sai kuin saikin maalin aikaan. Toni Hahto liukastui kulmalipulla, Tommi Kari kiitti ja lähetti pallon kovaa maalille, tällä kertaa matala, josta Mika Lahtinen ohjasi pallon maaliin. JJK onnistui sittenkin.

Sitten kettupaitojen maailma synkkeni.

Sankarin viittaa oli tarjolla, mutta Jukka Sinisalosta tuli todellinen epäonnen soturi. Sinisalo onnistui käsittämättömällä tavalla huitaisemaan kulmapotkutilanteessa palloa kädellään, minkä seurauksena tuomari ei voinut muuta kuin näyttää pilkkua. Szerovay aavisti Jyri Hietaharjun ratkaisun oikein, mutta pallo meni silti vastustamattomasti JJK-maaliin.

Vielä oli 10 minuuttia peliaikaa jäjellä ja 1-3 pistettä jaossa. VPS sai heti perään harmittoman oloisesta tilanteesta vaparin. Jussi Äijälä keskitti, ja Hietaharju purjehti kuin avoimista ovista sisään ja pukkasi pallon maaliin.

Ei ole todellista, lehtereillä huokailtiin.

Yleisö jaksoi silti hienosti kannustaa vieraiden johtomaalin jälkeen vielä omiaan, mutta kettupaitojen eväät oli syöty. VPS:lle melko merkityksettömät pisteet matkasivat Vaasaan katkeralla tavalla.

Kirvestä ei olla heittämässä kaivoon

VPS:n valmentaja Petri Vuorinen piti joukkueensa peli-ilmeestä, vaikka ulosajo sotkikin vaasalaisten peliä.

– Olen tyytyväinen, miten joukkue pelasi, vaikka me oltiinkin valtaosa pelistä alivoimalla. Me pysyttiin hyvin tiiviinä, eikä JJK päässyt kovinkaan moneen maalintekopaikkaan. Me uskottiin loppuun saakka, että me käännetään tämä vielä, ja niinhän siinä kävi. Iso hatunnosto pojille taistelusta, Vuorinen sanoi.

Tappio veti hiljaiseksi ja mietteliääksi kotijoukkueen valmentaja Ville Prihan.

– Vaikka hyökkäyspeli olikin yksipuolista, saatiin silti maali aikaan. Maalin jälkeen ehdin jo kuvitella, että homma on hallussa, mutta eipä vaan ollutkaan. Sen jälkeen on tosi vaikeaa käsittää, mitä tapahtui. Aika katkera tappio, täytyy myöntää, Ville Priha sai sanottua.

Karseista virheistä huolimatta kotijoukkue kaatui Prihan mukaan saappaat jalassa.

– Tänään joukkue teki parhaansa, mutta se ei vaan johtanut haluttuun lopputulokseen.

Lauantaina maksettiin kalliita oppirahoja, mutta JJK ei ole heittämässä kirvestä kaivoon.

– Pakko on asennoitua, että niin kauan kuin pelejä on jäljellä, on mahdollista saada niitä tuloksia, joita halutaan. Parin päivän huilaamisen jälkeen mennään kohti seuraavaa ottelua ja yritetään tehdä asiat paremmin. Tilanne on tosi tiukka, ei siitä pääse minnekään, Priha sanoi.

Pakko ottaa lopuista peleistä voitot. Ei muu auta. Kyllä mä uskon, että me selvitään vielä tästä – toivottavasti yleisökin jaksaa uskoa, kapteeni Sund säesti ja jaksoi vielä uskoa onnelliseen loppuun.

4.10. JJK matkustaa Maarianhaminaan MIFK:n vieraaksi, ja kausi huipentuu 17.10. Harjulla, jolloin vastaan asettuu TamU. Tällä hetkellä eroa RoPSiin on piste ja KuPSiin neljä pistettä.

KATSO OTTELUN VIDEOKOOSTE (ksml.fi): www.ksml.fi/video-kuva/videot/jjk-vps/486831

Eero Lahtinen / fcjjk.com