Uutiset / 2009 / JJK varmisti karsintapaikan. Pisteet tasattiin TamU:n kanssa 2-2 – katso kuvat

17.10.2009

JJK:n kausi jatkuu
2-2-tasapeli TamU:a vastaan liigakauden päätöskierroksella riitti takaamaan sen, että kotijoukkueen pelit jatkuvat liigakarsinnassa. Liigapaikasta JJK:n kanssa kamppailee Ykkösessä toiseksi sijoittunut KPV.

JJK onnistui pelaamaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella hyvää jalkapalloa tiukassa paikassa. Selkä seinää vasten pelannut kotijoukkue esiintyi ryhdikkäästi ja ansaitsi mahdollisuuden todistaa kuluvansa liigakartalle. Helpolla tarvittava sarjapiste ei kuitenkaan irronnut, mutta mikäs sen nautinnollisempaa.
– Huh-huijaa, jännäksi meni, JJK:n markkinointipäällikkö Ilkka Hyppönen puhalteli pillin vihellyksen jälkeen.
– Pitäähän katsojille antaa koko rahan edestä vastinetta. Ja nyt saatiin yksi ylimääräinen kotipeli lisää, JJK:n toimitusjohtaja Joni Vesalainen komppasi.

Jännäksi tosiaan meni. JJK nousi sillasta, hallitsi pelitapahtumia ja meni ansaitusti johtoon. Kotijoukkue ei kuitenkaan pystynyt rauhoittamaan peliä. Pieni otteen herpaantuminen antoi siimaa näyttöhaluja täynnä oleville vierailijoille, minkä seurauksena sarjanousijan kohtaloa saatiin jännittää lehtereillä aivan loppuun saakka.
– Meidän olisi pitänyt pystyä rauhoittamaan matsi 2-1-tilanteessa, mutta sitten kaveri sai pilkun. Siitä seurasi perus pikku paniikki, joka meille näyttää tulevan joka matsissa, kun me johdetaan. Onneksi ei tällä kertaa kuitenkaan kolissut omissa, JJK:n johtomaalin rankkarista iskenyt Tommi Kari sanoi.
– Aika vauhdikas peli, josta yleisö varmaan tykkäsi; tosin Villestä [valmentaja Priha] en tiedä, Kari jatkoi hyväntuulisena.

JJK esiintyi terävästi heti alusta pitäen

Ottelun kova panos näkyi positiivisesti kotijoukkueen pelissä heti ensimmäisen jakson alusta lähtien. Ensimmäisten minuuttien TamU-hallinnan jälkeen JJK otti pelin haltuunsa. Tällä kertaa JJK ei tyytynyt roiskimaan pitkää palloa keskelle ja laitoihin, vaan se uskalsi myös hyökätä maata pitkin.
Syötöt menivät perille paremmin kuin kertaakaan tällä kaudella, minkä seurauksena kotijoukkue saikin luotua muutaman hyvän maalitilanteen jakson alkupuolella. Laidasta kärkeen siirretty Mika Lahtinen pääsi puolittain karkuun Namin hyvästä syötöstä, muttei saanut käännettyä enää palloa maalia kohti vaikeasta asennosta. Nam pelasi myös Matti Lähitielle hyvän tekopaikan rangaistusalueelle, mutta maaliverkko heilui väärältä puolen.
JJK:n hyvistä peliesityksistä huolimatta vierailijat heiluttivat maaliverkkoa ensimmäisenä. Oikealta laidalta annettu nappikeskitys tavoitti Jonne Hjelmin, jolla oli helppo työ siirtää pallo maaliin, kun JJK:n topparipari oli tilanteesta auttamattomasti myöhässä.

JJK nousi sillasta ja meni johtoon

Tappiotilanteesta toiselle jaksolle lähtenyt kotijoukkue palasi kentälle sisuuntuneena. Jokaisesta pallosta taisteltiin loppuun saakka. Avaukseen päässyt J-P Tuomanen näytti esimerkkiä raastamisesta muulle joukkueelle liukutaklauksillaan.
Yritteliäs peli palkittiin 58. minuutilla. Lähitie sai pelattua pallon kovasta häirinnästä huolimatta TamU:n rangaistusalueella viistosti taaksepäin. Paikalla oli TamU-puolustuksen sijaan Nam, joka tykitti pallon vastustamattomasti maaliin.
JJK ei tyytynyt tasatilanteeseen, vaan jatkoi täyttä hyöryä. Karin ja Namin ratkaisut eivät kuitenkaan löytäneet tietään maaliin saakka.
78. minuutilla Harjulla hypittiin riemusta. Lähitie oli pahanteossa samalla paikalla, josta hän petasi kotijoukkueen avausmaalin. Lähitietä estettiin sääntöjen vastaisin ottein, ja TamU-pelaajien selittelyistä huolimatta tuomarin käsi näytti pilkkua. Tommi Kari sijoitti rankkarin varmasti oikeaan alakulmaan.
Hyvän olon tunne hiipi puseroon

Tilanne näytti kotijoukkueen kannalta todella lupaavalta. Heti ensimmäiset tilanteet johtomaalin jälkeen viestivät kuitenkin siitä, että JJK oli menettämässä otettaan pelistä. Hyvän olon tunne hiipi puseroon sen verran, että viimeisin terä jäi uupumaan ratkaisuista.
– 2-1-tilanteessa ajattelin, ettei mekään enää niin pahasti tunaroida, että kaksi maalia päästetään. Olisi pitänyt pystyä jäädyttämään peli paremmin, mutta hyvä näin, kun se tarvittava piste kerran tuli, Kari kommentoi pelin loppua.
TamU hyödynsi ylimääräisen tilan ja tasoitti pelin 85. minuutilla Aleksei Kangaskolkan ampumalla rangaistuspotkulla. Jusu Karvonen sai pallon jo maaliin rankkariin johtaneessa tilanteessa, mutta liian aikaisin pelin poikki puhaltanut tuomari ryösti Karvosen uran ensimmäisen liigamaalin.
Tasoituksen jälkeen Harjulla vain odoteltiin vapauttavaa vihellystä ja pelättiin pahinta. Vihellyksen jälkeen stadionilla riitti remakkaa.

JJK:lla katseet kohti karsintaa, TamU:lla kohti cupin välierää

Ilman varsinaista panosta pelannut TamU pyrki saamaan ottelusta hyvän pelin alle cupin välierää varten. Eniten valmentaja Ari Hjelmiä miellytti joukkueen hyvä työmoraali.
– Ensimmäinen puoliaika oli suhteellisen ehjää pelaamista, ja me pystyttiin aika hyvin eliminoimaan JJK:n vastaiskut. Toinen puoliaika oli meiltä hyvin sekavaa ja kuritonta peliä ja sen seurauksena JJK meni ansaitusti johtoon. Työmoraalin puolesta hyvä, että tultiin tasoihin sieltä ja pidettiin peliä vielä jännityksessä, Hjelm sanoi.
– Onnea JJK:lle karsintoihin, Hjelm vielä huikkaisi.
JJK:n valmentaja Ville Priha oli ymmärrettävästi hyvin helpottunut, kun kotijoukkue raivasi tietensä liigakarsintaan vaikeuksien kautta.
– Saatiin se tulos, mitä tarvittiin, ja päästään jatkamaan vielä viikon verran kautta. Hoidetaan se homma sitten karsintojen kautta ja pidetään Jyväskylä liigakartalla myös jatkossa.
Vaaditun tuloksen ohella JJK pystyi pelaamaan potentiaalinsa ylärajoilla, mikä lupaa hyvää liigakarsintaa silmällä pitäen.
– Ryhdikäs esiintyminen koko joukkueelta. Jokainen pelaaja hoiti oman ruutunsa. Tänään pystyttiin luomaan painetta ja maalintekotilanteita enemmän kuin aikaisemmissa otteluissa. Me oltiin kyllä aika varmoja, että RoPS hoitaa oman pelinsä ja meidän täytyy pelata sen mukaan, Priha sanoi.
Prihalta kysyttäessä sitä, saiko joukkue väliaikatietoja Rovaniemeltä, Priha kaarteli vastauksessaan Arkadianmäen-tyyliin.
– RoPS-pelistä ei ollut mitään tarkkaa tietoa pelitilanteesta, mutta huhuja sitäkin enemmän.

Helpotuksesta huolimatta Priha halusi kääntää katseet jo kohti tulevaa lehdistötilaisuuden lopuksi.
– Se on päivänselvää, että karsintapelit tulevat olemaan kaksi kauden pahinta peliä. Se on aivan varma asia. Tiukoilla ollaan oltu, muttei vielä näin tiukoilla. Karsintapeleistä täytyy vaan selvitä.

Eero Lahtinen / fcjjk.com

kuva: Tommi onnistui rankkarista ja Nam upealla ylänurkkavedolla

 

kuvakooste ottelusta osoitteessa www.jussireinila.com/kuvakooste