Uutiset / 2009 / JJK jatkaa liigassa. KPV kaatui Harjulla 2-1 (0-0)

25.10.2009

JJK:n liigataival saa jatkoa

Sarjanousijan vaikea ensimmäinen liigakausi sai onnellisen lopun, kun JJK pystyi kaatamaan KPV:n myös toisessa karsintaottelussa, tällä kertaa lukemin 2-1 (0-0). Molempien osaotteluiden voittaminen ei jättänyt jossiteltavaa siitä, kumman joukkueen paikka on Veikkausliigassa.

– Vielä keskiviikkona näytti siltä, että me pystyttäisiin lyömään JJK. Hienosti taisteltiin, mutta tänään ei kuitenkaan paukut riittäneet loppuun asti. Unelma liigapaikasta kaatui siihen, että me tehtiin liikaa virheitä, KPV:n Tuomas Uusimäki sanoi pettyneenä.

Näin se meni. Keskiviikon jälkeen oli vaikea ennustaa, millainen peli Harjulla nähdään. JJK vastasi huutoon ja näpäytti epäilijöitä, eikä jättänyt kenellekään mitään jossiteltavaa.

Kapteeni Christian Sund oli helpottunut ja iloinen siitä, että vaikealle kaudelle saatiin hieno loppu. Kerrankin Sund pääsi lehdistötilaisuuteen hyvillä mielin.

– Tänään pystyttiin pelaamaan niin kuin etukäteen ajateltiin. Tärkeämpää on tietysti se, että me saatiin tällainen tulos. Täytyy sanoa, että huonon kauden jälkeen on helvetin kivaa lopettaa näin. Tuntuu siltä, että muutamista onnistumisista huolimatta meidän joukkueessa kaikki eivät päässeet omalle tasolleen. Mutta kun lopettaa näin, kaikki huonot pelit kyllä unohtuvat äkkiä.

JJK hallitsi, KPV kyttäsi vastahyökkäyksiä

Ensimmäinen JJK:n 3-2-vierasvoittoon päättynyt osaottelu saneli lähtökohdat ratkaisevaan kamppailuun: KPV:n oli tehtävä vähintään kaksi maalia ja pidettävä JJK nollilla. Jos JJK onnistuu maalinteossa, vierasmaaleja pitäisi pystyä iskemään peräti kolme.

Asetelmat eivät näyttäneet vaikuttavan pelin luonteeseen ottelun alussa. KPV pyrki pelamaan omaa peliään eikä lähtenyt hyökkäämään yltiöpäisesti, vaan se satsasi vastaiskuihin. Asetelma sopi kotijoukkueelle, joka otti pelin hallintaansa. Kettupaitojen aktiivinen pelitapa tuotti tulosta, ja KPV:llä oli todellisia vaikeuksia avata peliä JJK:n kovan prässäämisen takia.

Omaa kuvaansa pelistä kertoo se, että JJK pystyi hallitsemaan myös keskikentän tapahtumia, mitä ei olla montaa kertaa tänä kautena nähty.

Vaikka pallo pomppikin vierasjoukkueen alakerrassa, ei JJK onnistunut silti maalinteossa ensimmäisellä jaksolla. Muutamista hyvistä maalipaikoista parhaimman sai Nam, joka puski Mika Lahtisen keskityksen hiuksenhienosti yli KPV-maalin yläkulmasta.

KPV:n ainoat maalipaikat tulivat ensimmäisellä jaksolla vastahyökkäyksistä. Joukkue haastoi laidoilla hyvin JJK-pelaajia, mutta hyvän tilanteen pohjustamisen jälkeen ratkaisevat syötöt painuvat harakoille. Edellisestä pelistä poiketen JJK hoiti myös harvat erikoistilanteet helposti.

Lahtinen ja Nam katkaisivat KPV:n selkärangan

Toinen jakso alkoi kettupaitojen kannalta lupaavasti. JJK tuli peliin samalla rohkeudella, ja Lahtinen meinasi viedä kotijoukkueen johtoon heti alkuminuuteilla maalinedushässäkän jälkeen, mutta vasurisijoitus leijaili yli maalin.

Hetkeä myöhemmin sama mies riehaannutti Harjun jyväskyläiskatsojat. Oikeaa laitaa dominoinut Tommi Kari pääsi laukomaan rangaistusalueen kulmasta, eikä KPV-maalia vartioinut Juhani Koponen pystynyt liimaamaan kovaa vetoa. Irtopallo tuli suoraan Lahtiselle, joka tykitti pallon vastustamattomasti verkon perukoille.

JJK meni pelitapahtumien valossa ansaitusti 1-0-johtoon. Äärimmäisen tärkeä avausmaali synkensi kokkolalaisten urakkaa entisestään. Enää ei riittänyt kaksi osumaa, vaan maaleja piti tehdä kolme, ja armonaikaa oli jäljellä alle puoli tuntia.

KPV:n täytyi nostaa linjaansa, minkä JJK käytti hyväkseeen hieman myöhemmin. Matti Lähitie katkaisi hienosti KPV:n hyökkäyksen rakentelun ja lähetti pallon pystyyn Namille. Nam kiitti eikä erehtynyt tällä kertaa.

2-0 taululla ja 70 minuuttia pelattu. Jyväskylän paikka liigakartalla alkoi näyttää selvältä, vaikka sitä ei vielä uskaltanutkaan ääneen sanoa.

Vaikka 2-0-maali ei muuttanutkaan merkittävästi asetelmia vierasmaalisäännön vuoksi, kuului KPV:n selkärangassa silti raksahdus. Hienosti taistellut vierasjoukkue lamaantui hetkeksi toisesta takaiskusta, eikä näyttänyt enää siltä, että KPV nousisi tosissaan taistelemaan liigapaikasta.

KPV tuli sittenkin vielä kerran

Siihen ei tainnut enää kettupaidatkaan uskoa. Hyvänolontunne hiipi puseroon, ja KPV sai ensimmäistä kertaa kunnolla otetta pelistä.

– Kahden maalin johtoasemassa alkoi tuntumaan siltä, että tämä on meidän matsi ja liigapaikka jää tänne, Sund kommentoi otteen herpaantumista sen kummemmin surkuttelematta.

Alle 20 metristä annetun vaparin ja viidestä metristä ohjatun pallon Mihaly Szerovay vielä selvitti, mutta 87. minuutilla KPV otti vielä pienen askeleen kohti unelmaansa. Niko Kalliokosken laukoma pallo muutti onnekkaasti suuntaa muurista, eikä Misillä ollut mitään mahdollisuutta enää ehtiä palloon.

JJK kesti loppuun sakka ilman lisätakaiskuja. KPV-vahti Koposen ulosajon jälkeen odoteltiin vain vapauttavaa pillin vihellystä. Kun se vihdoin tuli, 3553-päinen yleisö huusi ja iloitsi siitä, että ensimmäinen kausi liigassa on sittenkin päättynyt onnellisesti. Riittipähän jännitystä aina loppumetreille saakka.

Valmentajat: ensimmäinen ottelu ratkaisi jo paljon

Ensimmäisen osaottelun jälkeen molempien joukkueiden leireissä vakuuteltiin sitä, että homma on vasta puolessa välissä ja taisto pahasti kesken. Toisen ottelun jälkeen molempien joukkueiden valmentajat kuitenkin antoivat suurta painoarvoa ensimmäiselle osaottelulle.

– Loppupelissä tämä homma ratkesi meidän kotiotteluun. Siinä meillä oli omat mahdollisuutemme tehdä parempi tulos, mutta sitä on turha jossitella sen enempää. Meillä oli nälkää, mutta ei yksinkertaisesti paukut riittäneet tällä kertaa, KPV:n valmentaja Jarmo Korhonen sanoi suoraan.

– Keskiviikon vierasvoitto 3-2-lukemilla toi aikalailla liigapaikkaa meidän suuntaan.Ilmapiiri joukkueessa oli niin hyvä ennen peliä, että olin aika vakuuttunut että miehet hoitaa tänään sen työn, mistä niille maksetaan, JJK:n valmentaja Ville Priha puolestaan kommentoi.

 

Korhosella oli tyhjä olo hävityn karsinnan jälkeen. Ratkaisevaksi eroksi joukkueiden välillä KPV-luotsi näki JJK:n tehokkaamman viimeistelyn.

– Vaikka meillä onkin hyvä kausi takana, niin kauden päättyminen näin ei todellakaan tunnu hyvältä. Kuitenkin kun kaksi ottelua pelattiin ja hävittiin molemmat, niin ei tarvitse selitellä mitään. JJK ansaitsee paikkansa liigassa.

– Selkein ero joukkueiden välillä oli siinä, että JJK:lta löytyi hyökkäyssuunnassa ruutia aika paljon enemmän kuin meillä.Ne laittoivat paikoista pallot paremmin maaliin, Korhonen jatkoi.

”Ei me niin heikkoja olla, mitä moni on ajatellut”

Priha jaksoi uskoa omiinsa ja se kannatti. JJK pystyi kääntämään kelkan vielä ratkaisevalla hetkellä. Kriittistä arvostelua osakseen saanut Priha ei ruvennut paukuttelemaan henkseleitä sen enempää, vaan nautti vain tilanteesta. Työ on hoidettu kunnialla loppuun saakka.

– Pelattiin hyvä peli jälleen tiukkaan paikkaan. Kaikista pahimpaan paikkaan kolme peräkkäistä hyvää suoritusta kertoo mun mielestä sen, ettei me niin heikkoja olla, mitä moni on ajatellut. Kaikki tärkeimmät pelit pystyttiin hoitamaan.

– Tärkeintä kai tässä on se, että kausi päättyi positiivisesti. Meidän tavoite on ollut sarjapaikan säilyttäminen ja nyt se on hoidettu.

Prihan jatkosuunnitelmista kysyttäessä mies käänsi katseet jo kohti illanviettoa.

– Jatkosta voin sanoa sen verran, että tänä iltana aion saunoa – muita suunnitelmia ei ole tässä vaiheessa.

Ilmassa oli urheilujuhlan tuntua

Hienoa kauden päätöksessä oli myös se, että koleasta syyssäästä huolimatta kauden tärkeimmässä kotipelissä oli myös kauden paras tunnelma. Kotijoukkueen faniryhmä oli vihdoin saanut oman paikkansa päätykatsomosta ja se myös kuului.

–  Vaikka yleisö onkin ollut kriittinen meitä kohtaan, on silti hienoa nähdä, että yleisö on löytänyt lehtereille kerta toisen jälkeen. Siitä suuri kiitos yleisölle, Sund kiitteli katsojien panosta Jyväskylässä tänään ja koko kaudella.

Kokkolasta saapuneet vierasjoukkueen kannattajat pitivät hekin niin ansiokasta mekkalaa, että ilmassa oli aidosti urheilujuhlan tuntua. Vierasjoukkueen faniryhmälle pitää antaa erityistä tunnustusta siitä, että huudot kuuluivat Harjulla samaan malliin myös, kun peli oli jo käytännössä ratkennut. Tappiosta ja liigaunelman murskaantumisesta huolimatta kokkolalaiset jaksoivat kiittää omiaan hienosta kaudesta Ykkösessä.

Eero Lahtinen / fcjjk.com

kuva: Matti Lahtinen päätti pitkän uransa JJK:ssa