Uutiset / 2009 / JJK hävisi Jarolle tärkeässä kotiottelussa 0-2 (0-1)

12.09.2009

JJK joutui antautumaan Jarolle

Jaro vei tähän saakka tärkeimmän liigakamppailun nimiinsä kukistamalla Harjulla JJK:n lukemin 0-2 (0-1). Vierailijat katkaisivat lähes kolme kuukautta kestäneen voitottomien pelien sarjan ja samalla ottivat tukevan pesäeron putoamiskamppailuun. Tappio tietää kotijoukkueelle entistä haastavampia aikoja putoamistaistelussa.

– Peli ei ollut helppo. Onneksi me selvittiin alun JJK-painostuksesta ja saatiin otettua voitto, sillä se tuli todella tarpeeseen, iloitsi helpottunut Papa Niang, joka iski Jaron avausmaalin.

Voitto oli vierailijoille ensimmäinen uuden valmentajan Alexei Eremenkon komennuksessa.

Valtaisan työmäärän jälleen raatanutta Tuomas Latikkaa jäi kaivelemaan erityisesti tapa, jolla pisteet matkasivat Pietarsaareen.

– Kerrankin oltiin aktiivisempi joukkue. Tehtiin karmeita virheitä, joista Jaro iski maalit. Tuommoisia maaleja meitä vastaan tehdään ihan liikaa. Mun mielestä meidän olisi pitänyt voittaa toi peli, tai ainakin saada tasuri, Latikka ruoti.

Ensimmäinen jakso oli tarkkaa peliä

Kamppailun panokset näkyivät joukkueiden otteissa alusta saakka: peli oli varovaista, eikä maalipaikoilla juhlittu kummassakaan päässä. Kotijoukkueen pelaajien otteesta näki, että yritystä ja taistelutahtoa riitti. Kettupaidat prässäsivät Jaroa tiukasti, ja myös hyökkääjät auttoivat joukkuetta puolustustehtävissä.

JJK oli ensimmäiset minuutit niskan päällä, kunnes Jaro sai peliään paremmin käyntiin. Alexei Eremenkon siirtyminen pietarsaarelaisten valmentajaksi alkoi pikku hiljaa näkymään joukkueen pelissä, ja vierailijat saivat lyhytsyöttöpelillä ottelusta paremmin otetta. JJK tiesi etukäteen kuitenkin hyvin Jaron parhaimmat vahvuudet ja pystyi hyvään puolustuspeliin Jaron nopeita laitalinkkejä vastaan.

Ottelun avausmaali saikin alkunsa keskeltä kenttää. JJK:n puolustus nukahti ensimmäistä kertaa, ja Jaro käytti torkahduksen heti hyväkseen. Petter Meyer vapautettiin pystysyötöllä nokikkain JJK-vahti Mihaly Szerovayn kanssa. ”Misi” haistoi tilanteen hyvin, tuli vastaan ja peitti Meyerin yrityksen. Kotijoukkueen kannalta tilanne sai kuitenkin ikävän päätöksen, kun torjunnasta kimmonnut pallo ajautui suoraan Papa Niangille, joka nosti pallon puolityhjään JJK-maaliin. Niang onnistui maalinteossa viimeksi joukkueiden edellisessä kohtaamisessa.

Nam Ik Kyung oli lähimpänä maalintekoa ensimmäisellä puoliajalla kotijoukkueesta. Nam sai pallon rangaistusalueen tuntumassa ja pelasi itsensä väkisin laukaisupaikkaan Jaro-puolustuksen ympäröimänä, mutta veto viuhui hieman maalin ohi vasemmasta alakulmasta. Tilannetta edelsi kapteenin nauhaa ottelussa kantaneen J-P Tuomasen hieno pallonriisto liukutaklauksella.

Itseluottamuksen puute näkyi kotijoukkueen pelissä

JJK aloitti toisen myös toisen jakson vierailijoita terävämmin, mutta kova työnteko nurmella ei näkynyt katsomoon luotuina maalipaikkoina. Hyökkäyksen päättävistä viimeisistä ratkaisusta jäi jotain uupumaan. Kun maata pitkin pelaaminen ei tuottanut tulosta, tilanteita haettiin pitkillä palloilla, jotka lähes poikkeuksetta reippaasti JJK:n hyökkääjiä pidempi Jaro-puolustus hoiti helposti.

– Me vaan hakataan päätä seinään. Meillä on aika hyvä joukkue, mutta tuntuu, että tiedetäänkö me sitä itse tarpeeksi hyvin tällä hetkellä. Tuntuu siltä, että vähän on itseluottamus kadoksissa. Kun itseluottamus ei ole täysin kunnossa, niin se näkyy peleissä moninkertaisena, Latikka pähkäili.

Kotijoukkue meinasi 55. minuutin kohdalla päästä kaventamaan yllättäen, kun syöttöpeliä harjoitellut Jaro-puolustus sähläsi pallon Shkumbin Arsllanille. Arsllani jatkoi pelivälineen tänään kärjessä pelanneelle Tommi Karille, joka ajoi pienestä kulmasta maalille. Jaro-vahti Markus Koljander onnistui kuitenkin saamaan sen verran kroppaansa tilanteessa väliin, että Karin laukauksesta kimmonnut pallo jäi muutaman metriin päähän maalista.

70. minuutilla ottelussa nähtiin dramatiikkaa, kun Kari yritti ylioptimisesti tavoitella palloa, vaikkei olisi millään pystynyt voittamaan Jaro-vahti Koljanderia tilanteessa. Kari hyppäsi päin Koljanderia, minkä seurauksena molemmat loukkaantuivat, ja heidät jouduttiin vaihtamaan pois kentältä. Kari vietiin varuilta tarkistuttamaan vammansa keskussairaalassa.

JJK:n selkäranka katkesi 79. minuutilla. Meyer ohitti JJK:n puolustuksen helpon oloisesti ja neppasi pallon taitavasti maaliin yli vastaan tulleen Szerovayn. Toinen maali oli sen verran kova kolaus kotijoukkueen itseluottamukselle, etteivät kettupaidat pystyneet enää sen jälkeen rakentamaan kunnon maalipaikkoja. Jaro pelasi pitkiä hyökkäyksiä ja piti palloa loppupelin varmasti hallussaan.

Kaksi isoa virhettä maksoivat pisteet

Ensimmäisen voiton tililleen saanut Alexei Eremenko oli ymmärrettävästi tyytyväinen Jaron esitykseen. Koko joukkue sai suitsutusta Eremenkolta, vaikkeivat vieraat esittäneet kovin näyttävää jalkapalloa.

– Peli eteni oikeastaan meidän suunnitelmien mukaan. Pelaajat toteuttivat kurinalaisesti pelisuunnitelmaa, ja kaikki jätkät pelasivat hienosti molempiin suuntiin. Syöttöpelissä riittää edelleen kehitettävää ja virheiden seurauksena vastustaja pääsi muutaman kerran maalipaikoille. Kokonaisuutena olen kuitenkin tyytyväinen sekä lopputulokseen että meidän peli-ilmeeseen tänään.

Eremenkon mielestä molemmat Jaron maalit olivat hyvän pelinrakentelun seurausta. JJK:n valmentaja Ville Priha oli kuitenkin asiasta eri mieltä.

– Ottelu ratkesi kahteen isoon puolustuspään virheeseen, vaikka juuri siihen asiaan yritettiin kiinnittää erityistä huomiota peliin valmistauduttaessa. Kokonaisuutena me puolustettiin hyvin, ja jokainen pelaaja aika pitkälti täytti oman tonttinsa, mutta silti tuli kaksi isoa virhettä, ja ne maksoivat tänään maalit, Priha näki.

Myös kotijoukkueen hyökkäyspelistä puuttui ratkaiseva särmä.

– Hyökkäyspäässä oltaisiin voitu luoda enemmän maalitilanteita, mutta viimeiset syötöt ja keskitykset eivät olleet tarpeeksi laadukkaita. Tilanteiden luomisen nopeudessa ja neljän ylimmän pallottoman pelaajan liikkeissä myös riittää parannettavaa. Huonon liikkumisen takia me ei saatu tarpeeksi tilanteita vastustajan selustaan, Priha ruoti tappion syitä.

Eero Lahtinen / fcjjk.com

Kuva: Tommi Karin ”nälkää” nähtiin kentällä.

Kuvagalleria JJK-Jaro pelistä osoitteessa: www.jussireinila.com/kuvakooste