Uutiset / 2008 / JJK/SPR-YHTEISTYÖ: Joulun arvokkain hiutale on verihiutale

21.12.2008

Jokainen suomalainen odottaa jouluksi lumihiutaleita, mutta niitäkin tärkeämpiä ovat verihiutaleet. Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu toivookin mahdollisimman monen ehtivän joulukiireidensä lomassa piipahtaa verenluovutuksessa. Tänä vuonna se olisi erityisen tärkeää, koska joulun pyhäpäivät sijoittuvat arkipäiville.

JJK ja SPR:n Veripalvelu jatkavat arvokasta yhteistyötä myös tulevalla kaudella ja JJK toivookin mahdollisimman monen jalkapallon ystävän ehtivän verenluovutukseen vielä ennen vuodenvaihdetta ja antamaan oman panoksensa tärkeän asian hyväksi.

Sairaudet ja onnettomuudet eivät katso almanakkaa, ja siksi verta vaaditaan ajankohdasta riippumatta. Joka arkipäivä tarvitaan keskimäärin tuhat verenluovuttajaa, jotta apua riittäisi kaikille verivalmisteita tarvitseville potilaille. Luovutettu veri auttaa muun muassa leikkauspotilaita, onnettomuuden uhreja, syöpäpotilaita ja keskosia.

Luovutettu veri jaetaan osiin punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi. Niinpä yhdellä luovutuskerralla voi auttaa jopa kolmea potilasta.

Verihiutaleita tarvitsevat etenkin syöpäpotilaat. Verihiutaleiden kohdalla ongelmana on se, että niitä voidaan käyttää vain viiden vuorokauden ajan. Hiutaleiden riittävyyden turvaamiseksi Veripalvelu piti ovensa auki joillakin paikkakunnilla myös sunnuntaina. Tapaninpäivänäkin eräillä paikkakunnilla verenluovutus onnistuu.

Sen sijaan kaikki veripalvelutoimistot ovat kiinni jouluaattona, joulupäivänä, uudenvuodenpäivänä ja loppiaisena 6. tammikuuta.

Veripalvelulla on kiinteitä toimipaikkoja 16:lla eri paikkakunnalla. Sen lisäksi liikkuva veripalvelu kiertää arkipäivisin maan eri puolilla.

JJK haastaa myös muiden liigapaikkakuntien jalkapallon ystävät verenluovutukseen omilla paikkakunnillaan loppuvuoden aikana. Autetaan SPR:n Veripalvelua yhdessä!

Lisätietoja joulun veritilanteesta ja aukioloajoista löytyy netistä www.veripalvelu.fi

STT / ksml.fi / fcjjk.com