U18-maajoukkueen maali hyvissä käsissä – Viljala: ”Tervetullutta vaihtelua arkeen!”

04.09.2012

Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkue kokoontuu kuluvan viikon aikana ja kohtaa tuplamaaottelussa Sveitsin – tänään kello 17 alkaen Loviisassa, toistamiseen torstaina kello 18 alkaen Kotkassa.

 

Isäntämaan maali on varsin luotettavissa käsissä, kaksoismaaottelussa mukana olevat maalivahdit kun ovat JJK:n huippulupaukset Ville Viljala ja Jiri Koski. Tänään ensimmäisessä ottelussa urakan maalinsuulla aloittaa Viljala.

 

– Ei sillä, että seurajoukkueessakaan mitään vikaa olisi, mutta onhan se aina tervetullutta vaihtelua arkeen, kun pääsee maajoukkueen mukaan, tuumaa Viljala.

 

 

Katse jo tulevassa

 

Seurajoukkuearki onkin tarjonnut nuorelle maalivahdille kuluvan kauden aikana melkoisesti pureskeltavaa. Alkukausi kului muutamien muiden JJK-lupausten tavoin yhteistyöseura Warkaus JK:ta vahvistamassa. Kausi alkoi mukavasti ja Warkaus keikkui Kakkosen Pohjoislohkon kärkipäässä.

 

– Eka kolmannes meni ihan hyvin, saatiin kilpailukykyinen jengi kasaan ja kerättiin ihan hyvin pisteitä. Pystyttiin pelaamaan täysillä voitoista ja oltiinkin lohkossa toisena, Viljala muistelee kauden alkua.

 

– Loppukaudesta ei sitten paljon jäänyt jälkipolville kertomista, nuorukainen hymähtää.

 

Pikkuhiljaa varkautelaisten vaikeudet saada riittävästi miehiä rinkiin yltyivät ja lopulta Warkaus joutui kipeän pelaajapulan takia luopumaan paikastaan Kakkosessa. Viimeiset ottelut olivat melkoista taistelua tuulimyllyjä vastaan, kun välillä otteluita jouduttiin pelaamaan loppuun parinkin miehen vajauksella ja tuloksena oli rumia tappiota toisensa perään – joskus kaksinumeroisinkin lukemin. Jotain Viljalan onnistumisesta kertoo kuitenkin se, että esimerkiksi Kokkolassa KPV:n 4-0-voittoon päättyneessä ottelussa parhaana palkittiin juuri Warkaus-maalia vartioinut Viljala.

 

– Omiin suorituksiini yleisesti ottaen olen ihan tyytyväinen kaikesta huolimatta. Ei siinä maalivahtina ole aina paljoa tehtävissä – jos puolustuslinja edessä vaihtuu ottelusta toiseen, ei yhteispeli pääse kehittymään ja jos ei ole ollenkaan vaihtomiehiä, niin väsymys alkaa jossain vaiheessa painaa jätkien jaloissa kentällä, Viljala toteaa.

31-Ville-Viljala-JJK2012

 

Loppukauden ajan Viljala pelaa lainasopimuksella Jämsänkosken Ilveksessä, joka taistelee sarjapaikastaan Kakkosen Länsilohkossa. Viljalan mukaan päätöstä ei tarvinnut kauaa miettiä.

 

– Ilves oli helppo valinta loppukauden seuraksi. Minnekään kovin kauas ei tässä vaiheessa kautta enää ollut järkeä lähteä ja tärkeintä on nyt päästä pelaamaan säännöllisesti, että saa pelirytmin pidettyä yllä. Totta kai loppukauden tavoitteena on, että saataisiin Ilves pidettyä Kakkosessa – mutta pikkuhiljaa tässä voi itse myös ruveta jo miettimään ensi kauden kuvioita. Kakkonen ei enää ole vaihtoehto, pitää päästä jo korkeammalle tasolle, että kehitys jatkuu, kunnianhimoinen pelaaja toteaa ykskantaan.

 

– Kakkosessa peli on nuorten SM-sarjoihin verrattyna fyysisempää, mutta muutoin taso ei juuri päätä huimaa. Esimerkiksi A-nuorten SM-sarjassa tulee vastaan taidoiltaan parempia ja paremmin joukkueena yhteen pelaavia joukkueita.

 

Viljala pelasi viime kaudella niukasti loppumetreillä ulos SM-mitaleilta jääneen JJK:n A-nuorten maalilla, vaikka varsinaisesti on vasta tällä kaudella B-juniori-ikäinen.

 

Nyt edessä on jälleen maajoukkuekomennus, joka katkaisee seurajoukkuearjen rutiinit. Edessä olevat ottelut Sveitsiä vastaan ovat harjoitusotteluita.

 

– Ei selvitty EM-kisoihin, joten nyt tässä on hieman taukoa sellaisista otteluista, joissa pelataan pisteistä. Mutta mukavia reissuja nämä ovat aina! Pelattiin sitten pisteistä tai ei, maaottelu on aina maaottelu. Loppupeleissä samanlaisia pelejä kuin seurajoukkueesssakin, mutta on siinä aina eri fiilis, kun pelataan maajoukkueessa.

 

Nuoresta iästään huolimatta Viljala puhuu kokemuksesta, tämä kun on ollut ikäluokkansa maajoukkueen vakiokasvoja jo usean vuoden ajan. Viljalaa voidaankin hyvällä syyllä kutsua erääksi ikäluokkansa parhaista suomalaisvahdeista: hän on jakanut vuonna 1995 syntyneiden maajoukkueessa torjuntavastuun pikältikin yhdessä joukkutoveri Kosken ja HJK:n Carljohan Erikssonin kanssa. Tuoreempana kasvona rinkiin on liittynyt AS Monacossa pelaava ranskansuomalainen Frédéric Gotte. Nyt vastaan asettuu uusi vastus.

 

– Ei olla aikaisemmin pelattu Sveitsiä vastaan. Sveitsillä on kuitenkin Euroopan mittapuulla varsin laadukkaita nuorten maajoukkueita, joten varmasti sieltä on kova joukkue tulossa vastaan.

 

 

Särkkä: ”Ihanteellisia valmennettavia”

 

Vuosikausien ajan niin JJK:ssa kuin eri ikäkausimaajoukkueissa maalivahteja valmentanut Jori Särkkä on seurannut myös Viljalan ja Kosken kehittymistä läheltä – niin JJK:ssa kuin maajoukkueessakin. U18-maajoukkueen maalivahtivalmentajana toimii Kari Laukkanen, mutta Särkkä on tehnyt vahtikaksikon kanssa töitä nuorempien maajoukkueiden mukana. Särkkä ei säästelekään kehujaan suojateistaan puhuessaan.

 

– Molemmat ovat sekä todella lahjakkaita ja taitavia että valmiita tekemään nöyrästi töitä kehittyäkseen. Kaiken kaikkiaan ihanteellisia valmennettavia  – valmentajana ei tarvitse kuin ohjailla heitä oikeaan suuntaan. Halu kehittyä ja tehdä jokapäivästä työtä lähtee pelaajista itsestään, koskaan ei kyllä tarvitse olla potkimassa poikia persuksille, Särkkä kertoo.

 

– On monia pelaajia, joilla taitojen puolesta olisi mahdollisuudet minne tahansa, mutta työntekomotivaatiota ei ole tarpeeksi ja kehittyminen jää siksi polkemaan paikallaan. Villen ja Jirin kohdalla ei sitä pelkoa ole, vaan jätkät ovat valmiita tekemään kyllä kaiken sen työn, mitä vaaditaan. Molemmilla on oikeanlainen positiivinen asenne ja todella kova halu kehittyä.

 

Särkän mukaan JJK:lla onkin käsissään varsin pätevä nuora maalivahtikaksikko.

 

– Ville on erittäin monipuolinen, nykyaikainen maalivahti. Suoranaisia heikkouksia hänessä ei ikäisekseen ole: hyvät torjunnat, hyvät reaktiot, lukee hyvin peliä ja uskaltaa pelata – pelirohkeus on kunnossa. Mentaalipuoli on muutenkin todella hyvin kunnossa ja lisäksi hän on erittäin hyvä jalalla, Särkkä luettelee.

 

JJKA_jiri_koski_2012

 

JJK:n A-juniorit pelaavat SM-sarjassa komeaa kautta: Kettupaidat ovat jo pitkään pitäneet kärkipaikkaa hallussaan ja näyttääkin tällä hetkellä vahvasti siltä, että Jyväskylään on tulossa historian ensimmäinen jalkapallon A-nuorten Suomen mestaruus. Menestyksen viimeisenä lukkona on JJK A:n maalilla ollut Jiri Koski, joka Viljalan tavoin on kuluvalla kaudella vasta B-juniori-ikäinen.

 

– Jiri on kehittynyt kauden aikana aivan valtavasti, kehuu Särkkä.

 

– Hän on henkisesti todella vahva, selkeä voittajatyyppi. Jiri ohjaa peliä erittäin hyvin ja on hyvin vahva etenkin keskityspalloissa. Myös hänella on pelirohkeus todella hyvällä tasolla ja hän uskaltaa ottaa tarvittavaa roolia kentällä.

 

Myös Koski kävi pelaamassa alkukauden aikana Warkaus JK:n riveissä Kakkosta esittäen varsin vakuuttavia otteita – samoin kuin edustusjoukkueen maalilla talven harjoituskauden aikana. Molemmat ovat myös olleet maajoukkueen mukana jo useamman vuoden.

 

– On hyvä, että jätkät pääsevät mittaamaan tasoaan myös kansainvälisissä peleissä. Ja noista peleistä myös karttuu sellaista kokemusta, jota ei seurajoukkuepuolelta saa.

 

 

 

Alle 18-vuotiaiden Suomi-Sveitsi-tuplamaaottelu: tiistaina 4.9. kello 17 alkaen Loviisassa & torstaina 6.9. kello 18 alkaen Kotkassa