Tunnelmia Tanskasta!

28.02.2012

JJK:sta kävi viime viikolla viisihenkinen partio – nuorisopäällikkö Jarkko Jokiranta ja edustuksen pelaajat Juha PasojaAntto HilskaBenno Hanslian ja Ville Viljala – tutustumassa yhteistyöseura Vejle BK:n toimintaan Tanskassa.

 

Matkalaisten mukaan tarttui aimo annos kokemuksia, ajatuksia ja muutamia kuviakin – tsekkaa tästä viisikon fiiliksiä reissusta!

 

Komeat olosuhteet

 

Vaikka Vejle BK onkin toiseksi korkeimman sarjatason seura, ovat sen olosuhteet suomalaisesta näkökulmasta katsoen erinomaiset.

 

Edustusjoukkue pelaa kotiottelunsa Vejle Stadionilla, jonka katsojakapasiteetti on lähes 11 000. Reservijoukkue ja Suomen A- ja B-junioreja vastaavat U19- ja U17-joukkueet pelaavat kotiottelunsa hieman pienemmällä Velje Kolding-stadionilla.

 

vejle1_pelaajarivi

    Pelaajat Vejle Stadionin edessä: vasemmalta Juha Pasoja, Benno Hanslian, Ville Viljala ja Antto Hilska.

 

 

Vejlellä on myös oma harjoituskeskus, jossa on muun muassa oma klubitalo. Keskuksen yhteydessä on melkoinen määrä treenikenttiä: kahdeksan luonnonnurmikenttää sekä yksi tekonurmikenttä.

 

vejle2_kenttia

    Näkymä Vejlen harjoituskeskuksen kentille – nurmi jo lähes vihertää.

 

Nuorten kohdalla opiskelu ja urheilu on seurassa yhdistetty saumattomasti: seura tekee yhteistyötä koulujen ja oppilaitosen kanssa ja esimerkiksi U19-joukkueen pelaajat asuvat Campus Vejlen asuntolassa. Heillä on aamulla harjoitukset, päivällä koulua ja iltapäivällä jälleen harjoitukset.

 

Vejlessä on mahdollisuus myös käydä maksullinen ”kymppiluokka” sisäoppilaitosmaiseen tyyliin: nuori asuu asuntolassa ja saa vuoden aikana keskittyä opiskelun ohessa urheiluun ja pohtia, ryhtyykö jatkossa panostamaan jalkapalloon täysillä vai suuntaako muulle uralle.

 

Vejlen käytännöt saivat kehuja Jokirannalta.

 

– Kouluyhteistyö, olosuhteet ja harjoitusten organisointi ovat aika huikealla tasolla, Jokiranta kiittelee.

 

– Toki hommaa edesauttaa se, että heillä on päätoimisia ja puolipäiväisiä valmentajia töissä, mutta niin vain kokopäiväistä muuta duunia tekevät valmentajatkin ovat mukana aamutreenissä klo 7.30. Sulavasti menee neljä ikäryhmää samaan aikaan ja vielä niin, että he vetävät tietyt osuudet yhdessä koko seurana, vaikka ikäeroa olisi kolmekin vuotta.

 

JJK:n nuorten pelaajien kolmikko (Viljala, Hanslian, Hilska) treenasi U19-joukkueen mukana ja myös asui muun joukkueen tavoin asuntolassa. Pojat kiittelevät olosuhteita kaikin puolin.

 

– Olosuhteet olivat siellä kyllä todella hyvät futiksen pelaamiseen – ja muutenkin.Campus Vejle, jossa asuttiin, oli hieno paikka – ja asuntolassa oli hyvät ruoat!

 

 

Tunnelmia treenikentältä

 

Vejlen U19-joukkue on varsin laadukas ja useat sen pelaajista ovatkin pelikauden aikana edustusjoukkueen mukana – nyt Tanskan ykkösdivisioonassa on meneillään talvitauko. Edustusjoukkueessa on muutoinkin nuoria pelaajia: puolet on alle 22-vuotiaita.

 

vejle3_reenit 

    Jyväskyläläisvoimin vahvistettu U19-joukkue treenikentällä

 

Viljala, Hanslian ja Hilska treenasivat U19-joukkueen kanssa ja pysyivät mielestään harjoituksissa hyvin muiden mukana – ja treenikentällä myös kävi ilmi seuran pelifilosofia.

 

– Treeneissä pelattiin paljon ja keskityttiin pallonhallintaan ja syöttöpeliin.

 

– Harjoitusten taso oli ihan OK, hyvin pysyttiin vauhdissa mukana. Joukkueen pelaajat olivat aika taitavia ja fyysisesti hyvässä kunnossa, lisäksi pelaajilla oli hyvä harjoitusmotivaatio ja kaikki harjoitusten osuudet vietiin läpi keskittyneesti, pojat toteavat.

 

Maalivahti Viljala teki myös valmennuspuolelta erään huomion – erillistä maalivahtivalmentajaa joukkueella ei ollut.

 

Myös Vejlen U19-joukkueen päävalmentaja Kim Engstrømille jäi ”vaihto-oppilaistaan” varsin hyvä kuva.

 

– Pojat pärjäsivät hyvin. Teknisesti todella hyviä pelaajia kaikki – fysiikkapuolella tosin on vielä kehitettävää, Engstrøm toteaa JJK-lupauksista.

 

vejle6_hilska

    Tuttuja kasvoja hieman vieraammissa väreissä.

 

 

Pasoja tyytyväinen reissun antiin

 

JJK:n kokenut toppari Juha Pasoja oli Vejlessä valmentajan ominaisuudessa – hän on tulevalla kaudella mukana sekä edustuksen valmennusryhmässä että junioripuolella koordinaattorina A- ja B-junioreiden vastuuvalmentajien apuna. Vejlessä hän keskittyi toisaalta vanhimpien ikäluokkien toiminnan tarkastelemiseen ja toisaalta koko seuran toimintaan.

 

– Oikein antoisa reissu. Paljon tuli vahvistuksia niihin asioihin mitä JJK:ssa ollaan mietitty – niin pelaajien kuin koko JJK:laisuudenkin kehittämisestä ja suuntaviivoista, Pasoja miettii.

 

Reissu sai Pasojan pohtimaan myös jalkapallo- ja seurakulttuurin kehittämistä laajemminkin.

 

– Resursseihin me ei täällä hirveästi pystytä itse vaikuttamaan, mutta kulttuuriin voidaan vaikuttaa seuran sisällä tehtävillä linjauksilla. Toivottavasti sitä ”kulttuurityötä” aletaan välittömästi toteuttamaan ja saamme nostettua jalkapallon arvostusta Jyväskylässä ja Suomessa. Kaikki lähtee meistä itsestämme – jos itse emme kunnioita tekemistämme niin miten ulkopuoliset voivat sitä kunnioittaa?, ”Paso” muistuttaa.

 

 

TM