TPS-JJK: Avausvoitto hakusessa Turusta!

04.05.2013

16-vaan-ei-silla-lapi-mennaan

 

 

 

JJK matkaa sunnuntaina Turkuun! Vastaan asettuu TPS – jonka Kettupaidat kohtaavat nyt jo neljännen kerran tänä vuonna. Liigacupissa kevään mittaan TPS oli ensin kahteen otteeseen maalin verran parempi alkulohko-otteluissa, sitten kolmannella ja ratkaisevalla kerralla JJK oli lopulta rangaistuspotkuin vahvempi ja raivasi näin tiensä finaaliin.

 

Veikkausliigassa sunnuntainen ottelu on JJK:lle kuluvan kauden kolmas. Kettupaitojen kausi on alkanut kahdella tasapelillä: ensin Maarianhaminassa IFK:n vieraana dramaattisten toisen jakson vaiheiden jälkeen 2-2-lukemilla ja sitten kotikentällä maalittomana FC Lahden kanssa. Kettulauma jahtaakin siis nyt kauden avausvoittoaan Veikkausliigassa.

 

Tiukan kauden avanneen viikon aikana JJK pelasi myös Suomen Cupia, jossa Karjaalta tuomisina oli paikka kahdeksan parhaan joukossa. TPS:n matka Cupissa sen sijaan katkesi kotikentällä lopulta jatkoajalla, kun Petteri Forsellin 2-3-maali vei saarelaiset jatkoon varsin vauhdikkaan ja tapahtumarikkaan ottelun päätteeksi.

 

Liigassa TPS on pelannut kolme ottelua: avauskierrokselta haaviin jäi täysi pistepotti FC Hongan kustannuksella, sitten TPS on joutunut nöyrtymään yhden maalin tappioin niin VPS:lle kuin RoPS:llekin. Nyt TPS pääsee palaamaan myöhäisen kevään aiheuttamalta evakkoretkeltään jälleen varsinaiselle kotikentälleen Veritakselle ja pelaakin siellä ensimmäisen ottelunsa sitten viime lokakuun.

 

JJK ja TPS ovat vuosien mittaan olleet Veikkausliigassa varsin tasaväkisiä. Kuluneiden neljän kauden aikana molemmat ovat voittaneet kolme kertaa ja neljästi pisteet on tasattu. Kotikenttäetua ei tässä otteluparissa juurikaan tunneta: JJK:n kolmesta voitosta kaksi on peräisin TPS:n kotitantereelta ja kahdesti TPS on ollut kotonaan vahvempi. Ottelut ovat myös useamman kerran kehittyneet varsinaisiksi trillereiksi, esimerkiksi molemmat JJK:n voitot Turusta ovat tulleet 2-3-tuloksella huikaisevien käänteiden jälkeen. Kukapa voisikaan unohtaa Niko Markkulan kylmänviileää voittomaalia lisäajan viime hetkillä rangaistuspotkusta vuonna 2011 tai puolestaan Janne Korhosen pilkkutorjuntaa viime kaudella – niinikään lisäajan viime hetkillä?

 

 

7-lennokasta-menoa

 

 

Kentällä nähdään sunnuntaina myös useampiakin pelaajia kohtaamassa vanha seuransa: Jani Virtanen, Jukka-Pekka Tuomanen, Babatunde Wusu ja Mikko Manninen palaavat vanhalle kotikentälleen, kun taas nykyisin TPS:aa edustava Mikko Hyyrynen kohtaa joukkueen, jota kipparioi kaudet 2010-2011. Omilla koirilla on usein jalkapallossa tapana puraista maalien muodossa ja se on huomattu tässäkin parissa: JJK:n ex-tepsiläisistä kaikki Tuomasta lukuun ottamatta ovat heilutelleet maaliverkkoja Turussa vanhan kotiyleisönsä edessä. Pariinkin otteeseen turkulaisseuraa uransa aikana edustanut Wusu on niitaannut TPS:n verkkoon Kettupaidassa peräti kolme maalia. Kenties sunnuntaina nähdään jo Tunden neljäs – tai Jipin ensimmäinen? Vastapuolella taas Hyyrynen uhkuu varmasti haluja rokottaa niinikään entistä seuraansa ja tuleekin irti päästessään varmasti tuottamaan töitä JJK-puolustukselle.

 

JJK:n peli on ollut puolustussuuntaan varsin hyvällä mallilla koko alkuvuoden. Puolustuslinjaan on löytynyt toimiva permanentti ja liiga-avauksen kynnyksellä maaliin komennuksen saanut Ville Viljala on viimeisenä lukkona täyttänyt kapteeni Korhosen suuret saappaat kauden ensimmäisissä otteluissa varsin mallikkaasti. Haasteet ovatkin nyt hyökkäyspäässä: tiukan prässin keskelläkin palloja on saatava toimitettua kärjessä puurtavalle Wusulle – ja edelleen kohti maalia.

 

TPS sai juuri ottelun alla riveihinsä tutun vahvistuksen, kun hyökkääjä Roope Riskin sopimus- ja pelilupasotku italialaisseura AC Cesenan kanssa selkeni siinä määrin, että RR17 tulee edustamaan kasvattiseuraansa lainasopimuksella jälleen kauden 2013. Riski oli TPS:n mukana myös talven Liigacup-otteluissa, joten vieras ei mies JJK:llekaan ole.

 

Mikäli kevään Liigacupin otteluista tuttu tarkka pelaaminen jatkuu, on odotettavissa vähämaalinen, tiukka kamppailu, jossa erikoistilanteiden rooli korostunee – toisaalta taas aiemmilla kausilla on maaleja riittänyt näissä kohtaamisissa varsin paljonkin. Varmaa on vain, että Veritaksen yleisö saa nähdäkseen kahden laadukkaan ja takuulla nälkäisen joukkueen kohtaamisen!

 

 

Veikkausliigan 4. kierros: TPS – JJK, sunnuntaina 5.5.2013 kello 18:30, Veritas-stadion, Turku

 

 

Aikaisemmat kohtaamiset Veikkausliigassa:

 

7.10.2012

TPS – JJK

1 – 0

29.7.2012

JJK – TPS

2 – 1

21.5.2012

TPS – JJK

2 – 3

28.9.2011

TPS – JJK

2 – 2

24.7.2011

JJK – TPS

1 – 1

20.5.2011

TPS – JJK

2 – 3

1.8.2010

TPS – JJK

2 – 0

2.5.2010

JJK – TPS

0 – 2

27.7.2009

JJK – TPS

1 – 1

27.4.2009

TPS – JJK

0 – 0