Tomi Petrescu – JJK:sta 15-vuotiaana maailmalle, Veikkausliigan mestaruus TamU:ssa ja lopulta upea kotiinpaluu

07.11.2018

Historiallisia saavutuksia nuorten maajoukkueissa, debyytti Englannin Championshipissä 16-vuotiaana, Italia, Kreikka, Romania, Veikkausliigan mestari, Ykkösen mestari…

Viime viikolla 32-vuotias Tomi Petrescu ilmoitti laittavansa toistaiseksi nappulakengät naulaan. Tässä artikkelissä tiivistettynä huikean kansainvälisen ja kotimaisen uran pelanneen JJK-kasvatin tarina!

Tomi Petrescu aloitti jalkapalloilun 5-vuotiaana JJK:n edeltäjän, JyP-77:n junioreissa. Kuten jo aiemmin julkaistussa Mikko Mannisesta kertoneessa artikkelissa tuli esille, oli JJK:n 1985-1986-syntyneiden ryhmä todella ainutlaatuisen vahva juniorijoukkue. Siinä pelasivat muun muassa Tomi, Mikko, Tommi Kari, Pekko Kotamäki ja Tuomas Latikka. Poikia valmensi Tomin isä, Nellu Petrescu, ja joukkueenjohtajana toimi JJK:n taustavoimissa vuosikymmenien ajan lujasti töitä paiskinut Janne Särkkä

-Tuolla ikäluokalla pystyttiin haastamaan senaikaiset Suomen kovimmat junioriseurat HJK ja TPS. Tomi oli hyökkäyspäässä se vaarallisin kaveri henkilökohtaisten taitojensa ja erityisominaisuuksiensa, kuten vapaapotkujen vuoksi, Janne Särkkä muistelee.

Jo 15-vuotiaana Tomi oli noussut kettupaitojen edustusjoukkueeseen ja sitten tie vei nopeasti Kakkosta pelanneesta JJK:sta Leicester Cityyn, Englantiin. Tuo siirto muuttui konkreettiseksi vuonna 2002 Tomin käytyä ensin Leicesterin testileireillä muutamaan otteeseen. Leicesterissä Tomi vietti lopulta kolmisen vuotta. Debyytti Englannin Championshipissä koitti vajaan 17-vuoden iässä, 4. toukokuuta 2003 Wolverhamptonia vastaan. Kauden päätteeksi Leicester nousi Englannin Valioliigaan.

-Itse olin käynyt joskus 1980-luvulla leirillä Leicesterin riveissä. 2000-luvun alussa yhteistyö lämpesi uudestaan ja sen myötähän Leicester kävi pelaamassa myös Jyväskylässä harjoituskaudellaan. He olivat tietenkin kiinnostuneita meidän erittäin lupaavista pelaajista. Kun Tomi kävi leirillä Leicesterissä, hän teki välittömästi vahvan vaikutuksen. Leicester halusi Tomin nopeasti Englantiin, ensin solmittiin akatemiasopimus, joka myöhemmin muutettiin ammattilaissopimukseksi, Särkkä kertoo.

Laitahyökkääjän tontille kotiutunut Tomi pelasi kuitenkin pääasiassa Leicesterin akatemiajoukkueessa. Samoihin aikoihin hän kuului avainpelaajiin Suomen nuorten maajoukkueissa. Jo 2003 Petrescu oli osa Vintiöitä eli alle 17-vuotiaiden maajoukkuetta, kun ikäluokan MM-kisat pelattiin Suomessa. Tomi kuului myöhemmin myös alle 21-vuotiaiden maajoukkueryhmään Markku Kanervan valmennuksessa, kun joukkue selvitti historiallisesti tiensä vuonna 2009 Ruotsissa pelattuihin U21 EM-kisoihin. Itse EM-kisat Tomilta jäivät valitettavasti loukkaantumisen vuoksi sivusuun.

-Jalkapallossa paljon on kiinni onnesta ja ajoituksesta. Ennen 21-vuotiaiden EM-kisoja Tomi oli huippukunnossa ja olisi luultavasti kuulunut avausmiehistöön, mutta loukkaantuminen esti kisareissun. Jos Tomi olisi päässyt näyttämään taitojaan EM-kisoissa, uskon, että kansainvälinen ura olisi saattanut aueta aivan eri tavalla, Särkkä pohtii.


Kuvassa Petrescu keväällä 2017 Veikkausliigan ottelussa HJK:ta vastaan..

Seurajoukkuetasolla Petrescu palasi Leicesteristä Suomeen lopulta vuoden 2004 lopulla eli 18-vuotiaana. Veikkausliiga-debyyttinsä Tomi teki FC Interin paidassa ja iski turkulaisille kaudella 2005 seitsemän maalia. Interissä pelasi tuolloin myös Tomia kolme vuotta vanhempi isoveli, Stefan Petrescu.

Ikimuistoisimmat vuotensa kotimaan Veikkausliigassa Tomi pelasi kuitenkin kausilla 2007-2010 Tampere Unitedin paidassa. 2007 TamU voitti Veikkausliigan mestaruuden, Tomi pelasi jokaisen sarjaottelun ja iski kuusi maalia. Samalla kaudella TamU voitti myös Suomen Cupin.

Kesällä 2007 Petrescu loisti kaiken huipuksi Mestarien Liigan sekä UEFA Cupin karsinnoissa. TamU voitti Mestarien Liigan toisella karsintakierroksella kovan bulgarialaisjoukkueen, Levski Sofian, yhteismaalein 2-0. Ensimmäisessä osaottelussa, jonka TamU kotikentällään voitti 1-0, Tomi iski voittomaalin. Ja vaikka Rosenborg sen jälkeen lopetti TamUn taipaleen Mestarien Liigassa, pääsi joukkue vielä UEFA Cupin karsintaan, jossa se hävisi tiukan taistelun jälkeen ranskalaiselle huippujoukkue Bordeauxille 4-3. Kotiottelussa ranskalaisia vastaan Petrescu iski yhden komeimmista maaleista, mitä suomalaisjengien eurocup-otteluissa on koskaan nähty!

Alla olevilta videoilta voit katsoa Tomin maalit Levski Sofiaa ja Bordeauxia vastaan.

TamU-vuosina ja sen jälkeen Petrescu kävi myös ulkomaan kentillä. Talven 2009 Tomi pelasi Italian toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, Ascolin väreissä lainalla, mutta palasi Tampereelle kesäksi. TamU-aika päättyi lopulta kauden 2010 jälkeen ja talven 2011 Petrescu pelasi Kreikan toiseksi korkeimmalla tasolla, Panthrakikosissa.

Kreikasta Tomi siirtyi takaisin Veikkausliigaan ja FC Honkaan, jossa hän esiintyi edukseen loppukaudesta 2011 sekä kesän 2012. Vielä kertaalleen Petrescu ehti myös ulkomaille edustettuaan ensin 2013 kesällä Ykkösessä FC Hakaa. Valkeakoskelta hän siirtyi nimittäin romanialaisen CSMS Iaşian paitaan. Romaniasta Petrescu palasi Tampereelle ja Ilvekseen, jossa kului vajaat kolme kautta; ensin Ykkösessä 2014 ja sitten Veikkausliigassa 2015 ja osan kaudesta 2016.

Lopulta kesken kauden 2016 koitti hieno hetki, Tomi Petrescu palasi kotiin!

Janne Särkkä oli myös isossa roolissa Petrescun paluussa Jyväskylään.

-Kaikki osapuolet halusivat siirron toteutuvan, ja itse autoin rahoituksen järjestelemisessä. Tomi halusi pelata viimeiset kautensa JJK:ssa ja Jyväskylässä – ja nyt oli otollinen hetki, Särkkä muistaa.


Petrescu esiteltiin Harjun yleisölle 3.8.2016 ottelussa JJK – FC Jazz – siitä viikon päästä hän esiintyi Harjulla FC Hakaa vastaan.

-15 vuotta sitten lähdin, JJK pelasi silloin Kakkosta. Sanoin lähtiessäni, että joskus vielä palaan takaisin JJK:hon – ja toivon mukaan parempana pelaajana. Nyt oli sen aika ja on hienoa olla taas kotona! Kun tulin Harjulle allekirjoittamaan sopimusta, tuli ihan vanhat muistot mieleen. Miten siistiä oli parikymmentä vuotta sitten päästä Unicef-turnauksessa pelaamaan Harjun nurmelle, kun normaalisti vedettiin Viitaniemen hiekkatekonurmella. Nyt on vähän samat fiilikset!

Noin fiilisteli Tomi JJK:n tiedotteessa kesällä 2016. Hän myös kertoi, että tavoitteena on auttaa JJK Veikkausliigaan. Ja tuossahan Tomi sekä koko hieno kettulauma kauden 2016 päätteeksi onnistuivat. Tomi ehti pelata kymmenen ottelua ja iskeä niissä kaksi maalia. Heti ensimmäisessä Ykkösen ottelussaan JJK-paidassa, FC Hakaa vastaan 10. elokuuta 2016, Tomi iski JJK:lle voittomaalin 90+5 minuutilla – se oli hurja matsi se!

Kun Tomi palasi Jyväskylään, aloitti hän myös siviilityöt. Viimeiset pari vuotta hän on tehnyt vakuutusmyyjän töitä. Tämän kauden aikana, joka oli vaikea niin seuralle kuin Tomille henkilökohtaisesti vammojen vuoksi, kypsyi lopulta päätös pelaajauran lopettamisesta. Kauden 2018 Ykkösessä Tomi pystyi pelaamaan vain kuusi ottelua.

Selkävaivojen, perheeseen syntyvän esikoisen ja siviilitöiden yhdistelmä teki lopettamispäätöksestä Tomin mukaan lopulta melko helpon.

JJK onnittelee Tomia upeasta urasta, kiittää kaikista jalkapalloyleisöille ja etenkin JJK-perheelle tarjotuista hetkistä sekä toivottaa onnea jatkoon siviilitöiden ja tulossa olevan perheenlisäyksen tiimoilta!

Tomi Petrescu kotimaan kentillä Ykkösessä ja Veikkausliigassa
2005-2006 FC Inter
2007-2010 Tampere United
2011-2012 FC Honka
2013 FC Haka
2014-2016 Tampereen Ilves
2016-2018 JJK
Yhteensä Veikkausliigassa 207 ottelua ja Ykkösessä 47 ottelua.
Lisäksi lukematon määrä erilaisia Cup-otteluita ja kansainvälisiä matseja.

Ulkomaan kentillä
2002-2004 Leicester City (Englanti)
2009 Ascoli (Italia)
2011 Panthrakikos (Kreikka)
2013 CSMS Iaşi (Romania)

Lisäksi Tomi pelasi kaikissa Suomen nuorisomaajoukkueissa U16-ikäluokasta U21-ikäluokkaan asti.