Tilastopalvelu InStat JJK:n käyttöön kaudella 2022

13.01.2022

JJK ja tilastopalvelu InStat ovat solmineet kautta 2022 koskevan yhteistyösopimuksen koskien JJK:n otteluiden analysointia. Joukkuetason analyysin lisäksi myös yksittäisten pelaajien otteet kentällä analysoidaan. Pelianalyytikkona aloittaa Tuukka Kotimäki.

Jalkapalloon liittyvien tilastojen hyödyntäminen ja niiden analysoiminen on viime vuosina lisääntynyt vauhdilla niin maailmalla kuin Suomessakin erilaisten tilastopalveluita tarjoavien toimijoiden myötä. Urheilusuorituskykyä analysoiva InStat -palvelu onkin ollut jo useamman vuoden ajan mm. Veikkausliigaseurojen käytössä.

InStatin tarjoaman faktan avulla voidaan analysoida tarkasti niin joukkuetoimintaa kuin yksittäisten pelaajienkin otteita. JJK:n pelidatan analysoinnista vastaa alkavalla kaudella kettuperheelle tuttu mies Tuukka Kotimäki, joka aloittaa InStatin käyttöönoton myötä JJK:n pelianalyytikkona.

– InStat tarjoaa valtavan määrän dataa jokaisesta ottelusta. Määritämme kauden alla ne joukkueen pelaamista koskevat muuttujat, joiden kehitystä seuraamme. Valinta perustuu joukkueen pelitapaan ja -suunnitelmaan. Kehitys näissä muuttujissa on yksi osoitus joukkueen pelin kehittymisestä haluttuun suuntaan. On kuitenkin tärkeä muistaa, että data ja videot ovat vain osa joukkueen suoritustason parantamiseksi eivätkä pelkät numerot tietenkään määritä kaikkea. Joukkueen pelianalyysin lisäksi pelaajat saavat säännöllisesti henkilökohtaista palautetta oman pelipaikkansa vaatimusten osalta. Näin ollen yksilöllinenkin seuranta on vahvasti mukana, Kotimäki kertoo.

Siviilityönään erityisopettaja toimiva 36-vuotias Kotimäki on toiminut aiemmin JJK:ssa 95-ikäluokan valmentajana sekä seuran Veikkausliiga-tilastovastaavana. Valmentajakokemusta hänellä on yhteensä 15 vuoden ajalta sisältäen JJK:n lisäksi pestit mm. Palokan Riennon valmennuspäällikkönä ja Fortum Tutorina sekä Keski-Suomen piirijoukkueen 01- ja 02-ikäluokkien vastuuvalmentajana. InStat-analytiikkaa hän on tehnyt yhden kauden ajan. Keskisuomalaiselle futisyleisölle mies on tullut kahden edellisen kauden aikana tutuksi FC Vaajakosken Ruutu-lähetysten kommentaattorin roolistaan.

Toni Lehtisellä ja JJK:n organisaatiolla oli iso tahtotila saada minut remmiin mukaan ja Tonin esittelemät ajatukset joukkueen ja valmennustiimin toiminnasta vakuuttivat minut siitä, että tämä on looginen seuraava askel myös oman futisosaamiseni kannalta. On hienoa päästä työskentelemään tähän taustatiimiin sekä kohdata jälleen useita, eri ikäluokissa ja joukkueissa valmentamiani pelaajia. Odotan tulevalta kaudelta todella ammattimaista tekemistä niin kentän rajojen sisä- kuin ulkopuolellakin, Kotimäki toteaa.

Kotimäki analysoi tulevalla kaudella JJK:n pelidataa