Sunnuntaina vastassa JBK

03.07.2021

Kettupaidat matkustavat sunnuntaina Kakkosen kauden kolmannessa vierasottelussaan Pietarsaareen, missä vastassa on Jakobstads Bollklubben eli tuttavallisemmin JBK.

JBK on kuulunut koko 2000-luvun ajan Kakkosen niin sanotun pohjoislohkon vakionimiin käyden tämän vuosituhannen aikana vain parin kauden verran hakemassa vauhtia sarjatasoa alempana Kolmosessa. Kahdella edellisellä kaudella (2019 ja 2020) pietarsaarelaiset ovat napanneet kauden päätteeksi omassa lohkossaan nelossijan, joten kyseessä on varsin laadukas ja tasaisesti viime vuosina suorittanut joukkue, joka tähyilee sarjan kärkisijoille.

Miesten Ykkösessä piikkipaikkaa pitävän FF Jaron farmisopimusseura JBK on yksi Kakkosen C-lohkon monista seuroista, jotka toimivat Ykkösen tai Veikkausliigaseurojen farmiseuroina ja joiden pelaajisto voi elää jonkin verran ottelusta toiseen kauden aikana.  JBK:n nimekkäin pelaaja on lienee kokenut, 33-vuotias Jaro-ikoni Jonas Emet, jolla on vyöllään pari sataa Veikkausliiga-ottelua, joissa keskikenttämies on iskenyt peräti 43 maalia. Toistaiseksi parhaimpana maalintekijänä on kunnostautunut Jaron nuori keskikenttäpelaaja Benjamin Östman neljällä osumallaan. Viime kauden tehokkain maalintekijä Kevin Larsson seuraa perässä kolmella maalillaan.

JBK on kerännyt kahdeksasta pelaamastaan ottelusta 12 pistettä (3 voittoa, 3 tasapeliä ja 2 tappiota), joka oikeuttaa sarjataulukossa seitsemänteen sijaan. Edelliskierroksella JBK kohtasi paikallispelissä vieraskentällä toisen perinteikkään seuran rannikolta, kokkolalaisen GBK:n. Kris Hucksteppin valmentaman vierasjoukkueen hallinnasta huolimatta ylärimaa lähemmäs maalia ei päästy ja näin derby päättyi sopuisaan 0-0-tasapeliin.

Vierasjoukkue JJK on äitynyt viime kierroksilla hurjaan vireeseen ja ei ole päästänyt maaliakaan omiin viimeisessä viidessä ottelussa. Viidestä viimeisestä ottelusta neljä on pelattu kotikentällä ja siellä tämän kauden saldo onkin komeasti neljä voittoa neljässä ottelussa maalierolla 13-0. Viimeisimpänä kettujen käsittelyssä kaatui viime keskiviikkona Närpes Kraft selvin lukemin 5-0. Robin Saastamoinen iski ensimmäisellä jaksolla kaksi reppua ja toisella jaksolla JJK menikin menojaan, Joel Pasasen, Antti Åken ja Maxime Nzezan osumilla. Kaksi viimeksi mainittua tekivät ottelussa myös ensimmäiset maalinsa JJK:n edustusjoukkueen paidassa. Sarjataulukossa JJK on 13 pisteellä sijalla neljä, mutta on pelannut yhden tai jopa kaksi peliä muita joukkueita vähemmän.

Antti Åke puski JJK:n 3-0-johtoon tehden samalla ensimmäisen osumansa Kettupaidassa

– Peli oli suhteellisen hyvin hallinnassa täydet 90 minuuttia ja meidän pallollinenkin peli on menossa koko ajan parempaan suuntaan. Puolustussuuntaan oma maali on pysynyt puhtaana jo 5 peliä putkeen, joten siihen on pakko olla tyytyväinen. Vaikka viisi maalia tehtiinkin niin edelleen pystytään olemaan tehokkaampia maalipaikoissa, jotta voidaan kääntää tulevaisuudessa myös tiukemmat pelit meille, etenkin sellaiset joissa ei saada luotua yhtä montaa paikkaa kuin Kraftia vastaan, täydet minuutit JJK:n keskikentällä häärinyt Ville Kirvesoja pohdiskelee.

Viime kaudella JJK ja JBK kohtasivat kertaalleen Pietarsaaressa, jolloin Kettupaidat veivät pidemmän korren 2-3-lukemin. JJK vei ensimmäistä jaksoa täysin ja johti tauolle mentäessä peliä jo 0-3, Mikko Mannisen ja kapteeni Saastamoisen osumilla. Toisen jakson alkuun JBK suoritti useita vaihtoja ja peli alkoi muuttua niiden myötä fyysisemmäksi ja rikkonaisemmaksi, mikä auttoi kotijoukkuetta pääsemään takaisin jo ratkenneelta vaikuttaneeseen otteluun. JJK piti kuitenkin pintansa ja vei pisteet mukanaan Jyväskylään. Voitto oli JJK:lle sikäli harvinainen, että se onnistui voittamaan viime kaudella vain kaksi vierasottelua. Kuluneellakin kaudella voittotili on avaamatta vieraspelien osalta ja sitä lähdetäänkin nyt hakemaan. Kotijoukkue JBK ei ole hävinnyt tällä kaudella vielä kertaakaan kotikentällään, joten haaste on iso.

– JBK on ollut tälläkin kaudella hyvä kotijengi ja meillä taas on vielä kauden avausvoitto vieraissa ottamatta, joten tiukka ja helteinen taistelu pisteistä varmasti luvassa sunnuntaina. Joukkueessa on kuitenkin hyvä pöhinä tällä hetkellä ja täysi luotto siihen, että ensimmäinen vierasvoitto ja pisteet käydään Jyväskylään hakemassa, Kirvesoja uskoo.

JJK:n sairastupa näyttää lähestulkoon tyhjältä näin pelipäivän aattona, mutta lähestyvä palvelukseenastumispäivä tulee verottamaan tulevien otteluiden kokoonpanoa etenkin hyökkäyspään osalta, sillä peräti neljä pelaajaa (Niklas Kauppinen, Joel Pasanen, Maxime Nzeza ja Altin Pllana) siirtyy armeijan harmaisiin ensi maanantaina.

JBK:n kotipelit on striimattu tällä kaudella SolidSport-palvelussa osoitteessa: solidsport.com

Palloliiton virallinen tulosseuranta löytyy täältä.

JBK – JJK || 4.7.2021 || klo 18:30 || Pietarsaaren länsikenttä (Västerplan)