”Ketut vastaan sudet” – tiesitkö tämän JJK:n eurovastustajasta?

17.07.2012

Torstain herkullista jalkapallojuhlaa odotellessa on hyvä tutustua tarkemmin JJK:n UEFA Europa Leaguen toisen kierroksen vastustajaan FK Zetaan ja seuran kotimaan Montenegron jalkapalloon.

 

Ystävämme Ivica Madzarovic ylläpitää montenegrolaista jalkapallosivustoa CG Fudbal ja kertoessamme että JJK:lla on laaja yhteisö joka mielellään tutustuisi tarkemmin torstain eurovastustajaan, hän ystävällisesti kirjoitti alla olevan artikkelin.

 

 

FK Zeta Golubovci

 

Zeta kotikentälläänFK Zeta perustettiin vuonna 1927 nimellän FK Danica. Vuonna 1955 seura muutti nimensä nykyiseen muotoon FK Zeta. Golubovci-sana koko nimen perässä tarkoitta Golubovcin kylää/lähiötä, joka on osa Montenegron pääkaupungin Podgorican kaupunkialuetta.

 

Zeta pelasi pitkään alemmissa divisioonissa silloisen Jugoslavian sarjoissa, mutta aloitti rakettimaisen (tai sanotaanko JJK-maisen? toim. huom.) nousun kohti huippua vuonna 1996 noustessaan ensimmäiseen divisioonaan. Kaudella 2000 olikin jo edessä nousu korkeimmalle sarjatasolle, jossa vain muutaman vuoden jälkeen kaudella 2003-2004 tuloksena oli upea pronssisija Belgradin jättiseurojen Punaisen tähden ja Partizanin viedessä kirkkaammat mitalit.

 

Montenegron itsenäistyessä valtioliitosta Serbian kanssa vuonna 2006 alkoi myös maan oma pääsarja. Zeta vei heti ensimmäisen mestaruuden nimiinsä ja pääsi näin osallistumaan seuraavan vuoden UEFA Champions’ Leaguehen. Joukkue osoitti heti iskukykyään etenemällä toiselle kierrokselle, jossa skottisuuruus Glasgow Rangerskin oli ahtaalla, lopulta jatkaen vain parin maalin erolla. Upean eurodebyytin jälkeen Zeta on selvittänyt tiensä aikaisemminkin jo kahdesti myös UEFA Europa Leagueen, joten joukkueella on runsaasti kokemusta eurokentistä.

 

FK Zetan logo

Monet pitävät joukkueen parhaimpana pelaajana hyökkääjä Zarko Koracia. Korac on kaikkien aikojen montenegrolainen maalipyssy ja on tykittänyt Zetan riveissä komeat 62 maalia. Korac ei pelannut tämän vuoden UEFA Europa Leaguen ensimmäisellä kierroksella, mutta palaa nyt JJK-otteluissa Zetan riveihin lainasopimuksen päätyttyä moldovalaisen FC Sheriff Tiraspolin kanssa.

 

Seuran päävalmentajana toimii Rade Vesovic ja joukkue pelaa kotiottelunsa liigassa noin 7000 katsojan Stadium Tresnjicalla. UEFA Europa League -ottelut pelataan kuitenkin pääkaupunki Podgorican Stadium Pod Goricomilla, jonka kapasiteetti on 12 000 katsojaa.

 

Kuten seuran logostakin näkyy, joukkueen tunnuseläin on susi ja joukkuetta kutsutaankin myös nimellä Sudet.

 

 

Montenegron liiga ja maajoukkue

 

Montenegron oma pääsarja käynnistyi vuonna 2006, ja kuten todettua Zeta voitti heti ensimmäisen mestaruuden. Sen jälkeen ykköspallin ovat ottaneet Buducnost ja Rudar kaksi kertaa sekä Mogren kerran. Sarjassa pelaa 12 joukkuetta ja kausi kestää etelä-/keskieurooppalaisen mallin mukaisesti syksystä kevääseen.

 

Montenegron maajoukkue pelasi ensimmäisen maaottelunsa vuonna 2006 Unkaria vastaan. Joukkueen lempinimi on suomeksi käännettynä Rohkeat Kotkat. Maa osallistui EURO 2012 -karsintoihin kovassa lohkossa, jossa pelasivat Englanti, Sveitsi, Wales ja Bulgaria. Montenegro sijoittu lohkossaan upeasti toiseksi vain Englanti edellään, ja eteni jatkokarsintoihin Tsekkejä vastaan. Maajoukkueen tunnetuimpia pelaajia ovat Mirko Vucinic (Juventus), Stevan Jovetic (Fiorentina) ja Stefan Savic (Manchester City.) Maan jalkapalloliiton puheenjohtajana toimii ex-AC Milan Dejan Savicevic.

 

 

Iso kiitos Ivicalle, käykääpäs katsomassa hänen sivustoaan osoitteessa www.cg-fudbal.com – siellä on tuttuja kasvoja heti etusivulla!

 

UEFA Europa Leaguen toiselle kierrokselle tiensä selvittänyt JJK kohtaa montenegrolaisen FK Zetan torstaina 19.7. klo 19:00 Harjun ELY-stadionilla Jyväskylässä. Liput kätevästi Lippupalvelun verkkopalvelusta klikkaamalla tästä – tervetuloa!

 

P.S. Myöhemmin tänään julkaisemme meidän Waarimme tarkan analyysin vastustajasta. Miten käy, syökö susi ketun vai toisinpäin?