”Fyysinen ylivoima JJK:lla”

19.07.2012

JJK:n euroseikkailun ensimmäinen askel on otettu, kun Kettupaidat raivasivat komeasti tieltään norjalaisen Stabaekin ja etenivät UEFA Europa Leaguen karsinnoissa toiselle kierrokselle. Pelaajana joukkueen kokeneimpiin lukeutuvan ja tällä kaudella myös valmennusryhmään kuuluvan Juha Pasojan mukaan joukkueen tunnelmat ovat tärkeän ottelun alla hyvät.

 

– Ihan hyvät fiilikset joukkueessa on. Turun peli on saatu pyyhittyä mielestä ja on päästy hyvin latautumaan.

 

Torstaina Kettupaidat aloittavat UEFA Europa Leaguen toisen karsintakierroksen kohtaamalla montenegrolaisen FK Zetan kotikentällään. Pasoja toteaa, että vastus ei ole tuttu.

 

– Zeta on mielenkiintoinen ja haastava vastus – tiedämme joukkueesta etukäteen hyvin vähän verrattuna vaikka juuri Stabaekiin, johon pystyimme tutustumaan paljon paremmin. On sitä tietenkin katseltu pätkiä Youtubesta ja muuta, mutta eihän niistä oikein kunnon kuvaa joukkueen pelityylistä saa. Tuolta Euroopan suunnalta tulevat joukkueet kuitenkin ovat yleensä melko samantyyppisiä: taitavia ja vikkeliä pelaajia, Paso tuumii.

 

Kokenut toppari muistuttaa kuitenkun myös, että omaan pelaamiseen keskittyminen on tärkeintä.

 

– Meidän on myös pystyttävä pitämään pää kylmänä ja keskityttävä omaan peliin, eikä lähteä mukaan heidän peliinsä – jos siellä aletaan mussuttamaan tuomarille ja muuta, toteaa Pasoja viitaten vastustajan mahdollisesti kuohahtelevaan temperamenttiin.

 

 

paso_jjk_stabaek_050712

   Tunde, Paso ja Grubo juhlivat parin viikon takaista Stabaek-voittoa

 

 

Kuuma Serbia, fanaattiset kroaatit – fyysinen JJK

 

Pitkällä urallaan Pasoja on jo ehtinyt käväistä pariinkin otteeseen pelaamassa entisen Jugoslavian alueen maissa, joihin Montenegrokin lukeutuu. Noilta reissuilta on kokemuksia balkanilaisesta jalkapallosta tarttunut matkaan.

 

– Hakan kanssa käytiin Belgradissa. Se oli tiukka ottelu, mutta saimme siitä hyvän tuloksen ja menimme jatkoon, Paso muistelee Intertoto cupin ottelua vuodelta 2002. Haka pudotti tuolloin jatkosta serbialaisen Obilic Belgraden.

 

– Siellä oli todella kuuma – jotain ihan järkyttävää. Jotain semmoista varmaan ensi viikollakin on luvassa, pohtii konkari päätään pyöritellen.

 

Myöhemmin Haka kohtasi Europa Leaguen edeltäjän, UEFA Cupin puitteissa kroatialaisen Hajduk Splitin. Tuolloin ottelupari päättyi 2-2 ja kroaatit menivät jatkoon vierasmaalisäännön turvin.

 

– Heillä oli teknisesti todella taitavia pelaajia. Nekin olivat tiukkoja otteluita, mutta he olivat sen piirun verran meitä edellä ja menivät sitten jatkoon. Sieltä jäi mieleen todella fanaattinen kotiyleisö.

 

Zeta eteni toiselle karsintakierrokselle pudotettuaan jatkosta armenialaisen Pyunik Yerevanin. Norjassa useammankin vuoden pelannut Pasoja näkee vastustajan olevan jälleen varsin hyvin voitettavissa.

 

– Itse asiassa en usko, että vastus juurikaan kovenee ensimmäiseen kierrokseen verrattuna. Täysin erilainen joukkue se varmasti tosin on mitä Stabaek – tuskin niin fyysinen. Fyysinen ylivoima onkin tässä parissa todennäköisesti JJK:lla.

 

– Ja niinhän sitä on totuttu ajattelemaan, että täällä Skandinaviassa tavaramerkkinä on fyysinen peli, kun taas Balkanin maissa se on pallollinen taito. Mutta kyllähän heiltäkin isoja kavereita löytyy, Paso toteaa.

 

 

Alussa ryminällä, ”mutta joku järki siinäkin”

 

Kuluneella kaudella JJK:n valmennusryhmään kuuluva Pasoja toteaa, että valmennuksen näkökulmasta europeleihin liittyy erityisen suuria haasteita juuri vastustajan tuntemattomuuden takia.

 

– Ei ennen liigaotteluita tarvitse samalla tavalla kertoa pelaajille, että tällainen joukkue on kyseessä, Veikkausliigaseurat ovat kuitenkin jo niin tuttuja kaikille. Euro-otteluissa taustatyötä on tehtävä paljon enemmän – se on se suurin ero. Itse otteluun valmistautuminen menee valmennuksen näkökulmasta pitkältikin sitten samoin kuin liigaotteluihinkin lähdettäessä.

 

JJK lähtee luonnollisestikin hakemaan Zetaa vastaan kotonaan mahdollisimman hyvää tulosta ja eurocupien hengessä tärkein on oman maalin varjelu – vierasmaalit kun näissä otteluissa ovat niin ratkaisevassa roolissa.

 

– Se on tärkeintä, että saataisiin pidettyä nollat omassa päässä, siitä olisi parempi lähteä toiseen osaotteluun.

 

JJK:n eräs helmasynti kuluneella kaudella on ollut otteiden epätasaisuus: hyvää ensimmäistä puoliaikaa on saattanut seurata pahimmillaan romahtaminen toisella jaksolla. Stabaekia vastaan Harjun ELY-stadionolla nähtiin kuitenkin eräs kauden kokonaisuudessaan tasapainoisimmista esityksistä ja se palkittiin lopulta jatkopaikalla.

 

– Tässä ensimmäisessä osaottelussa olisi pystyttävä jälleen pelaamaan kokonainen, ehjä 90-minuuttinen. Ja tietenkin sitten pyritään tekemään maaleja itse siihen, Paso sanoo.

 

– Hyvän, kokonaisen ottelun pelaaminen vaatii hyvää keskittymistä kaikilta – koko sen reilun 90 minuutin ajan.

 

Kun kaksi toisilleen aiemmin varsin tuntematonta joukkuetta kohtaavat ensimmäistä kertaa, menee ottelun alussa todennäköisesti jonkin aikaa hieman tunnustellen ja toisen pelitapaan tutustuen.

 

– Varmasti alussa pyritään vähän katsomaan, miten vastustaja pelaa. Mutta kyllä me kotona lähdetään maaleja hakemaan ja sitä kautta rynnistetään heti alussa – mutta järki siinäkin on pidettävä päässä!

 

 

JJK – FK Zeta torstaina 19.7. klo 19:00 Harjun ELY-stadionilla Jyväskylässä. Liput kätevästi Lippupalvelun verkkopalvelusta klikkaamalla tästä – tervetuloa!