MP vei tiukan taiston maalein 0-1

20.08.2023
Kuva: Aleksi Tarvonen pelasi täydet minuutit JJK-debyytissään

Pitkän tauon jälkeen Harjun sametille palannut kettulauma laittoi vierailijansa tiukoille, mutta taipui lopulta maalein 0-1. Sarjan voitosta ja Veikkausliiga-paikasta tiukasti taisteleva MP nousi voitolla tasapisteisiin sarjakärki Gnistanin kanssa. 100-vuotiaan jyväskyläläisen seurapalloilun kunniaksi joukkueet pelasivat perjantaina sinivalkoisissa väreissä.

Suosikkina otteluun lähtenyt Mikkelin Palloilijat oli ottelun alkupuolella yllättävänkin passiivinen ja vetäytyi alas JJK:n hallitessa palloa ja tukkiessa hyvin keskustan. Myös JJK:n rakentelu oli kuitenkin alkuun hidasta ja se joutui suorittamaan ensimmäisen vaihtonsa jo varhain, kun Mikko Manninen joutui jättämään kentän vain kahdeksan peliminuutin jälkeen. Mannisen vamman vakavuudesta ei tätä kirjoittaessa ole vielä tietoa. Mannisen korvasi pelikentällä Joel Pasanen.

Ensimmäistä varsinaista maalipaikkaa saatiin odottaa 13. minuutille, kun Oskar Pihlaja pujotteli itsensä keskeltä vetopaikkaan. Laukaus tuli kuitenkin puolustuksen blokkaamaksi. Parin minuutin päästä oli Shirman Osson vuoro kokeilla, MP-vahti Aleksi Honka-Hallila kuitenkin torjui yrityksen etukulmasta.

MP tuli otteluun hieman erikoisella ryhmityksellä ja joutuikin reagoimaan ja tekemään siihen muutoksia jo varhaisessa vaiheessa, kun se ei saanut omaa peliään käyntiin. Jakson puolivälin lähestyessä se alkoi saada juonesta paremmin kiinni ja pääsi luomaan painetta myös kotijoukkueen päähän. Etenkin MP:n maalitykki Santeri Stenius oli useaan otteeseen JJK-puolustuksen kiusana, mutta hyvän pelin maalillaan pelannutta Ville Viljalaa ei hyökkääjä päässyt yllättämään.

23. minuutilla yleisö niin koti kuin vierasjoukkueenkin kannattajakatsomossa haukkoi jo henkeään, kun Honka-Hallila tuli kauas maaliltaan vastaan korkeaa purkupalloa, mutta ensiesiintymisensä JJK-paidassa tehnyt KTP-laina Aleksi Tarvonen ehtii rynnätä putoavaan palloon ensimmäisenä ja nappaa sen kovasta vauhdista mukaansa. Mies yrittää vielä laukoa pallon tyhjäksi jääneeseen maaliin, mutta Lauri Sahimaa ehtii viime hetkellä blokkaamaan yrityksen.

38. minuutilla Lari Liukkosen antama kulma kiertää vaarallisesti maalille, mutta painuu lopulta Tarvosen päätä hipoen ohi takatolpan. Seuraavassa tilanteessa mennäänkin jo toiseen päähän, missä Juho Luoma pelastaa pallon maaliviivan tuntumasta väljemmille vesille. Parin minuutin päästä JJK tulee jälleen. Tarvonen lähettää Pihlajan karkumatkalle, miehen tulinen kuti viuhuu kuitenkin ohi vasenta tolppaa hipoen.

MP aloittaa toisen jakson hyvin ja myllyttää JJK:n maalia kohti. Kettupuolustus ja Viljala kuitenkin selvittävät tilanteet ja paineen. JJK hakee muutaman kerran pystypalloilla Tarvosta kärjestä, mutta sinipaitojen puristuksessa pallo ei yllä aivan hyökkääjälle asti.

57. minuutilla vierasjoukkue on erittäin lähellä siirtyä johtoon, kun Stenius pääsee kaksin Viljalan kanssa. Viljala esittää kuitenkin komean torjunnan ja nollaa jälleen kerran Ykkösen maalipörssin kärkimiehen.

Tunnin kohdalla MP-maalia kohti edennyt Tarvonen kaadetaan sääntöjen vastaisesti aivan rangaistusalueen tuntumassa. Liukkosen vapari näyttää jo kiertävän maaliin, mutta kiertää lopulta liiaksi oikealle.

65. minuutilla vierasjoukkue saa vihdoin pallon maaliin, kun peliväline päätyy kulmapotkutilanteen päätteeksi kolmen puskun kautta lopulta maaliverkkoihin asti ja MP siirtyy 0-1-johtoon.

73. minuutilla Liukkonen on jälleen antamassa vapaapotkua. Honka-Hallila torjuu vaparin, mutta pallo jää pelattavaksi alueelle ja päätyy lopulta Liukkoselle takaisin, joka kokeilee vastapalloon. Yritys onkin hyvä ja Honka-Hallilla joutuu akrobaattisesti venyttämään maalillaan. Peliväline liitelee vain vähän ohi takatolpan. Ei uppoa sitten millään.

Johtoasemaan päässyt MP vetäytyy loppua kohti jälleen alemmas ja JJK hakee tasoitusta loppuun saakka. Tuhannen taalan paikka aukeaakin Pasaselle kymmenisen minuuttia ennen loppua, kun Liukkonen tarjoilee upean syötön ja Pasanen pääsee Honka-Hallilan kanssa vastakkain. Miehen sijoitus takakulmaa kohti ohittaa jo maalivahdin, mutta lopulta kierrettä on liiaksi ja pallo kiertää takatolpan väärältä puolelta ja yli päädystä.

Lisäajalla pääsee vielä Antti Åke puskemaan pilkun tuntumasta, mutta Åken pusku, kuten niin monet muutkin yritykset, painuu sekin lopulta ohi maalin. Näin pisteet matkaavat Mikkeliin tiukan väännön päätteeksi, ja vaikka todella lähellä se käykin, JJK ei saa palloa maaliin lukuisista paikoistaan huolimatta.

JJK-debyytissään ysikymppisen pelannut Aleksi Tarvonen harmitteli pelin jälkeen käyttämättä jääneitä maalipaikkoja, mutta kertoi, ettei joukkue ole tappioputkesta huolimatta suinkaan heittänyt hanskoja tiskiin.

– Innolla tulin tänne ja kiva päästä pelaamaan. Mut on otettu hyvin vastaan, vaikka onkin vasta muutamat treenit alla yhdessä. Paljon hyviä pelaajia ja hyviä tyyppejä on joukkueessa ja hyvin oon päässyt sisään. Varmasti myös parannetaan yhteispeliä, kun saadaan lisää pelejä ja treenejä alle yhdessä, Tarvonen uskoo.

– Ajoittain me pelataan tosi hyvin, mutta nyt on vaan se tilanne, että kun ei pompi niin ei pompi, mutta ei missään nimessä saa laittaa päätä kaivoon vaan meidän pitää vaan jatkaa hyvää työntekoa ja uskoa, että se pallo alkaa myös pomppia sinne maaliin. Tänäänkin lopulta tosi pienet marginaalit ratkaisi, kaveri sain yhden erikoistilannemaalin ja meillä oli muutama hyväkin paikka, mutta tänään ei pomppinut. Taistelu jatkuu!

Kauaa ei ehdi kettumiehistö huilaamaan, sillä seuraavan kerran se pelaa jo ylihuomenna tiistaina, kun Harjulle saapuu vieraaksi niin ikään yksi kärkijoukkueista, Tammisaaren EIF. Otteluisäntinä toimivat Keskimaa sekä Gradia. Myös seuraavan kierroksen ottelu pelataan Harjulla 29.8., kun JJK isännöi Järvenpään Palloseuraa. Molempien otteluiden ennakkoliput ovat myynnissä sivun oikean reunan JJK Shopissa.