Mikko Manninen – Korpilahdelta FC Hakan ja TPS:n kautta jyväskyläläisen futiksen esikuvaksi

04.11.2018

Taiteilija, taituri, esimerkki, kalamies, valmentaja..

Tällä viikolla uutisoitiin kahden JJK-legendan siirtymisestä muihin tehtäviin. Mikko Manninen aloittaa joulukuun alussa JyPK:n naisten liigajoukkueen päävalmentajana sekä seuran valmennuspäällikkönä. Tomi Petrescu pistää nappikset naulaan ja keskittyy toistaiseksi siviilityöhön. Jalkapallon ystävät varmasti näiden kahden herran tarinat tuntevat, mutta kerrataan vielä.

Tässä artikkelissa tiivistettynä Mikko ”Manu” Mannisen huikea ura Veikkausliigassa ja Ykkösessä!

Korpilahdella syntynyt Manninen aloitti futiksen Korpilahden Martin riveissä ja siirtyi JJK:hon 15-vuotiaana. Ennen jalkapallon valitsemista ja JJK:n edustusjoukkueeseen liittymistä Manu ehti pelata myös jääkiekkoa ja salibandya – jälkimmäisessähän hän on voittanut nuorten maailmanmestaruuden vuonna 2003.

Kun Manu liittyi JJK-leiriin, valmensi JJK:n 1985-1986-syntyneiden ikäluokkaa Tomin isä Nellu Petrescu.

-Pelattiin Mikkoa ja Korpilahden Martin joukkuetta vastaan ja vaikka voitettiin peli selvästi, erottui Mikko edukseen Korpilahden porukasta. Sanoin joukkueenjohtajana toimineelle Janne Särkälle, että jututtaisiko hän Mikkoa ja Mikon äitiä. Näin Mikko sitten lopulta saatiin JJK:n riveihin, Nellu muistelee.

-Se ikäluokka oli JJK:ssa ihan huikea. Käytiin Italiassa voittamassa tosi tasokas turnaus, jossa pelattiin muun muassa Palermoa, Inter Milania yms. vastaan. Siitä porukasta nuorten maajoukkueisiin pääsi viisi pelaajaa; Mikko, Tomi Petrescu, Tommi Kari, Pekko Kotamäki ja Tuomas Latikka. Pojat olivat jo ihan nuorina sellaisia, että he kysyivät asioita ja halusivat oppia. Mutta emme treenanneet liikaa, vaan pääasia oli, että pojilla on hauskaa, eikä kukaan kyllästy, Nellu Petrescu jatkaa.


Kuvassa Mikko Manninen Veikkausliigan ottelussa Vaasan Palloseuraa vastaan keväällä 2013.

Kauden 2004 jälkeen FC Haka nappasi Mikko Mannisen Valkeakoskelle. Näin ollen Manninen siirtyi 19-vuotiaana Kakkosta pelanneesta JJK:sta juuri Veikkausliigan mestaruuden voittaneeseen seuraan. Manu pääsi siis nuorena lupauksena mukaan heti Suomen absoluuttiselle huipulle ja sai oppia muun muassa legendaariselta Valeri Popovitsilta.

-Manu nousi jo nuorena esiin, sillä hänessä yhdistyivät taito ja peliäly, ajatuksen nopeus, niin hyvin. Rooli kuin rooli, mihin Manun silloin laittoi keskialueella, niin homma toimi, Nellu Petrescu toteaa.

Ensimmäisellä Veikkausliiga-kaudellaan 2005 Manninen pääsi pelaamaan Hakassa 23 ottelua ja iski niissä kaksi maalia. Sen jälkeen hän ei avauskokoonpanon paikasta luopunut – kausilla 2006 ja 2007 Manu pelasi FC Hakan jokaisessa Veikkausliigan ottelussa. Kaudella 2006 FC Haka nappasi SM-pronssia ja 2007 hopeaa. Suomen Cupissa Manu oli päässyt juhlimaan kultaa jo ensimmäisellä Haka-kaudellaan 2005. Vuonna 2006 Valkeakosken kaupunki palkitsi Manun vuoden jalkapalloilijana.


Kuvassa Manninen ampuu maalin ex-seuraansa FC Hakaa vastaan kaudella 2015 – Hakassa Manu nousi Suomen absoluuttiselle huipulle 10 vuotta aiemmin..

Myös maajoukkueen mukaan Manninen pääsi; muun muassa Italian leirille talvella 2007 ja Kyproksen leirille talvella 2008. Talvella 2007 Manu kävi testileirillä Hollannin pääsarjaseura NEC Nijmegenissä, mutta ura jatkui kuitenkin Veikkausliigassa ja FC Hakan väreissä.

Kaudella 2008 Manninen voitti Veikkausliigassa annettujen maalisyöttöjen tilaston!

Kauden 2008 jälkeen Manu siirtyi FC TPS:n raitapaitaan Turkuun. 2009 ja 2010 TPS sijoittui Veikkausliigassa pronssille, ja molemmilla kerroilla Manninen oli isossa roolissa turkulaisten hyökkäyspelin rakentelijana. Ja myös Turun Palloseurassa Manninen voitti Suomen Cupin kultaa eli kaudella 2010.

Kaudeksi 2011 Manu palasi kotiin – ja jälleen päästiin juhlimaan, kun JJK saavutti toistaiseksi ainoan Veikkausliigan mitalinsa, pronssin. Manninen iski itse kuusi maalia ja ennen kaikkea rakenteli oveluudellaan maalipaikkoja, kun Babatunde Wusu ja Tamas Gruborovics heiluttelivat verkkoja hurjaa tahtia.


Kaudella 2011 Manu taituroi JJK-paidassa palattuaan kotikaupunkiin TPS:n riveistä..

Tuosta upeasta kaudesta aina syksyyn 2018 Manninen edusti JJK:ta. Kun 2013 kettupaidat putosivat Veikkausliigasta, nuorennettiin joukkuetta rajusti, mutta Manninen jäi. Manu onkin ollut todella suuri esimerkki niin kentällä kuin sen ulkopuolella lukemattomille nuorille ketuille. Lopulta myös valmentaminen astui Manun kuvioihin, vaikka mies olikin uhonnut, ettei koskaan moiseen puuhaan ryhdy. Kauden 2013 jälkeen Manninen ehti toimia muun muassa usean kauden ajan vastuuvalmentajana JJK:n B-junioreissa ennen kuin kaudeksi 2018 hänet nostettiin päävalmentajaksi edustusjoukkueeseen yhdessä Janne Korhosen kanssa – sen jälkeen, kun Juha Pasoja päätti ottaa vastaan hänelle tarjotun pestin Ghanan pääsarjasta.

-Manun kanssa ehdin pelatakin useamman kauden yhdessä, ensin Hakassa ja sitten JJK:ssa. Aivan loistava pelaaja, joka oli helppo löytää kentällä. Olisi ansainnut päästä ulkomaan kentillekin, kommentoi Mannista Juha Pasoja.

Kesästä 2013 lähtien kevääseen 2018 asti Pasoja toimi siis Mannisen valmentajana JJK:n edustusjoukkueessa.

-Manu oli valmennettavana myöskin loistava, sillä hän haastoi valmentajaa koko ajan sopivalla tavalla. Hän oli myös valmentajan kehityksen kannalta hyvä pelaaja, Pasoja näkee.

Ja vaikka valmentaminen oli astunut myös Manun omiin kuvioihin yhä vahvemmin, ehti hän kertaalleen nostaa vielä pelaajanakin JJK:n Veikkausliigaan. Kaudella 2016 JJK voitti Ykkösen – viimeisessä ja ratkaisevassa ottelussa JJK kaatoi AC Oulun 2-1; molemmat maalit viimeisteli Mikko Manninen!

Alla olevalla videolla nuo upeat hetket ja Manun maalit.

Äskettäin päättyneellä Ykkösen kaudella 2018 Manninen toimi haastavassa tuplaroolissa. Valmentamisen ja pelaamisen yhdistelmä on todellisuudessa hankala – kuinka keskittyä sataprosenttisesti molempiin hommiin. Tämän haasteen myös Manu myönsi kauden aikana.

-Minun ikäiselle pelaajalle Suomessa pelaaminen ei ole kovin tuottoisaa hommaa, ja vaikka nautin pelaamisesta ja voisin pelata vielä 40-vuotiaaksi, niin ajatukset kääntyvät koko ajan enemmän valmentamisen puoleen ja omat tavoitteeni ovat kääntyneet sinne. Kun sytyn jostain, niin haluan olla siinä paras ja sama pätee myös valmentamiseen, totesi Manninen Jalkapallon Pelaajayhdistyksen haastattelussa kauden päätyttyä.

Kun ilmeni, ettei JyPK:n päävalmentajana kolme kautta toiminut Jukka Västinen jatka tehtävässään, avautui mahdollisuus päävalmentajana kehittymiseen Naisten Liigan puolelta. Samalla Manu toimii valmennuspäällikkönä vastaten valmennuslinjauksista liigajoukkueen lisäksi JyPK:n 2-joukkueen, U18- ja U16-tyttöjen ryhmissä.

Omien sanojensa mukaan Manninen ei koskaan lopeta jalkapallon pelaamista – nyt hän on vain tauolla. Ensi kaudella hänet nähdään JyPK:n vihreäpaitojen penkinpäässä, kun joukkue taistelee mitaleista Naisten Liigassa!

JJK toivottaa Mikolle isosti tsemppiä tuleviin haasteisiin jalkapallon parissa, kiittää kaikista upeista vuosista ja ennen kaikkea kannattajille tarjotuista hetkistä sekä lähettää kalaonnea – onhan Mikon lempipaikka Jyväskylässä perhokalastus.fi-kauppa!

Mikko Manninen Veikkausliigassa ja Ykkösessä

FC Haka: 2005-2008
FC TPS: 2009-2010
JJK: 2011-2018

2 x Suomen Cupin voitto, 1 x Veikkausliigassa hopeaa, 4 x Veikkausliigassa pronssia, 1 x Ykkösen mestaruus.

Veikkausliigassa yhteensä 10 kautta ja 262 ottelua.
Ykkösessä neljä kautta ja 97 ottelua.
Lisäksi lukematon määrä Suomen Cupia, Liigacupia, kansainvälisiä otteluita ja treenimatseja.

Kiitos Mikko!