MIFK – JJK: Avausottelu vihdoinkin!

18.04.2013

JJK on pelannut Veikkausliigaa viimeksi 27.10.2012, kun Kettupaidat viettivät syksynraikkaalla Harjun stadionilla maalijuhlia mestaruutensa varmistaneen HJK:n kanssa. Nyt koko talven kestänyt odotus on vihdoin ja viimein ohi, kun JJK matkaa sunnuntaina Ahvenanmaalle kohtaamaan IFK Mariehamnin.

 

JJK ja IFK taas ovat kohdanneet toisensa Veikkausliigassa kymmenen kertaa ja ottelut ovat olleet varsin runsasmaalisia: vielä kertaakaan ei olla jääty maaleitta – tai edes alle kahteen maaliin. Joukkueiden aiemmissa kohtaamisessa maaleja on mätetty varsin tasaiseen tahtiin, sillä kumpikin joukkue on heilutellut toisen verkkoja liigaotteluissa tasan 20 kertaa. Yhteensä seurojen välisissä kohtaamisissa on siis nähty keskimäärin peräti neljä maalia per ottelu.

 

Tasaisia ovat ottelut olleet muutenkin, sillä molemmat ovat voittaneet neljä kertaa ja kahdesti pisteet on tasattu. JJK:n ensimmäinen vierasvoitto IFK:sta on kuitenkin vielä ottamatta – nyt olisi siihen varsin sopiva sauma! Kertaakaanhan JJK ei avausotteluaan Veikkausliigassa ole hävinnyt. 

 

IFK aloitti kautensa jo viime sunnuntaina vierasottelulla RoPS:aa vastaan. Tuloksena oli 1-3-vierasvoitto, jonka loppulukemat viimeisteli aivan loppuhetkillä Petteri Forsell. Kesken viime kauden Turkin Bursasporiin siirtynyt ja sieltä nyt vanhaan seuraansa lainalle tullut taikajalka kuuluu liigan ehdottomaan pelaajaeliittiin ja Forsellin pysäyttäminen tuleekin olemaan vierasjoukkueen kannalta eräs tärkeimpiä seikkoja sunnuntain ottelussa: mikäli Forsellin pelinrakentelu saadaan suitsituksi, syöpyy saarelaisten hyökkäyksestä pois massiivinen osa. Nopean peliälynsä lisäksi Forsellilla on tulinen veto, jota tämä arkailematta käyttää niin peli- kuin erikoistilanteissakin.

 

Viime kauteen verrattuna suurin muutos hyökkäyspäässä on edelliskaudella peräti 16 maalia takoneen Aleksei Kangaskolkan lähtö Ruotsiin Jönköpingiin Södra IF:n riveihin. Kangaskolkan ykköskärjen saappaita sovitellaan nyt uusiseelantilaiselle Kris Brightille, joka tuli viime kaudella liigayleisölle tutuksi Valkeakosken Hakan paidasta.

 

Toisessa päässä viime kaudella vakuuttavia otteita tolppien välissä esittänyt Simon Nurme jatkaa, samoin puolustuksen johtohahmo Jani Lyyski – vaivojen riesaamaan talven jälkeen Lyyski on päässyt jälleen täyteen pelikuntoon ja kipparoi joukkuettaan puolustuksen ytimestä käsin. Kiinnostava uusi puolustajatulokas puolestaan on Niko Kukka, joka parin MYPA:ssa vietetyn kauden jälkeen siirtyi maarianhaminalaisryhmään hakemaan uutta virtaa uralleen. Forsellin lisäksi myös Kukalla on varsin napakka veto – tulivoimaa IFK:lla riittää.

 

Loukkaantumiset ovat kuitenkin Lyyskin lisäksi vaivanneet joukkuetta preseasonin aikana muutenkin ja IFK:lla on ollut sairastuvalla ajoittain melkoista ruuhkaa. Talvikausi onkin ollut JJK:ta rikkonaisempi, mikä saattaa näkyä nyt peliesityksissä ja joukkueen yhtenäisyydessä kentällä.

 

Kettupaitojen ykköskokoonpano on taas talven aikana päässyt pelaamaan paljon ja hitsautumaan hyvin yhteen. Pelaajat tietävät roolinsa ja yhteispeli on kunnossa. JJK on talvikaudella osoittanut olevansa nyt aktiivisesti prässäävä ja tiivis ryhmä, mikä voi tuottaa ongelmia IFK:n ryhmitykselle.

 

Vanhojen tuttujen tutkaparien – kuten keskikenttää hallitsevan Eero KorteJukka-Pekka Tuomanen-akselin – lisäksi JJK:sta on löytynyt talven aikana myös uusia hyvin yhteen pelaavia parivaljakoita. Vasemmalla laidalla talven laitapakkikomeetta Benno Hanslian ja viime kaudella JJK:n toiseksi tehokkain Mikko Innanen ovat löytäneet yhteisen sävelen ja täydentävät toistensa peliä mainiosti.

 

Viime kaudella varsinaiseksi IFK:n teurastajaksi osoittautui Eero Markkanen, joka mätti kahdessa pelaamassaan ottelussa saarelaisten verkkoon huimat viisi maalia. Kolossikärki on ollut vireessä myös talvikaudella, joten maalitehtailulle voidaan hyvinkin odottaa jatkoa.

 

JJK:n talvikausi päättyi kirvelevään tappioon, kun Liigacupin finaalissa FC Lahti pusersi voiton aivan viime hetkillä. Avauskierroksen FF Jaro-ottelu taas siirrettiin kesäisemmille säille heinäkuulle, joten kettuleirissä uhkutaan nyt nälkää ja pelihaluja. Nyt mennään – jo oli aikakin!

 

 

IFK Mariehamn – JJK, sunnuntaina 21.4.2013 kello 18:30, Wiklöf Holding Arena, Maarianhamina

 

 

erzi_ja_kaverit_jjk-mifk-011013 

    Viidet tuuletukset IFK-otteluissa viime kaudella!

 

 

 

Edelliset kohtaamiset liigassa:

1.10.2012

JJK – IFK Mariehamn

3 – 2

22.7.2012

IFK Mariehamn – JJK

3 – 3

16.5.2012

JJK – IFK Mariehamn

5 – 2

26.10.2011

JJK – IFK Mariehamn

2 – 0

21.8.2011

IFK Mariehamn – JJK

2 – 2

16.6.2011

JJK – IFK Mariehamn

2 – 1

27.9.2010

IFK Mariehamn – JJK

3 – 2

18.6.2010

JJK – IFK Mariehamn

0 – 2

4.10.2009

IFK Mariehamn – JJK

3 – 1

27.5.2009

JJK – IFK Mariehamn

0 – 2