Matkalla Montenegrossa: Tuomanen ei kaipaa tyylipisteitä

25.07.2012

Oltuaan lauantaista asti tien päällä vietti JJK keskiviikkona pitkästä aikaa koko päivän yhdellä paikkakunnalla. Päivä piti sisällään normaaleja pelipäivää edeltäviä rutiineja: ruokailua, pelipalavereja, otteluun valmistavat harjoitukset. Puitteet vain poikkesivat totutusta, Montenegron Podgoricassa kun matka hotellilta treeneihin Stadion Pod Goricomillekin taitettiin poliisisattueessa. Lämmintä ritti ja aurinko paistoi – mutta edellisviikkojen vajaan neljänkymmenen asteen lämpötiloja ei Suomen koleahkoon kesään tottuneiden treenaajien onneksi kuitenkaan ollut.

 

– Sää on ollut mukava, ei niin kuuma mitä etukäteen peloteltiin. Katsotaan nyt, mitä tuo sitten pelin aikana on, tuumaa Jukka-Pekka Tuomanen yhä varsin lämpimässä kesäillassa.

 

day3_aina_sama_alku

    Paikat vaihtuvat – treenit alkavat kuitenkin aina samoin. 

 

Aloillaan olo on tehnyt reissaajille hyvää ja matkaväsymystä on saatu pyyhittyä jäsenistä – ja korvien välistä.

 

– Ihan hyvin on ehtinyt palautua, yllättävänkin tuoreella mielellä tuntui porukka tänään olevan. Yllättävän puuduttavaa ja raskasta tuo matkanteko kuitenkin on, vaikkei siinä nyt mitään sen fyysisempää teekään. Mutta nyt on hyvä fiilis!

 

JJK kävi illan viimeistelyharjoituksissaan ottamassa tuntumaa huomisen, toisen kierroksen ratkaisevan UEFA Europa Leaguen ottelun areenaan. Tuomasen mukaan olosuhteet vaikuttivat olevan kunnossa.

 

– Kenttä oli hyvä – ja iso. Sopii varmasti meille hyvin. Olosuhteet tuntuivat olevan kaikin puolin oikein hyvät.

 

Torstaina edessä onkin varsin suuri ottelu, kun vastaan asettuu toistamiseen FK Zeta. Kotikentällä Harjun ELY-stadionilla pelatun ensimmäisen osan jälkeen JJK lähtee otteluun ja jatkopaikan hakuun 3-2-johtoasemasta. Voitosta huolimatta kotiottelu jätti pureskeltavaa jyväskyläläisleiriin.

 

– No, voitto on tietenkin aina voitto. Mutta pelattiin se ensimmäinen puoliaika huonosti ja päästettiin liian helposti kaksi maalia. Eiköhän tässä kuitenkin nyt olla ennakkosuosikkeja siinä mielessä, että voitettiin tuo ensimmäinen osa. Näkisinkin, että meidän hyvällä normaalisuorituksellamme olemme jatkossa, puntaroi Tuomanen

 

– Harjulla Zeta vetäytyi aika lailla. Varmaan sikäli tulevat pelaamaan nytkin samalla tavalla, että isoa targetia jälleen haetaan kärjestä, mutta voi kuitenkin olla, että prässi on heillä kotiottelussaan paljon kovempaa. Ensimmäinen maali tulee joka tapauksessa olemaan nyt todella tärkeä. Jos me teemme sen ensimmäisen, syö se todennäköisesti heidän uskoaan jatkopaikkaan. Toisaalta taas jos he onnistuvat maalinteossa ensin, saattavat he saada siitä oikein kunnon hengen päälle. Ja taas mitä kauemmin tilanne on 0-0, sitä parempi se meille on.

 

– Toisaalta, eipä tässä nyt hirveästi 0-0-pelejä ole pelattu, JP hymähtää sitten.

 

Maaleja JJK:n peleissä onkin kauden aikana nähty runsaasti molempiin päihin ja vuotava puolustus on ollut yksi suurimpia ongelmia. Usein myös ensimmäinen maali on viitoittanut suuntaa loppuottelulle – ensimmäisen maalin tekijä kun usein on voittanut koko ottelun.

 

– Monessa pelissä meillä on kyllä ollut paikkoja tehdä maali, mutta kun siinä ei itse onnistu, niin toinen sitten tekee. Ja maalit kuitenkin aina muuttavat ottelua – onhan se aina omalla tavallaan vaikeampi pelata, kun vastustaja menee johtoon.

 

day3_stadion_pod_goricum

    Stadion Pod Goricom

 

 

Kuten jo useamman kauden ajan, on Tuomanen tälläkin kaudella raatanut JJK:n keskikentän pohjalla rikkovassa roolissa suuria minuutteja tehden paljon usein vähälle huomiolle jäävää, tärkeää likaista työtä. Tyytyväinen hän ei tähänastiseen kauteensa kuitenkaan ole.

 

– Ei voi olla tyytyväinen, kun ollaan päästetty liikaa maaleja ja itse siinä pelaa puolustavassa roolissa. Paljon on vielä parannettavaa, Tuomanen toteaa.

 

Kokenut toppari Juha Pasoja on myöntänyt, että joukkueen heikkojen esitysten murehtiminen on aiheuttanut unettomia öitäkin. Kapteenistoon kuuluva Tuomanenkin toteaa, että joukkueen menestystä – tai menestymättömyttä – on vaikea jättää vain kentälle.

 

– Kyllä se vaan aika paljon alkaa vaikuttaa kentän ulkopuolellekin, kun on viiden ottelun tappioputki alla.

 

– Ei se meillä sen kummemmin kuitenkaan treeneissä näkynyt, mutta kyllä sitä pelaajien keskenkin paljon mietittiin, että missä on vika ja miten se korjataan. Nyt ollaan onneksi saatu pistekurssi taas muutettua ja päästy pois niistä syvimmistä vesistä, sanoo keskikenttämies.

 

Niin syvissä vesissä ei kuitenkaan olla käyty, että putoaminen olisi alkanut kummitella mielessä, vaikka piste-eroa sarjajumboon ei olekaan ollut kuin muutama piste.

 

day3_jo_pimeni

– Ei ole kyllä käynyt mielessäkään. Ei JJK putoa, vastaus on varma ja tulee empimättä. 

 

Loppukauden suhteen Tuomanen onkin hyvin luottavainen.

 

– Uskon, että pelataan hyvä loppukausi. Pistetahti tulee tästä kiihtymään ja hinataan itsemme ylemmäs sarjataulukossa. Sarja on kuitenkin todella tasainen.

 

Hyvä loppukausi voi alkaa torstaina, kun katkolla on paikka Europa Leaguen kolmannelle karsintakierrokselle, jolla vastaan tulisi joko FK Sarajevo Bosnia ja Hertsegovinasta tai bulgarialainen Levski Sofia, joka voitti ensimmäisen osan vieraskentällä 0-1. Ensin täytyy kuitenkin hoitaa kunnialla FK Zeta torstain tärkeässä ottelussa.

 

–  Itse sitä pyrkii suhtautumaan tähän kuten muihinkin otteluihin. Tämä on toinen puoliaika siinä ottelussa, joka Harjulla alkoi, me johdamme maalilla ja jatkopaikka ratkaisee. Eikä sillä niin väliä miltä peli nyt näyttää – ei täältä tyylipisteitä olla hakemassa, vaan paikkaa jatkossa.

 

Lopuksi Tuomanen lupaa Zetaa vastaan muutoksen ainakin yhteen JJK:ta kauden mittaan vaivanneeseen ongelmaan.

 

– Otteluhan tulee ratkeamaan meidän todella hyvään puolustuspelaamiseen!       

 

 

FK Zeta – JJK torstaina 26.7.2012 kello 21:00 Suomen aikaa, Stadion Pod Goricom, Podgorica, Montenegro