Maisteri Szeróvay matkalla kohti uusia haasteita

26.10.2012

oomisimisi_3

 

 

Jalkapallo on täynnä tarinoita – jokaiseen joukkueeseen niitä mahtuu lukemattomia. Eräs tarinoista kertoo, miten budapestilaissyntyinen opiskelija päätyi torjuntoineen osaksi keskisuomalaista jalkapallohistoriaa JJK:n noustessa Veikkausliigaan kaudeksi 2009 – ja juurtui Suomeen.

 

Mihály Szeróvay aloitti jalkapallon kuten niin moni muukin – pihapeleissä kavereiden kanssa.

 

– Jalkapallo on ollut oikeastaan aina elämässä mukana. Isäni on myös pelannut, mutta vain alasarjoissa – ei sen vakavammin. Itse pelasin kavereiden kanssa pihafutista, kunnes liityin 9-vuotiaana Ferencvárosiin, jossa pelasin junnuvuoteni.

 

Vartuttuaan Szerováy päätyi opiskelunsa ohessa pelaamaan puoliammattilaisena Unkarin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

 

– Etsiskelin kaiken aikaa mahdollisuuksia päästä ulkomaille. Ei välttämättä pelaamaan jalkapalloa, vaan esimerkiksi opiskelemaan. Halusin oppia kieliä – ja niitä oppii parhaiten, kun lähtee vieraaseen maahan, ”Misi” kertoo käytännössä virheettömällä suomellaan.

 

 oomisimisi_1

 

Unkari-Espanja-Suomi

 

Alkuvuodesta 2007 tie veikin Espanjaan EU:n vapaaehtoisohjelma ESV:n (European Voluntary Service) kautta.

 

– Olin Espanjassa puoli vuotta. Pelasin Athletico Vallbonensen joukkueessa ja olin mukana pitämässä työpajoja 12-17-vuotiaille nuorille. Teimme työpajojen avulla esimerkiksi rasisminvastaista työtä urheilun ja osittain myös leikin kautta. Kuulin sitten joltakulta Jyväskylän opiskelumahdollisuuksista, Misi kertoo.

 

– En tiennyt juurikaan mitään Suomesta, enkä varmaan ollut koskaan aiemmin kuullutkaan Jyväskylästä, hän naurahtaa.

 

Suomalaisen, laadukkaan koulutuksen maine oli kuitenkin kiirinyt nuoren unkarilaismaalivahdin korviin ja hän haki opiskelupaikkaa Jyväskylän yliopistosta. Szeróvay hyväksyttiin liikuntatieteiden tiedekuntaan kaksivuotiseen englanninkieliseen master’s of sport science and management eli liikunnan yhteiskuntatieteiden maisteriohjelmaan. Syksyllä 2007 Suomeen saapunut 25-vuotias Szeróvay oli ottanut jo etukäteen yhteyttä JJK:hon, joka oli juuri noussut Ykköseen.

 

– Kysyin mahdollisuutta tulla testiin ja Suomeen saavuttuani pääsin heti treenaamaan joukkueen mukaan. Loppujen lopuksi minulle tarjottiinkin sopimusta.

 

Szeróvaylle JJK ja Jyväskylä oli vuoden sisään toinen kerta uudessa maassa ja uudessa joukkueessa. Sopeutumista helpottivat yhteinen kieli ja myös opinnot.

 

– Espanjassa joukkueeseen sisään pääseminen oli vaikeampaa – en vielä puhunut espanjaa, eivätkä he englantia. Täällä kaikki puhuvat englantia. Joukkueen taso tuntui myös itselleni hyvin sopivalta. Sekin auttoi, että opintojen alku oli todella hyvin järjestetty yliopiston puolelta. Oli niin paljon tekemistä, ettei oikeastaan ehtinyt miettiä, onko koti-ikävä, Szeróvay naurahtaa.

 

– Totta kai joskus oli ikävä perhettä ja ystäviä. Mutta vain hyvällä, sopivalla tavalla – ei koskaan tullut sellainen olo, että olisi lähdettävä takaisin Unkariin.

 

Kaudella 2007 nousijajoukkue JJK oli pitkään mukana Ykkösen kärkikahinoissa, mutta pelasi lopulta paineettoman loppukauden nousumahdollisuuksien kariuduttua jo hyvissä ajoin ennen syksyn viime kierroksia. Misi teki JJK-debyyttinsä kauden viimeisessä kotiottelussa Klubi 04:sta vastaan ja suomifutis näytti tulokkaalle heti arkiset lokakuiset kasvonsa: sää oli purevan kylmä, maa maalin edessä jäässä, eikä yleisöäkään ollut paikalla tuhattakaan.

 

– Olin ennenkin pelannut kylmässä – mutta en niin kylmässä!, Misi nauraa.

 

– Oli kuitenkin hienoa päästä pelaamaan. Ei se minulta mikään erityisen hyvä ottelu ollut, mutta ihan ok ensimmäiseksi peliksi pitkään aikaan.

 

 

 

Historiaa liigassa

 

Kaudella 2008 JJK teki historiaa nousemalla ensimmäisenä keskisuomalaisjoukkueena jalkapallon korkeimmalle sarjatasolle. Eräs nousun ehdottomia takuumiehiä oli Szeróvay, joka torjuntoineen toimi JJK-puolustuksen viimeisenä lukkona.

 

Kirittäjänä kauteen lähteneelle Szeróvaylle aukesi kauden alussa näyttöpaikka – ja unkarilainen tarttuikin tilaisuuteen välittömästi.

 

– Hyvin sujuneet pelit kasvattivat itseluottamusta, kuten koko joukkueella. Kehityimme tuon kauden aikana joukkueena todella paljon. Kesän aikana pelasimme putkeen viisi peliä, jolloin emme päästäneet maaliakaan – se on maalivahdille tietenkin aina iso juttu, Szeróvay muistelee.

 

Szeróvay joutui olemaan loukkaantumisen takia sivussa kauden kaksi viimeistä ottelua, mutta liiganousun sinetöinyt päätöskierroksen ottelu Harjulla PS Kemiä vastaan on jäänyt ikiajoiksi myös Misin mieleen.

 

– Se oli jotain aivan uskomatonta ja unohtumatonta! Nousun myötä päätin itsekin jäädä Suomeen toisin kuin alun perin olin suunnitellut. Takana oli hyvä kausi ja liigassa pystyin myös pelaamaan ammattilaisena.

 

Ensimmäinen liigakausi oli odotetun vaikea, kun JJK taisteli koko joukkueen voimin sarjapaikkansa puolesta. Szeróvay oli jälleen joukkueen kantavia voimia ja pitikin torjuntoineen joukkuetta pystyssä useissa otteluissa.

 

– Kausi oli vaikea, mutta hieno kokemus, useat meistä kun pelasivat ensimmäisiä liigapelejään. Hävisimme paljon, mutta harvoin kuitenkaan murskalukemin.

 

Ennen kauden päätöskierrosta Szeróvay törmäsi jalkapallomaailman nurjempaan puoleen lahjontayrityksen muodossa.

 

– Se oli niitä asioita, joista miettii, että ei näin itselle voi käydä – mutta niin vain kävi. Tein vain sen, mitä siinä vaiheessa pitikin tehdä, Misi toteaa.

 

Vaikea kausi päättyi kuitenkin jälleen riemukkaisiin juhliin, kun joukkueen taistelu palkittiin sarjapaikalla KPV:n kaaduttua karsinnoissa.

 

oomisimisi_2

 

 

 

 Vaikeat kaudet

 

Toiseen liigakauteensa JJK lähti kasvanein odotuksin ja kausi lähtikin käyntiin hyvin: Liigacupin hopeaa seurasi hyviä otteita liigassa – mutta lopulta liigapaikka varmistui kuitenkin jälleen vasta karsinnoissa. Pelaajistoon tuli kesken kauden odottamaton muutos, kun Valkeakosken Hakan talousvaikeudet pakottivat koskilaisseuran päästämään huippupelaajiaan muualle ja Jyväskylän oma poika Janne Korhonen teki paluun JJK:hon ja valtasi ykkösvahdin paikan. Jälleen hyvää kautta pelanneelle Szeróvaylle tilanne oli ymmärrettävästi hankala.

 

– Olihan se vaikeaa. Ei kukaan kuitenkaan osannut suunnitella, että noin kävisi – että Haka joutuisi noin suuriin vaikeuksiin. Ja onhan Janne loistava maalivahti.

 

Szeróvay jäi kuitenkin JJK:hon. Korhonen joutui loukkaantumisen takia olemaan sivussa karsintojen viimeisestä ottelusta ja Szeróvay kantoikin torjuntavastuun Harjulla pelatussa toisessa, ratkaisevassa osaottelussa. Misi suoriutui tiukassa paikassa tuttuun tyyliinsä varmasti ja kausi päättyi jälleen juhliin.

 

– Ei ollut helppoa mennä maalille niin pitkän pelaamattomuuden jälkeen, etenkin kun panokset ottelussa olivat suuret. Joukkue pelasi kuitenkin hyvin ja teki työstäni helpomman. Ja yleisö oli aivan mahtava – sitä ei voi koskaan unohtaa! Loistava päivä, suuria tunteita.

 

– Olin jo valmistautunut lähtemään, mutta kun jatkoa tuon jälkeen tarjottiin, päätin jäädä. Toisaalta halusin taistella ykkösvahdin paikasta, toisaalta pidin Jyväskylästä ja JJK:sta niin paljon, etten halunnut lähteä.

 

Historiallinen pronssiin päättynyt kausi 2011 torpedoitui kuitenkin Szeróvayn osalta täysin loukkaantumiseen, kun miehen akillesjänne katkesi harjoituksissa huhtikuussa. Toipuminen on vienyt aikaa ja pelikunnossa unkarilainen oli vasta vuoden kuluttua loukkaantumisesta.

 

– Minulla ei ole aiemmin urallani ollut kuin pikkukolhuja, joten olihan tuollainen vakava loukkaantuminen todella kova paikka. Vaikka pääsinkin jälleen pelikuntoon, ei tuo akilles edelleenkään tunnu samalta kuin ennen loukkaantumista. Ehkei se koskaan tulekaan täysin ennalleen.

 

 

oomisimisi_4

 

 

 

Kohti uusia haasteita

 

Szeróvay on nykyisessä joukkueessa pisimpään JJK:ta yhtäjaksoisesti edustanut seuran ulkopuolelta tullut pelaaja. Meneillään oleva kausi kettunutussa on nyt 30-vuotiaan Szeróvayn kuudes – ja viimeinen. Alkuperäinen syy tulla Suomeen ei ole missään vaiheessa unohtunut, vaan Misi on suorittanut opintojaan tasaisesti pelaamisen ohessa. Vuonna 2010 suoritetun liikunnan yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon jälkeen tekeillä on tohtorin väitöskirja jalkapallon ja globalisaation tiimoilta ja nyt edessä odottaa valmennuspäällikön pesti Palokan Riennossa.

 

– Sopimukseni päättyi tähän kauteen eikä jatkosopimusta tarjottu – se oli odotettavissakin ja aivan ymmärrettävää. Valmennuspäällikön työ vaikuttaa todella kiinnostavalta ja haastavalta ja sopii myös hyvin opintoihini – olenkin siitä todella iloinen!

 

Uudessa työssään Szeróvay vastaa Palloliiton Sinettiseuroihin kuuluvan PaRin valmennuksen suunnittelusta ja kehittämisestä. Miehen omien pelien jatko sen sijaan on vielä hämärän peitossa.

 

– En haluaisi lähteä Jyväskylästä, täällä on avovaimoni ja nyt myös uusi työni. Voikin olla, että ainakin korkeammalla tasolla – liigassa tai Ykkösessä – pelit ovat nyt omalta osaltani pelattu ja on aika siirtyä jo kohti toisenlaista uraa.

 

 

JJK – HJK lauantaina 27.10.2012 kello 14:00 – Szeróvay joutuu jättämään viimeisen JJK-ottelunsa väliin sairastumisen takia