Maanantaina KTP:n vieraaksi

21.08.2016

2016-06-18_jjk-ktp_0010

Kauden 2016 viimeinen kolmannes starttaa JJK:n osalta Kotkasta.

Kaksi ensimmäistä ottelukierrosta on takana, joten joukkeet kohtaavat nyt kolmatta kertaa. JJK lähtee viimeiselle kierrokselle maukkaista asemista sarjan piikkipaikalta!

Kettupaitojen kausi alkoi niinikään KTP:n vieraana. Tuolloin Valeri Minkenen vei isännät johtoon avausjaksolla, mutta JJK tuli toisella puoliajalla tasoihin, kun vaihtomies Samu Suoraniemi laittoi pallon maaliin Mikko Mannisen esityöstä. Kesäkuussa KTP:n saapuessa Harjulle Manninen itse puolestaan kunnostautui viimeistelijänä: Kettupaidat päättivät kolmen ottelun tappioputkensa latomalla taululle selvät 3-0-lukemat, joista kaksi ensimmäistä maalia lähti loukkaantumisensa jälkeen kentälle palanneen Mannisen lapikkaasta. Kolmannen maalin iski Niko Markkula rangaistuspotkusta.

Asetelma joukkueiden välillä on nyt hyvin erilainen kuin huhtikuussa Kettupaitojen matkatessa kaudenavaukseen Kotkaan. KTP putosi viime kauden päätteeksi Veikkausliigasta Ykköseen ja kotkalaisia veikattiin JJK:n tavoin mukaan kiihkeään nousukamppailun. JJK on kärkikahinoissa koko kauden ollutkin, mutta KTP:n kausi on ollut tuskainen. Joukkue on ajautunut taulukon häntäpäähän ja taistelee sarjapaikastaan. Alavireinen kausi johti myös päävalmentajan vaihtoon, kun apuvalmentajana kauteen lähtenyt Ossi Virta nousi kesäkun lopussa pääkäskyttäjäksi Sami Ristilän tilalle.

Kamppailu taulukon molemmissa päässä on tiukkaa: JJK johtaa sarjaa kahden pisteen erolla TPS:n, jonka perässä on AC Oulu kolmen pisteen päässä. Myös KPV on edelleen iskuetäisyydellä, neljän pisteen päässä oululaisista.

Häntäpäässä FC Jazz on jäänyt jo yli kymmenen pisteen päähän säilymisrajasta, mutta porilaisten yläpuolella on tiivis nippu: KTP, GrIFK, EIF, FF Jaro ja Haka ovat kaikki kolmen pisteen sisällä.

2016-06-18_jjk-ktp_0034

Kettupaitojen edellinenkin ottelu käytiin vieraskentällä ja siitä tuloksena oli äärimmäisen tärkeä pistepotti. JJK matkasi viime maanantaina AC Oulun vieraaksi kärkikamppailuun ja voitolla oululaiset olisivat nousseet JJK:n ohi piikkipaikalle. Vieraat menivät kuitenkin jo yhdeksännellä minuutilla johtoon Gaël Etockin maalilla ja pitivät komeasti taistellen isäntänsä nollilla loppua kohti yltyneestä painostuksesta huolimatta.

– Voitto siitä tietenkin oli tärkein, mutta todella hienoa katseltavaa on ollut myös se taisteluilme ja voitontahto, mitä kahdessa viime pelissä on nähty. Pojat pelaavat todella hyvin joukkueena ja se näkyy myös tuloksissa – ja varmasti vaikuttaa myös siihen, että pallo tuntuu niin sanotusti pomppivan meille, toteaa päävalmentaja Juha Pasoja.

– Oulussa ensimmäinen puoliaika oli meiltä parempaa molempiin suuntiin. Toisen jakson osalta oltaisiin sitten voitu helpottaa omaa hommaamme sillä, että olisi jostain niistä paikoistamme tehty toinen tai vielä kolmaskin maali – ei olisi loppukaan mennyt ihan niin jännäksi.

AC Oulu painostikin loppuhetket tiiviisti ja sai monet kettukannattajat pureskelemaan kynsiään jännityksestä.

– Ei siinä oikein valmentajana voi muuta tehdä kuin luottaa siihen, että pojat sen hoitavat. Ennemminkin siinä mietti, mitä niiden 85 edeltävän minuutin aikana olisi pitänyt tehdä toisin, ettei loppu menisi niin tiukille, tuumaa Pasoja.

– Mutta Ville (Viljala) otti siinä lopun hässäkässäkin vielä hyviä koppeja ja topparit tekivät läpi ottelun hyvää työtä –  Tottikin (Aristote Mboma) pysyi nyt hyvin pimennossa. Kaiken kaikkiaan hieno taistelu koko joukkueelta.

20160810_JJK-Haka-166

Nyt vastaan asettuva KTP pelasi edellisen ottelunsa torstaina, kun kotkalaiset vierailivat Hakan luona Tehtaan kentällä. Emenike Mbachu vei ensin isännät johtoon ja KTP puolestaan kiri rinnalle ja ohi Ville Oksasen ja Jussi Aallon osumilla. Mbachun toinen maali tasoitti kuitenkin lopputulokseksi 2-2. Ennen Haka-peliä taas kaatui KPV maalijuhlissa 5-3-lukemin.

Ottelut ovat olleet KTP:lle varsin tyypillisiä, kotkalaiset kun ovat pelanneet paljon tasapelejä ja runsasmaalisia otteluita: KTP on sekä tehnyt että päästänyt paljon maaleja. Vain pykälää ylempää löytyvän EIF:n verkkoon on tehty toistaiseksi enemmän maaleja kuin KTP:n. Kotkalaiset ovat myös viimeisimmistä otteluistaan napsineet pisteitä – edellinen tappio on heinäkuun puolenvälin tienoilta.

– KTP on saanut viime peleissä onnistumisia, vaikka sijoitus häntäpäässä edelleen onkin. Varmasti valmentajanvaihdos piristi joukkuetta jonkin verran, mutta samantyyppinen joukkue sieltä tulee vastaan kuin aiemmissa kohtaamisissakin – ja samojen miesten kanssa meidän on oltava tarkkana.

KTP on myös tehnyt yhden maalin enemmäin kuin sarjakärki JJK, mutta Kettupaitojen rautainen puolustuspelaaminen on mahdollistanut paikan taulukon vastakkaisesta päästä kotkalaisiin nähden. Raitapaitojen ykköspyssynä on toiminut varsin tuttu kasvo – toissakaudella KTP:n paidassa 25 maalia paukutellut Aalto on nyt toisena maalipörssissä yhdellätoista osumallaan.

– Jälleen kerran me lähdetään luonnollisesti tiiviin puolustuspelaamisen kautta – ja se tarkoittaa silloin myös sitä, että Aallolle ei jää tilaa tehdä tuhojaan. Puolustus on toiminut kuluvalla kaudella hyvin, mutta tavallaan se formi on haettava jokaiseen peliin aina uudestaan – jokainen peli on kuitenkin aina erillinen tapauksensa.

Ottelun ennakkoasetelma on selkeä: KTP lähtee altavastaajana haastamaan ennakkosuosikkina Kotkaan matkaavaa JJK:ta. Kettupaidat ovat voittaneet jokaisen vastustajansa jo vähintään kertaalleen, mutta varaa herpaantumisiin ei ole – tasaisessa sarjassa kuka tahansa vastustajista rokottaa, mikäli työmoraali ja asenne ei ole kunnossa.

– Asenne on oltava kunnossa ja hyvin se on meillä ollutkin – siksi ollaankin pärjätty. Myös loppukauden osalta yhteenkään peliin lähtiessä ei saa luulla itsestään liikoja, tai se kostautuu kyllä varmasti.

Kettupaidoista Matti Lähitie  ja Ville Viljala saivat kolhuja Oulussa taistelun tiimellyksessä, Saku Leppänen ja Iiro Järvinen taas joutuivat jättämään koko reissun väliin asepalveluksensa takia. Koko nelikko on kuitenkin mukana maanantaina Kotkassa, samoin kuin pelikieltonsa lusinut Markkula.

JJK:n joukkue on vahvistunut kauden mittaan paluumuuttajina takaisin tulleilla Tomi Petresculla ja Samu Niemisellä sekä uudella tuttavuudella, Etockilla. Tulokkaat toivat rinkiin kaivattua leveyttä.

– Meillä on nyt todella hyvä kilpailutilanne, jokainen joutuu treeneissä keskittymään saamaan itsestään se paras irti. Ja tietenkin on myös hyvä saada lisää miehiä rinkiin – syksyn pelit on kuitenkin aina raskaita.

– Nyt voi valita otteluiden alla kentälle ne, jotka ovat juuri sillä hetkellä parhaimmillaan. Toisaalta on tietenkin hyvä, että on valinnanvaraa, mutta onhan siinä omat vaikeutensakin, kun joutuu jättämään pelikuntoisia pelaajia kokoonpanon ulkopuolelle.

Ottelu starttaa Kotkassa Arto Tolsa Areenalla maanantaina 22.8. klo 18:30 ja näkyy myös VeikkausTV:stä.

JJK_EIF_kotiottelu_27.8.