Lauantain pelissä testipelaajia – mukana yksi irakilaislähtöinen

29.01.2016

bahaa-jaska-killeri-20160126

JJK saa lauantaina harjoitusottelussa vastaansa FC Lahti Akatemian. Vuoden ensimmäinen kotiottelu alkaa Vehkahallissa klo 13:30.

Kettupaitojen mukana antaa tällä viikolla näyttöjä kolme testipelaajaa – hyökkääjä Toni Tahvanainen (viime kaudella AC Oulu), keskikenttäpelaaja Kaarlo Rantanen (viime kaudella FC Lahti Akatemia) sekä irakilainen, turvapaikanhakijana maahan tullut ja Suomesta oleskeluluvan saanut Bahaa Al-Faywz, joka on myös keskikenttäpelaaja. Kaikki ovat mukana myös lauantain ottelussa.

Vuonna 1991 syntynyt Al-Faywz on pelannut Irakissa ylimmillään maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla 1.divisioonassa Samarra FC:n riveissä myös opiskellut liikuntatieteitä. Nyt taukoa tosipeleistä on olosuhteiden pakosta ehtinyt tulla jo melko pitkään, mutta kettuluotsi Juha Pasoja totesi, että pelimiehen otteet näkyvät tauosta huolimatta.

– Ihan hyvältä vaikutti. Bahaa oli ensimmäistä kertaa tiistaina meidän mukana treeneissä ja kyllä hänestä selvästi huomasi, että ennenkin on pelattu ja vieläpä ihan hyvällä tasolla – vaikka nyt taukoa takana onkin. Katsotaan rauhassa, pyrimme saamaan hänet mukaan lauantain peliin.

Vaikka JJK perustaa joukkueensa vahvasti omille kasvateille ja oman kylän pojille, on  kettuleirin ovi avoinna myös muualta tuleville pelaajille – etenkin, jos nämä ovat muutenkin asettuneet tai asettumassa paikkakunnalle.

– Kyllä meillä näytönpaikan testijakson kautta saa, vaikka lähtöpaikka on kauempanakin. Jos pelaaja sitten valmentajan mielestä sopii vahvistamaan joukkuetta niin urheilullisesti kuin muutenkin, aletaan miettimään mahdollisia sopimuskuvioita, toteaa toimitusjohtaja Janne Mönkkönen.

Mönkkönen toteaa, että JJK:ssa olisi kiinnostusta auttaa yleisemminkin maahanmuuttajien kotouttamisessa.

– Jalkapallo on universaali ja yhteinen kieli ja jalkapallolla on parhaimmillaan todella suuri ja tärkeä rooli maahanmuuttajien kotouttamisessa ja integroitumisessa yhteiskuntaan. Meillä voisi olla valmiudet tehdä kotouttamisen eteen enemmänkin kuin nyt on tehty. Marraskuussa olimme yhdessä useiden muiden jyväskyläläisseurojen ja  SPR:n mukana hakemassa Opetus- ja kukttuuriministeriöltä tukea kotouttavaan toimintaan, mutta sieltä ei ole kuulunut asian suhteen vielä mitään.

– Täällä olisi intoa kyllä edistää asiaa, mutta kenttävuokrat ja muun käytännön järjestelyistä aiheutuvat kulut on kuitattava jostain, siihen tarvitsisimme tätä tukea. Kyllähän sitä toivoisi, että valtiovalta saisi hieman nopeammin päätöksiä tehtyä tämän suhteen, niin päästäisiin käytännön toimien suhteenkin etenemään, harmittelee Mönkkönen.