KPV tehokkaampi Kokkolassa – Kettupaidat kärsivät tappion lukemin 4-1

27.08.2018

JJK lähti lauantaina rohkealla pelisuunnitelmalla haastamaan Veikkausliiga-nousua tavoittelevaa KPV:tä. Toisen puoliajan kaksi erikoistilannemaalia käänsivät kuitenkin ottelun lopulta melko selvin numeroin kotijoukkueelle.

Edellisen kerran JJK ja KPV olivat kohdanneet Harjulla 26. kesäkuuta.

JJK matkasi lauantaina Kokkolaan, jossa vastassa oli Veikkausliiga-nousua tavoitteleva KPV. Ottelun myötä käynnistyi Ykkösen kauden viimeinen kolmannes. Ennen lauantai-iltapäivän kohtaamista KPV oli sarjataulukossa kolmantena hävittyään kotikentällään koko kauden aikana vain yhden matsin.

JJK:n saldo kahdesta aiemmasta KPV-ottelusta oli mainio, sillä kauden avauksessa Viitaniemen tekonurmella pisteet tasattiin lukemin 0-0 ja kesäkuussa Harjulla kettupaidat raastoivat upean 2-0 voiton.

JJK:n lähtökohdat lauantain reissulle vaikeutuivat entisestään viime hetkillä. AC Oulua vastaan edellisessä ottelussa upean maalin sooloillut pelaaja-päävalmentaja Mikko Manninen jäi kotiin sairastumisen vuoksi. Lisäksi toppariosastolta Väinö Vehkonen ja Felix Gustavsson ovat edelleen sairastuvan puolella. Severi Vielma sentään oli toipunut pelikuntoon ja aloitti topparina yhdessä Ilves-laina Martti Haukiojan kanssa. Keskikentän laidalla avauskokoonpanossa nähtiin ensimmäistä kertaa tällä kaudella Settyslas Loutelamio.

JJK joutui tulemaan lauantaina toimeen ilman pelaaja-päävalmentaja Mikko Mannista.

Ottelu alkoi tunnustelevissa ja tasaisissa merkeissä. Selvästi molemmilla joukkueilla kesti myös tottua sateen pehmentämään nurmialustaan. Ensimmäisen 20 minuutin aikana selkeimmät maalipaikat olivat kokkolalaisten kaksi vapaapotkua maukkailta etäisyyksiltä, JJK-boksin kulmasta. KPV:n serbialaispuolustaja Milos Josimov täräytti kuitenkin molemmilla kerroilla JJK-muuriin. 22. peliminuutilla KPV-vahti Teppo Marttinen joutui ensimmäistä kertaa torjuntatöihin, kun Loutelamio kiskaisi 25 metristä. Laukaus suuntautui kuitenkin päin maalivahtia.

Heti Loutelamion kokeilun jälkeen KPV rokotti. JJK ajautui ongelmiin, kun KPV-toppari Ville Koskimaa lähti yllättävään nousuun. Hän eteni koko JJK-keskikentän läpi kulmikkaalla, mutta tehokkaalla askeleella, syötti hyökkääjä Kalle Multaselle, joka jatkoi pallon oikealta laidalta boksiin leikanneelle virolaiselle Pavel Marinille. Marin kiskaisi pallon maalin kattoon etukulmasta eikä maalivahti Paavo Valakarille jäänyt mahdollisuuksia. 1-0 KPV:lle.

Kettupaidat kuittasivat kuitenkin nopeasti, ottelun 26. peliminuutilla. JJK rakensi mainion pallonhallinnan kautta keskialueelta hyökkäyksen, jonka päätteeksi Saku Leppänen syötti vasemmalle laitapuolustajalle, Jarkko Heimoselle. Heimonen keskitti ensimmäisellä kosketuksella KPV-maalin eteen, johon liikkui oikea-aikaisesti Jasin Abahassine. Hän ohjasi pallon sisäsyrjällä verkkoon. Abahassinelle kauden toinen osuma ja ottelu tasoihin, 1-1.

Tasoitusmaalin jälkeen mentiin jälleen tasaisissa merkeissä ensimmäisen puolikkaan loppuhetkille asti. Ennen taukoa KPV ehti saada vielä pari mainiota maalipaikkaa oivallisilla läpisyötöillä. Sebastian Mannströmin laukauksen eteen ehti kuitenkin liukua Vielma ja Valakari taas pysäytti mahtavalla vastaantulolla Marinin. Tauolle lukemista 1-1.

”Jaskan” 1-1 tasoitusmaali oli kettupaidoilta hieno sommitelma.

Toinen puoliaika käynnistyi murheellisesti. KPV sai heti alkuun kaksi kulmapotkua. Jälkimmäisestä pallo päätyi boksin rajalle ukrainalaishyökkääjä Konstantyn Yaroshenkolle, joka latasi volleysta pallon vastustamattomasti verkon perukoille. KPV 2-1 johtoon.

57. minuutilla JJK sai toisen puolikkaan ensimmäisen paikkansa, kun pallo pelattiin oikean laidan ja Honar Abdin kautta hienosti toiseen aaltoon jättäytyneelle Patrik Alaharjulalle, mutta kääntölaukaus suuntautui päin maalivahti Marttista. 68. minuutilla Samu Suoraniemi rynnisti läpi keskialueen, otti seinäsyötön Alaharjulalta, eteni 12 metrin päähän maalista, mutta laukaus kerettiin blokkaamaan.

77. peliminuutilla JJK sai pallon verkkoon ja osa pelaajista ehti tuulettamaan 2-2 tasoitusta. Tilanne rakentui keskialueen vapaapotkusta. Saku Leppäsen lähettämä korkea keskitys leijaili suoraan KPV-maalin takakulmaan, mutta maalivahtia oli tuomarin mukaan rikottu, joten maalia ei hyväksytty. JJK-hyökkääjä Alaharjula kieltämättä törmää Marttiseen, joten tuomarin ratkaisu oikea.

82. minuutilla KPV sitten iski ottelulle ratkaisevan tuntuisen niitin, komealla osumalla. Kokkolalaiset saivat vapaapotkun aivan keskeltä, 18 metristä. Konstantyn Yaroshenko upotti pallon muurin yli kierteisenä takayläkulmaan ja KPV 3-1 johtoon. Tämän jälkeen kettupaidat hakivat luonnollisesti kavennusosumaa korkealla riskikertoimella. KPV pääsi neljällä kolmea vastaan ylivoimahyökkäykseen, Mannström syötti ja Harri Heiermann iski loppulukemat 4-1.

KPV:n Konstantyn Yaroshenko ratkaisi ottelun lauantaina kahdella komealla laukauksella.

JJK lähti otteluun rohkeasti ja saikin ajoittain mainioita pallonhallintajaksoja aikaiseksi. Abahassinen viimeistelemä maali ensimmäisellä puoliajalla oli juuri seurausta tästä, ja muutoinkin hyvin suunniteltu hyökkäyskuvio. Toisella puoliajalla kettujen puolustus esiintyi mainiosti, mutta KPV rokotti kahdesta erikoistilanteesta vastustamattomilla laukauksilla. 4-1 osuma oli kosmetiikkaa JJK:n haettua maalia ylirohkeasti.

-KPV oli tänään pallollisesti vahvempi. Me jouduimme puolustamaan liikaa, mikä hankaloitti pelisuunnitelmaamme. Pallollinen pelaaminen parani toisella puoliajalla. Pääsimme tilanteisiin, mutta maalit jäivät uupumaan. Lopussa hyökkäsimme laajalla rintamalla ja KPV teki neljännen. Rohkeasti lähdimme otteluun. Me haimme voittoa, emme tulleet Kokkolaan pelaamaan tasapeliä, kertasi ottelun jälkeen haastattelussa JJK-päävalmentaja Janne Korhonen.

Voittonsa ansiosta KPV nousi sarjassa toiseksi, pisteen päähän kärki EIF:stä. Tosin EIF on pelannut ottelun vähemmän. JJK jatkaa sarjassa toiseksi viimeisenä, yhä putoajan paikalla. Matkaa AC Kajaaniin on kolme pistettä. Tämän viikon lauantaina ketuilla onkin edessään äärimmäisen tärkeä vieraspeli, Helsingissä Klubi 04:ää vastaan. HJK:n reservijoukkue majailee sarjajumbona, kolme pistettä JJK:n takana, mutta yhden ottelun vähemmän pelanneena. On siis selvää, että tuosta ottelusta molemmat kaipaavat ehdottomasti täyttä kolmen pisteen pottia.

Alla maalikooste sekä tilastot ottelusta KPV – JJK.

KPV - JJK 4-1 (1-1)

1-0, 23', Pavel Marin

1-1, 26', Jasin Abahassine

2-1, 49', Konstantyn Yaroshenko

3-1, 82', Konstantyn Yaroshenko

4-1, 88', Harri Heiermann